Ο «Όμηρος» μπαίνει σήμερα στη λίμνη του κοιτάσματος

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πάει να ανάψει τη φλόγα - Αποχωρεί η πλατφόρμα και πάει στο Ισραήλ - Θα επιστρέψει τον Φεβρουάριο.
Στα όρια του κοιτάσματος «Αφροδίτη» υπολογίζουν στην πλατφόρμα «Noble Homer Ferrington» ότι θα φτάσει το γεωτρύπανο σήμερα Δευτέρα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από πηγές της Noble, όλα γίνονται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, με στόχο το γεωτρύπανο  να εισχωρήσει μόνο στα πρώτα 2-5 μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εισροής λάσπης. Θα ακολουθήσει σωλήνωση και το τελικό τσιμέντωμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν το τέλος της εβδομάδας, θα γίνει και δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος, που όπως προγραμματίζεται θα γίνει συμβολικά και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο προγραμματισμός γίνεται με δεδομένο ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα μεταβεί στην πλατφόρμα, κάτι που μέχρι τώρα προγραμματίστηκε και αναβλήθηκε τρεις φορές, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους, για τους οποίους κωλυόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η δοκιμαστική καύση θα διαρκέσει μερικές ώρες και μετά θα διακοπεί.
Αμέσως μετά -μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής- στην πλατφόρμα θα ξεκινήσει διαδικασία απελευθέρωσης και μετακίνησης της πλατφόρμας «Noble Homer Ferrington» προς το Ισραήλ, λόγω των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει υπογράψει η Noble, που δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο παραμονής της πλατφόρμας στο «οικόπεδο 12».

Ο «Όμηρος» αναμένεται να επιστρέψει τον Φεβρουάριο, για να συνεχίσει τη γεώτρηση στο ίδιο σημείο για ακόμα 150 περίπου μέτρα ωφέλιμου πάχους του κοιτάσματος, ώστε να γίνουν όλες οι δοκιμές που απαιτούνται, όπως και ολοκληρωμένες δοκιμαστικές καύσεις αερίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Noble ζητούσε από την κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει από το Ισραήλ να της επιτρέψει μια καθυστέρηση 15 ημερών, ώστε να ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία στο «Αφροδίτη», κάτι που τελικά δεν έγινε. Έτσι, αναμένεται ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει την Τρίτη στο Χιούστον του Τέξας ο πρόεδρος της Noble Energy, θα είναι προκαταρτικά. 

Όπως αναφέρεται, θα γίνει αναφορά σε ποσότητες μεγαλύτερες του «Ταμάρ» (8.3 τρισ. κ.π.) και μικρότερες του «Λεβιάθαν» (16 τρισ. κ.π). 
πηγή: http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"