Ο Αβέρωφ σχολιάζει την «Επιτροπή Σοφών» για το Φυσικό Αέριο

«Κυριαρχείται από ανθρώπους της Shell» - Άλλο ο Κασίνης, λέγει ο Στεφάνου
Ο διορισμός της πενταμελούς Επιτροπής Σοφών για το θέμα των υδρογονανθράκων εντάσσεται στη μια και μοναδική προσπάθεια των κυβερνώντων, «που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημαίνοντας ότι στην επιτροπή συμμετέχουν  πρώην υπάλληλοι της Shell και «προεδρεύεται από ακαδημαϊκόν ο οποίος υποστήριζε την υπογραφή του καταστροφικού συμβολαίου με την Shell».

''Η πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση, που την παραίτησή της ζητούν όλα τα κόμματα εκτός του ΑΚΕΛ, και συνταγματικά της απέμειναν μόλις 15 μήνες για εξάντληση της θητείας της, απεφάσισε να διορίσει 5μελή Επιτροπή Σοφών'', η οποία θα ασχολείται με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για θέματα υδρογονανθράκων, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου. 

''Αποτελείται δε, από δύο πρώην υπαλλήλους της Shell, ένα Βρετανό, την αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ, και προεδρεύεται από τον ακαδημαϊκό, που με συνεντεύξεις του τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνούσε με τους κυβερνώντες για την υπογραφή του καταστροφικού, για την οικονομία της Κύπρου, συμβολαίου με την Shell'', προσθέτει. 

Καταλήγοντας ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι ''και όπως και οι προσπάθειες για παράκαμψη των προσφορών για το φυσικό αέριο, έτσι και οι πιο πάνω διορισμοί εντάσσονται στην μια και μοναδική προσπάθεια των κυβερνώντων, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων''.

Η Επιτροπή των «Σοφών»
Τη σύσταση πενταμελούς Συμβουλευτικής Ομάδας για το φυσικό αέριο αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του το απόγευμα της Παρασκευής, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ''η Συμβουλευτική Ομάδα θα ενεργεί ως συμβουλευτικό Σώμα προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα λογοδοτεί άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

Ανέφερε ότι ''η Συμβουλευτική Ομάδα θα ασχολείται με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για θέματα εξόρυξης και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και με θέματα άμεσης διαχείρισης των πιθανόν θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12'' και πρόσθεσε ότι συντονιστής της Συμβουλευτικής Ομάδας ορίστηκε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, οι όροι εντολής της συμβουλευτικής ομάδας είναι να ενημερώνεται από λειτουργούς Υπουργείων, εξωτερικούς συμβούλους, συμβαλλόμενες εταιρείες και ενδιαφερόμενες εταιρείες και να συμβουλεύει την Κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης υποδομής, παραγωγής και εμπορικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Οροι εντολής της είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, να συμβουλεύει την Κυβέρνηση στη δημιουργία μηχανισμών ορθής διαχείρισης καθώς και του τρόπου απόκτησης τεχνογνωσίας στη διαχείριση των πιο πάνω θεμάτων και να ενημερώνει και να συμβουλεύει την Υπουργό και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στα θέματα ρύθμισης, εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης των ερευνών, αποτίμησης, ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Ανέφερε τέλος ότι μέλη της συμβουλευτικής Ομάδας είναι οι:

1) Πάνος Παπαναστασίου, Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 1991 μέχρι το 2002 εργάστηκε ως Ερευνητικός Επιστήμονας και Διευθύνων Ερευνητικός Επιστήμονας στο Ερευνητικό Κέντρο του Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

2) Μάικλ Χατζηττοφή, ο οποίος έχει περισσότερα από 35 χρόνια υπηρεσίας σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίων, αρχικά στην ΒΡ και αργότερα στη Shell.Η εμπειρία του, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ''περιλαμβάνει τόσο τον ταμιευτήρα υδρογονανθράκων όσο και εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης. Εχει συνεργαστεί με πολλές εθνικές και δημόσιες εταιρείες σε πολλές χώρες. Εχει μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις διαφόρων ειδών συμβολαίων για έρευνα, μεταφορά υπηρεσιών, εξοπλισμού και άλλων, για υδρογονάνθρακες''.

3) Τέο Κοντού, ο οποίος έχει μακρά υπηρεσία στην εταιρεία Shell από την οποία αφυπηρέτησε τον Απρίλιο του 2011.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''ο κ. Κοντού έχει μεγάλη εμπειρία στους αγωγούς και σε άλλη υποθαλάσσια υποδομή και εγκαταστάσεις. Εχει μεγάλη αντίληψη του ευρύτερου τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και των πρακτικών των εταιρειών πετρελαίου από την προϋπηρεσία του σε θέσεις κλειδιά σε διάφορες χώρες και πρόσθεσε ότι οι εμπειρίες αυτές είναι απαραίτητες στα θέματα των αναμενόμενων συμβουλευτικών υπηρεσιών''.

4) Μάρτιν Χάσετ, ο οποίος εργάζεται με συμβόλαιο στην εταιρεία WorleyParsons με έδρα το Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, είχε εργαστεί για 34 χρόνια στην εταιρεία MW Kellogg Ltd , η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευαστών σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου και ''οι εμπειρίες του είναι στα θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος και υγείας καθώς και κατασκευαστικής των σταθμών ενέργειας''.

5) Τούλα Ονουφρίου, Καθηγήτρια με ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Surrey και σήμερα διδάσκει στο ΤΕΠΑΚ.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κ. Ονουφρίου έχει εργαστεί στην εταιρεία Brown and Root που είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες θαλάσσιων κατασκευών και υποδομών και πρόσθεσε ότι ''η εμπειρία της έχει σχέση με τη στατική και δομική συμπεριφορά των θαλάσσιων κατασκευών''. 

Άλλο ο Σόλων Κασίνης
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ερωτηθείς για τη σύσταση Επιτροπής υπό τη Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου σε σχέση με το φυσικό αέριο και κατά πόσο θα απέχει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Κασίνης είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας. 

Η Υπηρεσία Ενέργειας έχει συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένα καθήκοντα που ασκεί με επικεφαλής τον κ. Κασίνη. Υπάρχει η Συμβουλευτική Ομάδα την οποία έχει συστήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προχθές, κυρίως για ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού σε σχέση με το φυσικό αέριο. Από κει και πέρα υπάρχει η ομάδα τεχνοκρατών στο Υπουργείο Εμπορίου, που ασχολείται με τεχνοκρατικά ζητήματα. Γα αυτά τα ζητήματα του φυσικού αερίου επιβάλλεται να υπάρχει τεχνοκρατική άποψη αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης και αντιμετώπισης διάφορων ζητημάτων». 


πηγή: www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"