Παλλαϊκές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα


«Η Κυβέρνηση άλλαξε, όμως η πολιτική εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο άδικη». 

ΑΘΗΝΑ: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εργαζόμενοι, φοιτητές, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι, συμμετείχαν χθες στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ η συμμετοχή έφτασε τα 5.000 άτομα, ενώ περισσότερους από 13.000 διαδηλωτές είχε το ΠΑΜΕ, στην Αθήνα. 

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας, την εργασιακή εφεδρεία και τις ανατροπές που σηματοδοτούνται σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς επίσης και στις αλλαγές του καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, με πορείες προς το Σύνταγμα. Οι κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς επεισόδια. 

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργία σε ορισμένους τομείς άγγιξε το 100% όπως στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τις μεταφορές – πλοία, τα λιμάνια, ενώ στη χαλυβουργία και την οικοδομή το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 90%. Στην απεργία συμμετείχαν σε ποσοστό 80% οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ. 

Ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας παρέλυσε σήμερα 1η Δεκεμβρίου, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, στην εφεδρεία, καθώς και στις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις μειώσεις των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών, τα νέα φορολογικά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανεργία, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις μειώσεις μισθών και τις αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σε δηλώσεις της στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «ο λαός ξέρει σήμερα τα πάντα, με ποιους έχει να κάνει και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Επομένως, είναι δική του η ευθύνη, αποκλειστική. Να αντέξει, να μη φοβάται, να αντεπιτεθεί», προσθέτοντας ότι «τα επόμενα χρόνια αν δεν αντέξει ο λαός θα ζήσει μεγάλη τραγωδία. Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός θα τα βγάλει πέρα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε στο Πεδίο του Αρεως μίλησε για μία κυβέρνηση που «κόβει συντάξεις επικουρικά, καταργεί ακόμα και το επίδομα τοκετού στις νέες άνεργες γυναίκες και την ίδια στιγμή συνεχίζει να ασχολείται με δωράκια σε εργολάβους, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, τραπεζίτες. Εχουν οι άνθρωποι την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία της ανάπτυξης στις αρχές του 2000 και μπορούν να συνεχίζουν την ίδια άπληστη πολιτική της διαπλοκής συμφερόντων την ώρα που η κοινωνία στενάζει».

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από το Πεδίο του Αρεως δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση άλλαξε, όμως η πολιτική εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο άδικη, άνιση, αναποτελεσματική που φορτώνει τα πάντα στα «κορόιδα» όπως θεωρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι», προσθέτοντας ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα»





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"