Ομοβροντία βουλευτών κατά της Πραξούλας στην Επιτροπή Εμπορίου

Εκείνη απάντησε με παραπομπή του Κασίνη σε πειθαρχική έρευνα

Για ελλιπή ενημέρωση της Υπουργού, ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να αναβάλει την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης για εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και διαρροές εμπιστευτικών εκθέσεων ενημέρωσης της εταιρείας Noble, κατηγόρησε σήμερα το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου την απόφαση της για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Σόλωνα Κασίνη.

Η Υπουργός Εμπορίου αποκάλυψε πως έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την έναρξη πειθαρχικής έρευνας στην Υπηρεσία Ενέργειας, με αντικείμενο τη διαρροή εγγράφων. Οπως είπε, μετά από συζήτηση και συμβουλή από το Γενικό Εισαγγελέα, υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έναρξη της πειθαρχικής έρευνας.

Ωστόσο, τις κατηγορίες της Υπουργού απέρριψε κατηγορηματικά ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Σόλων Κασίνης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ενημερώθηκε χθες από την αρμόδια Υπουργό, μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών Λευτέρη Χριστοφόρου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Αγγελου Βότση και Γιώργου Βαρνάβα, για τα διαδραματιζόμενα στο Υπουργείο Εμπορίου σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας και, πιο συγκεκριμένα, την απόφαση της Υπουργού να άρει τις εξουσιοδοτήσεις προς το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας και άλλους λειτουργούς της Υπηρεσίας να διαχειρίζονται συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η Υπουργός Εμπορίου εξήγησε πως η εν λόγω απόφαση της λήφθηκε αφού μετά που ανέλαβε το Υπουργείο διαπίστωσε ότι αφενός «δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση που έπρεπε να γίνεται στην Υπουργό για τις δραστηριότητες για τις οποίες είχαν εξουσιοδοτηθεί άλλα άτομα», αφετέρου πως «είχαν γίνει δυστυχώς και ψευδείς δηλώσεις από το συγκεκριμένο τεχνοκράτη (Σόλωνα Κασίνη) αναφορικά με πολιτικές αποφάσεις του κράτους στις οποίες συμμετείχε και η ίδια η Υπουργός», όπως για παράδειγμα αναφορικά με «δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να αναβάλει την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης» αλλά και πως υπήρξε διαρροή στα ΜΜΕ εμπιστευτικών εκθέσεων ενημέρωσης της εταιρείας Noble.

«Ολα αυτά τα σημειώνω για να εξηγήσω το σκεπτικό της απόφασης της Υπουργού να καταργήσει την εξουσιοδότηση, η οποία είχε δοθεί από τον προηγούμενο Υπουργό», είπε η Πραξούλα Αντωνιάδου, υποδεικνύοντας ότι «υπήρχαν εξελίξεις οι οποίες έθεταν την Υπουργό προ των ευθυνών της τις οποίες καθορίζει ο νόμος».

Σε παρατήρηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αν όντως υπήρξαν διαρροές τότε έχει διαπραχθεί με βάση την κείμενη νομοθεσία ποινικό αδίκημα το οποίο, εφόσον αποδειχθεί, επισύρει ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστημα μέχρι και 12 μήνες, και σε ερώτηση του ίδιου Βουλευτή κατά πόσο έγινε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι έχει μιλήσει με το Γενικό Εισαγγελέα και έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Κληθείσα να διευκρινίσει, είπε ότι μετά από συζήτηση και συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα τον οποίο ρώτησε για την ορθή νομικά διαδικασία, υπέβαλε χθες για συζήτηση και έγκριση από το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόταση για έναρξη πειθαρχικής έρευνας για την πιθανή διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων αναφορικά με τα όσα έχει αναφέρει.

Πρόσθεσε πως δεν εναπόκειται στην ίδια να δικάσει σε περίπτωση που η πειθαρχική έρευνα καταδείξει πως πρόκειται για άλλου είδους παραπτώματα.

Συγκροτείται αυτή τη στιγμή ομάδα εργασίας με στελέχη της Υπηρεσίας Ενέργειας υπό την Υπουργό και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, ενώ έχει επανεξουσιοδοτηθεί ένα άτομο για τη διαχείριση του αρχείου, είπε.

