Μέχρι το Σάββατο η ανακοίνωση της Noble

Καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν τα αποτελέσματα, δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Εντός της εβδομάδας αναμένει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Noble για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέστησε υπομονή λέγοντας ότι «κάνουμε τόση υπομονή τόσα χρόνια για πολλά πράγματα, που έχουμε προπονηθεί πολύ καλά και θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε καρτερικοί και να αναμένουμε».

«Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα… Ελπίζουμε εντός της εβδομάδας», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς εάν ο εντοπισμός φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αποτελέσει ανακουφιστικό μποναμά για τους Κυπρίους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ελπίζω να είναι καλύτερος μποναμάς από αυτούς που μας έδιναν οι πατεράδες μας τον καιρό που εμείς ήμασταν μικροί».

90 δισεκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα «Έθνος», η οποία επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, το κοίτασμα θα είναι τελικά τουλάχιστον 8 τρισ. κ.π. και με σημερινές τιμές αγοράς θα είναι αξίας σχεδόν 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δοκιμαστική παραγωγή του κοιτάσματος δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το 2015, με την πλήρη παραγωγή να τοποθετείται στο 2018.

Περαιτέρω, ενδιαφέρον έχει και ο εντοπισμός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πετρελαίου σε μεγαλύτερο βάθος. Αυτό εκ των πραγμάτων δίνει μια άλλη διάσταση και προσφέρει πολλές και σημαντικές δυνατότητες.

Διευρύνει δε και τον ευρύτερο σχεδιασμό στην περιοχή αλλά και τους ενδιαφερόμενους παίκτες. Κι όλα αυτά ενόψει του δεύτερου γύρου αδειοδότησης που έχει αρχίσει η Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη προετοιμασία.

Το γεωτρύπανο της Νoble αποχωρεί από το «οικόπεδο 12» και εντός των προσεχών εβδομάδων πιάνει «δουλειά» στο γειτονικό κοίτασμα «Λεβιάθαν» εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, που θα τρυπήσει σε βάθος 7.500 μέτρων, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι και πετρελαίου.

Το γεωτρύπανο κατόπιν θα επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ για συμπληρωματικό ρήγμα, αν και σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που έχει πλήρη γνώση των ενεργειακών πρότζεκτ, εάν έχει βρεθεί πετρέλαιο στο «Λεβιάθαν» είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει αντίστοιχο εύρημα και στην «Αφροδίτη», κάτι που θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το προσεχές πεντάμηνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"