ΑΚΕΛ: Πρώτα ο πλούτος και μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ο Α. Κυπριανού ανακοίνωσε τις προτάσεις του Κόμματος για την οικονομία

Τη λήψη μέτρων που θα στοχεύουν στα κέρδη και στον συσσωρευμένο πλούτο θέτει το ΑΚΕΛ ως προϋπόθεση για να συζητήσει περαιτέρω συνεισφορά των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαμήνυσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την οικονομία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θέση του κόμματος είναι πως πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη κατανομή των βαρών από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομική κρίσης. Όσον αφορά τις προτάσεις για τη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων και των επιχειρήσεων επί του κύκλου των εργασιών τους, ο κ. Κυπριανού έδωσε το στίγμα της προσέγγισης του ΑΚΕΛ. Για τους ιδιωτικούς υπάλληλους, είπε ότι θα πρέπει να συνεισφέρουν οι υψηλόμισθοι με βάση τις απολαβές τους, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεισφέρουν αυτές που έχουν κέρδη και αναλογικά με τα κέρδη τους.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει τις δικές του προτάσεις τις οποίες και επέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών πριν μερικές εβδομάδες. «Τα μέτρα που προτείνουμε στοχεύουν στο να βοηθήσουν την ανάπτυξη, να συμβάλουν στην περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής, να εξυγιάνουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια οικονομικά και να πάρουν και από τα κέρδη και το συσσωρευμένο πλούτο. Η θέση μας είναι ότι η μονόπλευρη λιτότητα δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά σε ένα φαύλο κύκλο», είπε. 

Αναλύοντας τις προτάσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές αφορούν καταρχάς την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση των εσόδων του κράτους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως είπε, με στόχευση κοινωνικών παροχών μετά από συνεννόηση, με φορολόγηση επιδομάτων μετά από καταγραφή συγκεκριμένων αξιωμάτων και κλιμάκων που θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης. Επίσης, μέσω της ολοκλήρωσης του διαλόγου για την ΑΤΑ, και της έκτακτης, κλιμακωτής εισφοράς των υψηλόμισθων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών μπορεί να συνδράμει και η φορολογία ακινήτων, η εισαγωγή φόρου εκατομμυριούχου ή καθαρής περιουσιακής θέσης σε περιουσία μεγάλης αξίας εξαιρουμένης της δαπάνης για απόκτηση μόνιμης κατοικίας, η έκτακτη αμυντική συνεισφορά επί των καθαρών κερδών των εταιρειών ύψους 1,5% και οι πρόσθετες εξοικονομήσεις στις δαπάνες λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Η δεύτερη πρόταση του ΑΚΕΛ αφορά τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μέτρο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής σύνδεση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας – Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων – Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με κοινό Α.Φ.Μ. Επίσης, μέσω δημιουργίας και μηχανογράφησης φορολογικού μητρώου του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων είτε καταβάλλουν φόρο είτε όχι, επιβολής αποτρεπτικών προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν έγκαιρα τους τελικούς λογαριασμούς έτους και αυστηρού ελέγχου στον λογιστικό κλάδο για πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Όσον αφορά τον τομέα της ανάπτυξης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη μπορεί να τονωθεί με επίσπευση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και αδειών οικοδομής, ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσα από τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για τις ΜΜΕ και μελέτη του ενδεχόμενου παγοποίησης των αυξήσεων στα ενοίκια για περίοδο δύο ετών, εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημόσιου τομέα, με την υλοποίηση της πρότασης για δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Ιδιοκτησίας. Επίσης, η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων, μέσα από την ενίσχυση της ανάπτυξης στο ξενοδοχειακό τομέα, μέσω του εκσυγχρονισμού διαδικασιών στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και της επίσπευσης της μηχανογράφησης στο σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η τέταρτη πρόταση του ΑΚΕΛ αφορά στη λήψη μέτρων για εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και η πέμπτη στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με πόρους που θα προκύψουν από την επιβολή φορολογίας επί του πλούτου με στόχο τη συνολική μείωση των επιπέδων φτώχειας. Επίσης, με καταπολέμηση της αισχροκέρδειας με ενεργό προώθηση του νομοσχεδίου για το πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων.