Καθημερινά, από την ημέρα που έχει γνωστοποιηθεί η κατάργηση εξουσιοδοτήσεων επισκέπτεται το γραφείο της Υπουργού στέλεχος της εταιρείας το οποίο υποβάλλει σε έντυπη μορφή όλες τις εκθέσεις που αναρτούνται στην ασφαλή ιστοσελίδα της Noble, για σκοπούς παρακολούθησης, είπε η κ. Αντωνιάδου. Όπως ανέφερε, «δεν μιλούμε για στατιστικά στοιχεία, μιλούμε για την εξέλιξη των εργασιών στην ίδια τη γεώτρηση, τα οποία παρακολουθούνται από την Υπουργό τη Γενική Διευθύντρια και Συμβούλους του Υπουργείου», τους οποίους ωστόσο, παρά το σχετικό αίτημα Βουλευτών, δεν κατονόμασε.

Σημείωσε ωστόσο πως ως αποτέλεσμα της διαχείρισης και της ευθύνης για το θέμα της παρακολούθησης των καθημερινών εργασιών στην πλατφόρμα της Noble και την ευθύνη διαχείρισης που αναλαμβάνει η Υπουργός σε αυτό τον τομέα γενικότερα, έχει αποστείλει σήμερα επιστολή στην εταιρεία Noble, όπου επισημαίνει την προσοχή της εταιρείας σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες αναφορικά με τις εργασίες στην πλατφόρμα.

Σήμερα έχει ετοιμαστεί επιστολή η οποία θα αποσταλεί αρχικά σε τέσσερα άτομα, για σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία στην πορεία θα διευρυνθεί, υπό την Υπουργό Εμπορίου και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου για να ενισχύσουν το έργο τόσο της Υπουργού όσο και της Γενικής Διευθύντριας με στόχο την πιο ορθή και πιο αξιόπιστη διαχείριση των αρμοδιοτήτων που αποδίδει ο νόμος στην Υπουργό, ανέφερε.

Παράλληλα, ήδη έχουν σταλεί οδηγίες προς το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας ν’ αρχίσει να ετοιμάζει τα έγγραφα για το 2ο γύρο αδειοδότησης.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε η Υπουργός, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνας Κασίνης δήλωσε πως αν πρέπει να διεξαχθεί έρευνα τότε αυτή να γίνει έτσι ώστε να διαφανεί, όπως είπε, πόσες ενημερώσεις και πόσα έγγραφα έχει στείλει τόσο προς την Υπουργό όσο και προς την Γενική Διευθύντρια, όπως επίσης και πόσες φορές έχει διορθώσει έγγραφα της Noble.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αναφορά της Υπουργού σε ψευδείς δηλώσεις του, ο κ. Κασίνης είπε ότι αυτό που απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Τρίτου ραδιοφωνικού προγράμματος του ΡΙΚ αν ρωτήθηκε αναφορικά με ενδεχόμενο να ανασταλεί η γεώτρηση, είναι πως όντως ρωτήθηκε στα πλαίσια των διερευνήσεων όλων άλλων σεναρίων.

«Και πράγματι ρωτήθηκα», πρόσθεσε, «και από τον κ. Συλικιώτη σε σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής αλλά και από την Υπουργό Εμπορίου, παρουσία και της Γενικής Διευθύντριας, επισταμένα αναφορικά με το τι πρόστιμα θα πληρώσουμε στη Noble αν δεν γίνει η γεώτρηση».

Στη δήλωση του κ. Κασίνη, αντέδρασε η Υπουργός Εμπορίου, η οποία είπε πως «το ερώτημα που τέθηκε ήταν πόσο κοστίζει κάθε μέρα το τρυπάνι στην εταιρεία και άρα στη Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά την αναφορά της Υπουργού ότι ο πρώτος ο οποίος έκαμε νύξη για απευθείας ανάθεση άδειας στο 2ο γύρο αδειοδοτήσεων ήταν ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι μετά από επιστολή της εταιρείας Triple Five καναδό-αμερικανό-εβραϊκών συμφερόντων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία η εταιρεία ζητούσε απευθείας ανάθεση άδειας για έναρξη ερευνών σε δυο οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ο ίδιος είχε συντάξει μια εμπεριστατωμένη έκθεση προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως αν υπάρχει άμεση ανάγκη για έσοδα στο κράτος, υπάρχει παράθυρο στη νομοθεσία που επιτρέπει στην Κυβέρνηση να εισέλθει σε διαπραγμάτευση για άμεση ανάθεση άδειας. «Αρα εγώ ουδέποτε εισηγήθηκα να προχωρήσουμε με απευθείας ανάθεση», διευκρίνισε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για τα τεκταινόμενα στο Υπουργείο Εμπορίου, καταλογίζοντας μάλιστα στην Κυβέρνηση και στην Υπουργό, «ακέραια την πολιτική ευθύνη, για το πολεμικό κλίμα που δημιουργείται».

