Ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων προωθούν Κύπρος και Κένυα

Ο Κενυάτης Αντιπρόεδρος κάλεσε τους Κυπρίους να επενδύσουν στην χώρα του.
Οι αδελφικές σχέσεις της Κύπρου με την Κένυα και η ανάγκη για ενδυνάμωση των εμπορικών επαφών και επενδύσεων, τονίστηκαν σε συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας Stephen Kalonzo Musyoka, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κένυας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα μέλη της αντιπροσωπείας του, μετέβησαν χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του Ελση Χριστόφια. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος της Κένυας είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

Ο Κενυάτης αξιωματούχος υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο έγραψε το ακόλουθο μήνυμα: «Είναι πάντοτε τιμή και προνόμιο να επιστρέφω στην Κύπρο, την οποία θεωρώ τη δεύτερη μου πατρίδα. Ευχαριστώ για την παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η επίσκεψη αποτελεί επιστέγασμα των μακρόχρονων παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κένυας, οι οποίες χρονολογούνται πριν την ανεξαρτησία μας, με τη σχέση που ανέπτυξαν οι ιστορικοί ηγέτες των δύο χωρών Μζε Τζιόμο Κενυάτα και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Έκτοτε, οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Κένυας παραμένουν άρρηκτες και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. 

Ανέφερε ότι με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας είχαν μια εγκάρδια και ουσιαστική συνάντηση, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε σε βάθος τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων». 


Απαντώντας, ο κ. Musyoka, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε βαθειά εκτίμηση για την εγκάρδια υποδοχή στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι όταν ήταν υπότροφος το 1978 στο Mediterranean Institute of Management, τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή, είχε την ευκαιρία να δει τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε η Κύπρος από πρώτο χέρι.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο των διμερών σχέσεων, είπε ότι «έχουμε πολύ στενή συνεργασία στα πλαίσια του ΟΗΕ, και η Κένυα υποστηρίζει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης όχι μόνο κατανοούμε αλλά στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας για την επανένωση της νήσου. Ευχόμαστε αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν και η Κένυα της στηρίζει», είπε.

Ο κ. Musyoka εξέφρασε ευγνωμοσύνη για όλη τη στήριξη την οποία λαμβάνει η χώρα του σε ζητήματα εκπαίδευσης, υγείας, και ανθρωπιστικής βοήθειας, όχι μόνο από την Ορθόδοξη Μητρόπολη της Κένυας, αλλά και της Ειρηνούπολης». Υπάρχει εξαίρετο επίπεδο σχέσεων, είπε, μεταξύ των δύο χωρών και ελπίζω να εμβαθύνουν ακόμη και σε επιχειρηματικό επίπεδο» και ανέφερε ότι συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών που θα έχει συνάντηση με το ΚΕΒΕ. 

Κάλεσε τους Κύπριους να επισκεφθούν την Κένυα για να «δείξουμε τις παραλίες τις οποίες έχουμε αλλά και την πλούσια κουλτούρα του λαού της Κένυας, κάτι το οποίο διαπίστωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όταν επισκέφθηκε την Κένυα μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της χώρας». Οι Κύπριοι έχουν ένα εξαίρετο βιοτικό επίπεδο και ελπίζουμε να υπάρξει μεγαλύτερη έλευση Κυπρίων τουριστών στην Κένυα», είπε. 

Ταυτόχρονα κάλεσε τους Κύπριους να επενδύσουν στην Κένυα, τονίζοντας ότι επενδύοντας στην Κένυα «ανοίγει όλη η αφρικανική αγορά στους Κύπριους επιχειρηματίες. Πιστεύουμε ότι ο 21ος αιώνας ανήκει στην Αφρική», είπε.

Τέλος, ο κ. Musyoka διαβίβασε πρόσκληση του Προέδρου της Κένυας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επισκεφθεί τη χώρα. 
Ο Κενυάτης επίσημος είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής  Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"