Ο ΟΑΣΕ είχε τα μέσα να προλάβει την Έκρηξη στο Μαρί

Δήλωση του ΓΓ του Οργανισμού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δήλωση «χαστούκι» στην κυπριακή κυβέρνηση από τον ΟΑΣΕ σε σχέση με την τραγωδία στο Μαρι. Χωρίς περιστροφές, ο ΓΓ του οργανισμού, Lamberto Zannier τόνισε πως ο ΟΑΣΕ θα μπορούσε να συνδράμει στη διαχείριση των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων στην Κύπρο εάν του ζητείτο κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση. 

Οι δηλώσεις Zannier έγιναν σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή ο κ.Zannier είπε επί λέξει: 

''Με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (early warning system) και μέσω των ομάδων ειδικών (experts in clusters) που διαθέτει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα μπορούσαμε να συνδράμουμε στη διαχείριση των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων στην Κύπρο εάν μας είχε ζητηθεί. Αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη, καθώς μιλάμε εκ των υστέρων για ένα γεγονός''.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή, ''η αποκαλυπτική δήλωση του κ. Zannier, έρχεται να προστεθεί σε σχετική δήλωσή του (11 Ιουλίου) για την έκρηξη στην Κύπρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ και στην οποία υπενθύμιζε ότι η συνδρομή στην καταστροφή επικίνδυνων πυρομαχικών αποτελεί βασική δραστηριότητα του οργανισμού από το 2003 , μετά την υιοθέτηση σχετικού εγγράφου για τα αποθέματα συμβατικών πυρομαχικών (ΟSCE Document on Stockpiles of Conventional Ammunition), το οποίο προσυπέγραψε και η Κύπρος''.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κύπρος γνώριζε πολύ καλά τη δυνατότητα συνδρομής του Οργανισμού, ''καθώς επικαλέστηκε τις πρόνοιες αυτού ακριβώς του εγγράφου για να ζητήσει τεχνική βοήθεια του ΟΑΣΕ για καταστροφή πλεονάζοντος αριθμού αντιαεροπορικών συστημάτων στο Καλό Χωριό το 2009''.

''Η χθεσινή δήλωση του κ. Zannier αποκάλυψε άλλη μία ασφαλή διέξοδο για τη διαχείριση του επικίνδυνου φορτίου, την οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση απέκλεισε και μάλιστα συνειδητά. Μήπως γιατί δεν ήταν συμβατή με τους 'λεπτούς διπλωματικούς ελιγμούς' του Προέδρου Χριστόφια που 'αδυνατούμε να κατανοήσουμε' εμείς, ο κ. Πολυβίου και ο υπόλοιπος Κυπριακός Λαός;'', καταλήγει η ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή.

ΕΥΡΩΚΟ: «Ασυγχώρητα τα λάθη και οι παραλείψεις Χριστόφια»
«Μετά και τη δήλωση του ΓΓ του ΟΑΣΕ ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να συνδράμει στη διαχείριση των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων στην Κύπρο, εάν το είχε ζητήσει η κυβέρνηση Χριστόφια, φανερώνονται ακόμη περισσότερο οι βαριές πολιτικές ευθύνες του κυρίου Χριστόφια και των συνεργατών του για την τραγωδία στο Μαρί, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ο κ. Γιωργάλλας έκανε λόγο για ασυγχώρητα λάθη και παραλείψεις του κ. Χριστόφια και των συνεργατών του. «Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκαν αθώοι, καταστράφηκαν οι σημαντικότερες υποδομές του κράτους και προκλήθηκε ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος στους πολίτες και την πολιτεία», κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"