Στερεές βάσεις συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ για ασφάλεια και ειρήνη

Σιμόν Πέρες:«Δεν απειλούμε, αλλά και ούτε θα ανεχθούμε απειλές από κανένα» - Κοινή Επιτροπή για διαμόρφωση  του μεσογειακού οράματος Κύπρου-Ισραήλ.

Σταθερές βάσεις για τη διασφάλιση ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή  καθώς και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έθεσαν Κύπρος και Ισραήλ  με την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες στη Λευκωσία. Οι δύο χώρες διακήρυξαν την απόφαση τους να αξιοποιήσουν τις συνθήκες που δημιουργούνται από τη σύναψη των νέων συμφωνιών μεταξύ τους, αλλά και τις σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες παραδοσιακά, για να επιτευχθεί οικονομική, επιστημονική, τεχνολογική ευημερία αλλά και ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλαν από το Προεδρικό, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου, Δημήτρης Χριστόφιας και Σιμόν Πέρες. 

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, είναι η απόφαση των δύο Προέδρων για δημιουργία Κοινής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως στόχο την διαμόρφωση του μεσογειακού οράματος των δύο χωρών, Κύπρου και Ισραήλ, που αφορά την ειρήνη και τις σχέσεις της ΕΕ με όλα τα κράτη της περιοχής. Η πρόταση αυτή ήταν εισήγηση του Σιμόν Πέρες και έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα ολοκληρωθεί πριν η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ.
Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου Ισραήλ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, το κυπριακό καθώς και τις εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες που διεξάγουν οι δύο χώρες για ανεύρεση Φυσικού Αερίου.

Κυπριακό
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε τον Σιμόν Πέρες για τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, και κατήγγειλε την τουρκική αδιαλλαξία από το βήμα του Προεδρικού. Δήλωσε όμως ότι παρ’ όλες τις προκλήσεις θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να επανενώσει την Κύπρο.

Φυσικό Αέριο και ανάπτυξη
Συζήτηση έγινε και σχετικά με το θέμα των ερευνών των δύο χωρών για ανεύρεση φυσικού αερίου που, όπως τονίστηκε, μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Σιμόν Πέρες από την πλευρά του έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Μπροστά μας ανοίγεται ένας χάρτης για περεταίρω συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε πως τα γεωγραφικά μεγέθη των δύο χωρών είναι μικρά, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να αποτρέψει την ευημερία.
Τόνισε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ, αλλά και ως χώρα που θα αναλάβει την Προεδρία σύντομα, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαδικασίες στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, υπογράμμισε ότι η επιστημονική και τεχνολογική συμμαχία μπορεί να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τα διαχρονικά τους προβλήματα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην μικρή έκταση γης και την έλλειψη νερού.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα του, είπε πως η επιστήμη βοήθησε τη χώρα να αυξήσει σε τεράστιο βαθμό την ντόπια αγροτική παραγωγή και να ξεπεράσει τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετώπιζε.
Σ’ ότι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, ο Σιμόν Πέρες είπε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τα δώρα της φύσης προς όφελος των ανθρώπων μας.

«Η δημιουργία τέτοιων τεχνολογιών και αναπτυξιακών μέτρων μπορούν να συμβάλουν στην καλυτέρευση των συνθηκών για όλους τους ανθρώπους.»

Θα χρησιμοποιήσουμε το αέριο προς όφελος των ανθρώπων βάσει του διεθνούς δικαίου χωρίς να αδικούμε κανένα, με αρμονία και ασφάλεια και ειρήνη, είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτημα αμυντικής συμμαχίας

Ο Σιμόν Πέρες τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα αμυντικής συμμαχίας, αφού πιστεύει στο διεθνές δίκαιο και αναμένει από όλους να το σεβαστούν. Πιστεύω αυτό τελικά θα υπερισχύσει και θα καθορίσει τις όποιες πολιτικές αποφάσεις των χωρών της περιοχής.
Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να απειλήσει αλλά ούτε και να ανεχθεί απειλές από κανένα, αφήνοντας να νοηθεί ότι αν και απευθύνει μήνυμα φιλίας προς τις χώρες της περιοχής, δεν πρόκειται να ανεχθεί ενδεχόμενες απειλές προς την ασφάλεια της χώρας αλλά και των συμφερόντων της.

Σε αυτό το θέμα ο Δημήτρης Χριστόφιας, είπε πως οι παρούσες συμφωνίες που διατηρούν οι δύο χώρες έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και όχι να επιτίθενται ή να αντιμετωπίζουν τυχόν επιθέσεις.
Τέλος ο Σιμόν Πέρες έκανε λόγο για συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ η οποία συνεργασία θα αποτελέσει παράδειγμα για όλους.

Σχόλια Πέρες για την κατάσταση στο Ιράν 
Ο Πρόεδρος Πέρες, είπε πως το Ιράν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει είπε, η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση για να δοθεί τέλος στη συμπεριφορά του Ιράν που προκαλεί θάνατο και μίσος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Θέλουμε να δούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς θάνατο», είπε χαρακτηριστικά ο Πέρεζ.

Oι συμφωνίες που υπογράφτηκαν
Τρεις Συμφωνίες και ένα Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με το κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες στην Κύπρο. 
•    Η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου και ο Ισραηλινός Υπουργός Yποδομών υπέγραψαν συμφωνία για τα θέματα Ενέργειας. 
•    Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και ο Ισραηλινός Πρέσβης Μάικλ Χαράρι υπέγραψαν διακρατική συμφωνία στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης 
•    Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Πρέσβης του Ισραήλ Μάικλ Χαράρι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας πληροφοριών. 
•    Υπεγράφη επίσης μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα αρχαιοτήτων από την Μαρία Χατζηκωστή Διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων και τον Γεχόσου Τόρφμαν, Διευθυντή του τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. 


πηγή: http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8733

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"