Καζαμίας: Οι Ευρωπαίοι μας είπαν μπράβο 24/01/2012


Τα εύσημα έδωσαν στην Κύπρο για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι οποίες της επέτρεψαν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο κ. Ρεν στην αναφορά του για την Κύπρο, με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ''έδωσε τα εύσημα στην Κύπρο η οποία έλαβε δύσκολες αποφάσεις που της επέτρεψαν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία ευρίσκετο''.
Ο κ. Ρεν, σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, ανέφερε επίσης για την Κύπρο ότι ''σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αποφασιστικότητα ελήφθησαν μέτρα τα οποία κρίνονται πάρα πολύ ικανοποιητικά για να μειώσουν και το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα στα ανεκτά πλαίσια''.
Ο κ. Καζαμίας υπενθύμισε ότι με βάση τη δύσκολη θέση στην οποία ήταν η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει επιστολή στις 11 Νοεμβρίου με την οποία προειδοποιούσε για τη λήψη μέτρων συμπεριλαμβανομένου και του πρόστιμου.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κλήθηκαν να κάνουν παρέμβαση οι εκπρόσωποι των χωρών που υλοποίησαν τις υποδείξεις που τους είχαν γίνει, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Σημείωσε ότι στην παρέμβασή του ευχαρίστησε ''την Επιτροπή για την επιστολή που μας έστειλε στις 11 Νοεμβρίου, η οποία ήταν καταλυτική'', όπως είπε, ''στο να δημιουργηθεί και μια πολιτική συναίνεση και στη βάση της οποίας ουσιαστικά η κυπριακή Κυβέρνηση έκτισε την επιχειρηματολογία για την πρόταση των μέτρων για τα οποία υπήρξε πολιτική και κοινωνική συναίνεση''.
Ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη πως έκανε αναφορά και στα μέτρα που λήφθησαν από την Κύπρο και ''τα οποία μας επιτρέπουν να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 κατά 3,5 μονάδες βάσης, συγκριτικά με το έλλειμμα του 2011'' και τόνισε ότι ''αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε πάρα πολύ σοβαρά τη λήψη μέτρων ώθησης της ανάπτυξης, η οποία δεν είναι μονάχα επιλογή είναι πολύ περισσότερο μία αναγκαιότητα''.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με στόχο να καταδείξει ότι η Κύπρος έχει περιθώρια βελτίωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ''αν και έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και αν και η Κυβέρνηση προωθεί το δεύτερο γύρο επίδειξης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση, μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2012, εντούτοις η Κυβέρνηση, η οποία αναμένει να έχει οικονομικά οφέλη, δεν περιλάβαμε αυτή την πρόβλεψη μέσα στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012''.
Αναφέρθηκε επίσης στα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί με τη στενή συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί ''πάρα πολύ στενά'' το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ''εκεί και όπου είναι αναγκαίο θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηριχθεί''.
Ο κ. Καζαμίας είπε στο ΚΥΠΕ πως, κλείνοντας την παρέμβαση του στη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έκανε αναφορά στο ρόλο των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας ότι ''οι προκλήσεις που υπάρχουν κοντά μας δεν είναι μονάχα για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη και ότι αναντίλεκτα πρέπει μετά την τελευταία ομαδική υποβάθμιση της οικονομίας μιας σειράς κρατών της Ευρωζώνης προτάσσει και πάλι η αναγκαιότητα να δούμε ότι αυτοί οι οίκοι όχι μονάχα δεν συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων με τις αξιολογήσεις τους, αλλά είναι μέρος του προβλήματος''.
Επίσης, επισήμανε ότι οι οίκοι αξιολόγησης ''επιτείνουν την κρίση χρέους και την έλλειψη αξιοπιστίας που υπάρχει σε μια σειρά κρατών μελών της Ευρωζώνης'' και σημείωσε πως ''είναι κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα να παρθούν τόσο πολιτικές αποφάσεις αλλά και να υλοποιηθούν άλλες, όπως η εξαγγελία πριν δύο χρόνια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης''.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως εξήγησε, καλείται ουσιαστικά να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"