Η Κυπριακή Βουλή τίμησε τη μνήμη της εξέγερσης Πολυτεχνείου

Εκδήλωση φοιτητών και μαθητών έξω από την Αμερικανική πρεσβεία.
Με τήρηση μονόλεπτης σιγής και με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της, Γιαννάκη Ομήρου, τίμησε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα ηρωικά θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα.

'' Η εξέγερση του Πολυτεχνείου'', δήλωσε ο κ. Ομήρου, ''ανήκει σε κάθε κοινωνία που αγωνίζεται ενάντια στους δικτάτορες και τους σφετεριστές, αλλά εμπεριέχει και ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα ενάντια στην αδικία, τον ολοκληρωτισμό και την ανελευθερία''. 

''Τιμούμε σήμερα'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''τα θύματα μιας κορυφαίας και υπέροχης πράξης ηρωισμού της σύγχρονης Ελλάδας, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, που κορυφώθηκε τη 17η Νοεμβρίου 1973, αλλά και τα θύματα της επταετούς χούντας των συνταγματαρχών''.

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ''οι φοιτητές απαίτησαν Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, σε μιαν κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση, που μετατράπηκε αστραπιαία σε παλλαϊκό αγώνα μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες''. 

''Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, δυστυχώς'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''δεν επέφερε άμεσα την πτώση της χούντας, αλλά λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1974, όταν το δικτατορικό καθεστώς κατέρρευσε κάτω από το βάρος του εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, το οποίο είχε ως συνέπεια την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% των εδαφών του νησιού μας από την Τουρκία μέχρι σήμερα''. 

''Από το παράδειγμα της αυτοθυσίας των νέων του Πολυτεχνείου, από αυτήν τη στάση ζωής για συλλογικό αγώνα'', δήλωσε οκ. Ομήρου, ''αντλούμε πάντα δύναμη και πίστη για τις άφθαρτες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στην Κύπρο και στον κόσμο ολόκληρο''.
Εξ άλλου χθες το μεσημέρι. φοιτητές  και μαθητές πραγματοποίησαν διαδήλωση με κατάληξη την Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"