Οι Αμερικανοί κρατούν το χαλινάρι της αφηνιασμένης Τουρκίας

«Η Αγκυρα έβαλε τον πήχυ πολύ ψηλότερα απο τις δυνάμεις της - Άκρως δυσαρεστημένη από τις ΗΠΑ - Το κοίτασμα θα αλλάξει την ιστορική πορεία της Κύπρου.- Έκθεση του Ιδρύματος STRATFOR. – Ξαναξεκίνησε το Πίρι Ρέις

Κίνδυνο "θερμής" εξέλιξης διαβλέπει στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου το αμερικανικό ίδρυμα στρατηγικών αναλύσεων STRATFOR το οποίο αιτιολογεί το συμπέρασμά του υποστηρίζοντας ότι «Η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο (έβαλε τον πήχυ πολύ ψηλότερα απ΄ όσο τις επιτρέπουν οι δυνάμεις της για να τον περάσει) και επειδή δεν πρόκειται να καταφέρει την ανάσχεση των γεωτρήσεων και το "κλείδωμα" του κοιτάσματος που θα αλλάξει την ιστορική πορεία της Κύπρου, θα θελήσει να "πάρει το αίμα της πίσω" με μία νίκη στο στρατιωτικό πεδίο.

Ελπίζοντας ότι έτσι θα μπει ξανά στο παιχνίδι ή ότι στην χειρότερη περίπτωση θα έχει να επιδείξει μία στρατιωτική επικράτηση η οποία θα επανακαθορίσει σύνορα και έλεγχο.
Μάλιστα ενισχύουν την άποψή τους αναφέροντας ότι¨έχει χαθεί για την Τουρκία το κίνητρο του να μην προβαίνει σε τυχοδιωκτικές ενέργειες λόγω προοπτικής εισόδου στην Ε.Ε.!

“Κανένα κεφάλαιο για τις ενταξιακές διεργασίες της Τουρκίας δεν έχει ανοίξει από τον Ιούλιο του 2010”, επισημαίνουν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι η Τουρκία ήδη έχει κάνει γνωστό ότι θα παγώσει όλες τις επαφές της με την ΕΕ,μόλις αναλάβει την προεδρία η Κύπρος το 2012. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει την Άγκυρα σε τυχοδιωκτικές κινήσεις στην Μεσόγειο.

Σε ότι αφορά την στάση των ΗΠΑ, αυτή είναι πλέον «ουδέτερη» επισημαίνει το STRATFOR και η Άγκυρα είναι άκρως δυσαρεστημένη από αυτό, ειδικά στο θέμα των γεωτρήσεων.
Η Άγκυρα λέει ότι θα ξεκινήσει δικές της έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά πρέπει να βρει κι έναν ισχυρό ξένο εταίρο, ο οποίος όμως δεν έρχεται. Οι ΗΠΑ έχουν λάβει θέση υπέρ της ισραηλινής επιλογής, οι Γάλλοι είναι αντίπαλη δύναμη, η Ρωσία είναι ανταγωνιστής και αντίπαλος της Τουρκίας»
Όπως αναφέρει το STRATFOR, η Τουρκία επέλεξε μια σκληρή ρητορική ειδικά εναντίον του Ισραήλ,φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να την υποστηρίξει με πράξεις,τουλάχιστον προς το παρόν. “Αν η Άγκυρα δεν κατορθώσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο θα φανεί για άλλη μια φορά αναποτελεσματική. Και είναι απίθανο να τις σταματήσει, Άρα θα επιδιώξει να επικρατήσει σε άλλο μέτωπο”.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Σχέδιο συνεχούς παρουσίας του τουρκικού πολεμικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Αύγουστο του 2012 έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Τουρκία, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο τουρκικός στόλος κινητοποιήθηκε για να μπορεί να ελέγχει κρίσιμες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταρτίστηκε χάρτης και δέκα περιοχές ορίστηκαν, ανάλογα με τη σημασία τους, σε κόκκινες, κίτρινες ή γαλάζιες.

Τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο επιμελητείες, με τρία ελικόπτερα και καταδρομείς, θα εκτελούν εναλλάξ υπηρεσίες στις περιοχές αυτές. Ήδη έχει σταλεί η πρώτη ομάδα, η οποία θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη ομάδα θα παραμείνει στην περιοχή από τις 15 Νοεμβρίου 2011 μέχρι τις 15 Μαΐου 2012 και η τρίτη ομάδα από τις 15 Μαΐου 2012 μέχρι 15 Αυγούστου 2012
 
ΞΑΝΑΞΕΚΊΝΗΣΕ ΤΟ «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ»

Χθες ξεκίνησε για νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό σκάφος “Πιρί Ρεΐς” μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “IHA”, επικαλούμενο Τούρκο αναπληρωτή καθηγητή ο οποίος παίρνει μέρος στις έρευνες.

Ο αν. καθηγητής Ντερμάν Ντοντουρούρ, στέλεχος του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, αναφέρει ότι κατά τις προηγούμενες έρευνες ερευνήθηκε το ένα τρίτο της ονομαζόμενης από τουρκικής πλευράς “περιοχής G”, σε μία γραμμή 250 χιλιομέτρων και ότι στόχος τούτη τη φορά είναι να ερευνηθεί το υπόλοιπο τμήμα της ίδιας περιοχής, εντός είκοσι ημερών.

“Μπορεί να μας δυσκολέψουν οι άνεμοι επειδή βρισκόμαστε στο μέσο του Φθινοπώρου, πράγμα που μπορεί να επιδράσει στην ποιότητα των ερευνών” είπε ο κ. Ντοντουρούρ και αναφερόμενος στις προηγούμενες έρευνες είπε ότι το “Πιρί Ρεΐς” παρακολουθούνταν συνεχώς από ένα πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και σημείωσε: “Πού και πού βλέπαμε και μαχητικά αεροσκάφη”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"