Ανέφερε ακόμη πως αυτή την κρίσιμη ώρα για τον τόπο κατά την οποία διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα, «το Υπουργείο Εμπορίου επικεντρώνεται σε εσωτερικές έριδες, σε αντιπαραθέσεις, οδηγείται στην εσωστρέφεια» και ουσιαστικά αφήνεται να διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα αυτά τα ζωτικά ζητήματα για τον τόπο.

Ο κ. Χριστοφόρου απηύθυνε έκκληση εκ μέρους της Επιτροπής, προς την Υπουργό Εμπορίου να προβεί, εντός 15 ημερών, σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που θα αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία στο Υπουργείο σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον».

«Εμείς δεν πρόκειται να ανεχτούμε συμπεριφορές και πολιτικές από το Υπουργείο που θα θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των εξορύξεων φυσικού αερίου αλλά πολύ περισσότερο και θέματα ευαίσθητα που άπτονται αυτής της πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης δήλωσε ότι «δυστυχώς η διαχείριση καθαρά τεχνοκρατικών δεδομένων βρίσκεται στα χέρια της Υπουργού», λέγοντας πως δεν είναι η δουλειά της Υπουργού να διαχειρίζεται αυτά τα δεδομένα. Κάλεσε την Υπουργό να κάνει δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα, αναφέροντας πως το Υπουργείο αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται και τον κύριο Κασίνη και την ομάδα του και ενδεχομένως και άλλους λειτουργούς που θα έχουν την εξουσιοδότηση να χειρίζονται τεχνοκρατικά θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο.

«Αναμένουμε και θα δώσουμε στην Υπουργό μια με δυο μέρες να κάνει δεύτερες σκέψεις. Από εκεί και πέρα το κάθε κόμμα θα πάρει τις αποφάσεις του και εμείς δεν θα αφήσουμε σε αυτό το κρίσιμο θέμα στα χέρια μιας Υπουργού να χειρίζεται αυτά τα τεχνοκρατικά θέματα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι το θέμα διαχείρισης της ενέργειας δεν είναι ατομικό δικαίωμα κανενός, «ούτε τεχνοκρατών ούτε και της ίδιας της Υπουργού», προσθέτοντας πως τα τεκταινόμενα στο Υπουργείο έχουν σαν αποτέλεσμα το θέμα της διαχείρισης της ενέργειας να βρίσκεται το τελευταίο δεκαήμερο στον «αυτόματο πιλότο». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρνάβα επανέφερε την πρόταση του κόμματος του για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης Ενέργειας, η οποία θα λειτουργεί και ως συμβουλευτικό σώμα στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «έχοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται στο Υπουργείο Εμπορίου το ζήτημα του ελέγχου της γεώτρησης» ο ίδιος πραγματικά φεύγει λυπημένος και φοβισμένος από τη σημερινή συνεδρία. «Εχω φοβηθεί», ανέφερε, «από τα τεράστια ελλείμματα στη διαχείριση αυτού του τεράστιου ζητήματος». Είπε πως «κινδυνεύουμε από ένα Μαρί στο εκατονταπλάσιο με τέτοιες συμπεριφορές από την Υπουργό Εμπορίου». Απηύθυνε, τέλος, έκκληση για ομαλοποίηση της κατάστασης στο Υπουργείο Εμπορίου, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επέμβει και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τέλος, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, χαρακτήρισε «δικτατορικό το διάταγμα της Υπουργού». Ανέφερε ακόμη πως η εικόνα που παρουσίασε η Υπουργός στην Επιτροπή είναι «θλιβερή και αξιοθρήνητη», προσθέτοντας ότι «αυτή δεν είναι Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας» αλλά «Υπουργός Εμπορίου και Τουρκίας». Συμπλήρωσε πως πρόκειται για «επικίνδυνο άτομο», ότι «την ευθύνη τη φέρει ακέραια ο Πρόεδρος Χριστόφιας» και ότι ο Πρόεδρος «έχει υποχρέωση να της αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο της Υπουργού».
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"