«Νοουμένου ότι λαμβάνονται μέτρα που αφορούν τα κέρδη και το συσσωρευμένο πλούτο, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι μπορούν να συζητηθούν στον κοινωνικό διάλογο και οι σκέψεις του Υπουργού Οικονομικών», είπε ο κ. Κυπριανού. 

Επίσης, δήλωσε ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ θα μελετήσει και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η δημιουργία καζίνο στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών επί του θέματος αλλά και σχετική μελέτη που ετοιμάζεται από το Γραφείο Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Επιτροπής. 

«Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθεί η οικονομία μας σε πορεία ανάκαμψης απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες. Απαιτείται να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται η συνεργασία και η συναίνεση όλων», είπε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να συναινέσει σε μέτρα μείωσης του κρατικού μισθολογίου, εφόσον οδηγηθούν νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής που θα αφορούν το συσσωρευμένο πλούτο, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ ενδιαφέρεται να υπάρξει μια ισορροπημένη κατανομή των βαρών από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, «και μέσα στα πλαίσια συνεισφοράς των κερδών και του συσσωρευμένου πλούτου, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και το ζήτημα της περαιτέρω συνεισφοράς των εργαζομένων». 

«Έχουμε πρόταση», συνέχισε, «σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρουν κλιμακωτά, με βάση τις απολαβές τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάτι αντίστοιχο και για το δημόσιο τομέα, για περαιτέρω δηλαδή συνεισφορά των υψηλόμισθων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα».

Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, «κάνουμε τη δική μας πρόταση, ότι θα πρέπει να συνεισφέρουν οι υψηλόμισθοι με βάση τις απολαβές τους». 

Η δεύτερη πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ έχει διαφορετική προσέγγιση. «Λέμε ότι πρέπει να συνεισφέρουν οι επιχειρήσεις που κερδίζουν, βάσει μιας εισφοράς που θα αποκλείει τις εταιρείες ξένων συμφερόντων, και πάλιν αναλογικά», είπε.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος των προτάσεων Κίκη Καζαμία, για τους δημόσιους υπαλλήλους, «εμείς μέσα στα πλαίσια της γενικότερης μας φιλοσοφίας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, νοουμένου ότι τα κέρδη και ο συσσωρευμένος πλούτος θα έχουν τη δική τους συνεισφορά», είπε.

Ερωτηθείς διευκρινιστικά σχετικά με την πρόταση για πάγωμα των μισθών των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Κυπριανού είπε «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κοινωνικός διάλογος. Εμείς πάντοτε σεβόμαστε τον κοινωνικό διάλογο, λέμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος, και το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει τίποτε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα έχουν συνεισφέρει πολύ περισσότερα απ’ ότι έχουν συνεισφέρει οι επιχειρήσεις. «Πέραν από τα κέρδη και τις επιχειρήσεις υπάρχει και συσσωρευμένος πλούτος. Είναι για αυτό το λόγο που εμείς εισαγάγουμε με τις προτάσεις που καταθέτουμε πρόνοιες που στοχεύουν να αγγίξουν εκείνους οι οποίοι έχουν διαχρονικά συσσωρεύσει πλούτο, διότι μπορεί σήμερα ή τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία του τόπου να διέρχεται μια δύσκολη φάση και κάποιοι όντως να μην έχουν κέρδη, αλλά κάποιοι κέρδιζαν όλα αυτά τα χρόνια και έχουν συσσωρεύσει πλούτο με τη μία ή την άλλη μορφή. Αυτό το πλούτο πρέπει ακριβώς να τον αγγίξουμε και εδώ ακριβώς στοχεύουν οι προτάσεις του ΑΚΕΛ», πρόσθεσε. 

Ο κ. Κυπριανού είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ δεν δέχεται «τις συνταγές που προσπαθούν να προωθήσουν οι Οίκοι Αξιολόγησης, ότι πρέπει να είναι μόνο προς μια κατεύθυνση τα μέτρα που θα λαμβάνονται, ούτε δεχόμαστε τις παροτρύνσεις που μας κάνουν κάποιοι στο εσωτερικό ότι πρέπει να είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένες οι προσπάθειες που καταβάλλονται».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"