Μήνυμα Χριστόφια από τον «Όμηρο» στους Τούρκους για συνεκμετάλλευση


Η παρουσία του στην πλατφόρμα, είπε, υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία «είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε». (Δείτε φωτογραφικό ρεπορτάζ».

Η προσπάθεια για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου πάει καλά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη χθες το πρωί στην πλατφόρμα «Ομηρος» από όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην πλατφόρμα υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε''.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε μηνύματα τόσο προς την δική μας πλευρά, όσο και προς την τουρκική πλευρά.

«Το όλο ζήτημα, είπε,  είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, ενώ επεσήμανε πως θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Χρειάζεται όλοι να ‘βάλουμε το χέρι μας’ για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοί θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις'' υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος «στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε ''να επιτύχει αυτή η προσπάθεια'' και τόνισε ότι ''αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία: να αλλάξει στάση, να λύσουμε το συντομότερο το Κυπριακό και να συνεκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση,(δεν τον συνόδευαν δημοσιογράφοι αλλά μόνο κινηματογραφιστές) σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση στην πλατφόρμα «Όμηρος» και την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, ενώ επεσήμανε πως θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά.

''Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο'', είπε.


''Ενα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά που κάνει το παράνομο ‘κράτος’ και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα'', ανέφερε.

Είπε ακόμη πως σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και ευχήθηκε επιτυχία και σε αυτό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Noble για τη φιλοξενία τους και για την παρουσίαση που έκαναν επί τόπου στην πλατφόρμα.

''Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι εδώ - λέχθηκαν πολλά, δεν θα τα σχολιάσω- για να δω και να ακούσω ο ίδιος πώς πάει αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πάει καλά. Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε'', είπε.

Δεύτερον, πρόσθεσε, είμαι εδώ διότι θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. ''Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του ‘θορύβου’, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί'', σημείωσε.

Ανέφερε πως πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. ''Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να ‘βάλουμε το χέρι μας’ για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοί θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις'', υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στα μέλη των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους την πλατφόρμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ευχαριστώ που μας έχετε συνοδεύσει και δίνετε τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών», προσθέτοντας χαριτολογώντας «και όχι του αερίου».

Τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος π[ηγε στην πλατφόρμα με ελικόπτερο,  συνόδευαν η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.
Η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο βυθοτεμάχιο «Αφροδίτη» σε φωτογραφίες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"