Έναρξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού με εξαγγελίες νέων φόρων

Ο Κίκης Καζαμίας εξήγγειλε μείωση των κριτηρίων για χορηγίες και κοινωνικές παροχές καθώς και φορολόγηση του εφάπαξ  δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων. – Λανθασμένος ο προσανατολισμός του Προϋπολογισμού  δηλώνουν τα κόμματα.
Με την παραδοχή λάθους, και πολλές εξαγγελίες από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών, άρχισε χθες η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2012. ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Παραδεχόμενος, για πρώτη φορά, ότι υπήρξε καθυστέρηση αντίδρασης της Κυβέρνησης στην οικονομική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών συνόδευσε την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, με σημαντικές εξαγγελίες.
Επίσης, ο κύριος Καζαμίας απέσυρε την προηγούμενη εξαγγελία του για επιβολή ΦΠΑ 5% στους ιδιώτες γιατρούς, λέγοντας ότι δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εξαγγελίες Καζαμία περιλαμβάνουν:
- Πρόθεση φορολόγησης του εφάπαξ και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα
- Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για όλα τα στεγαστικά σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, ακόμη και για τους πρόσφυγες
- Ενοποίηση όλων των φορολογιών για ακίνητα και κατασκευές
- Πρόθεση εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές
- Έναρξη εντός των ημερών διαλόγου για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ με πρόθεση διασύνδεσης των προσαυξήσεων με τον ρυθμό ανάπτυξης
- Εκπόνηση μελέτης για αλλαγή του συστήματος υπερωριών στον τομέα υγείας με το σύστημα βάρδιας
- Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία καζίνο
- Απόσυρση των νομοσχεδίων για το επίδομα τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας και κατάθεση νέου πολυνομοσχεδίου για εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για όλες τις κοινωνικές παροχές
- Άφιξη στο τέλος του μήνα του κλιμακίου του Κατάρ για ολοκλήρωση της επένδυσης έναντι του Χίλτον με καταβολή και των 50 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η αξία του οικοπέδου

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ο Προϋπολογισμός είναι πλήρως ταυτισμένος με τις τοπικές και διεθνείς εξελίξεις που δεν θα ήταν δυνατόν να μην μας επηρεάσουν. Κρίνω ότι είναι προϋπολογισμός ρεαλιστικός, είναι σφικτός και ότι κινείται στο πλαίσιο της πραγματικότητας. Η διαφορά μας με το ΔΝΤ αιτιολογείται από τις πραγματικότητες και ευελπιστούμε ότι θα αρχίσει δειλά αλλά σταθερά, η ανάπτυξη και οπωσδήποτε ο τερματισμός της διολίσθησης». Ενώπιον της επιτροπής ο κύριος Καζαμίας κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 15 σε 17% αλλά και τη στόχευση των παροχών, αλλιώς όπως σημείωσε το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 4.8%.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η θέση του Κίκη Καζαμία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. «Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Να μην προειδοποιεί εκείνες τις δυνάμεις που έβγαλε η γλώσσα τους μαλλιά από πριν τρία χρόνια να τους λέει «πάρτε μέτρα». Κάτι έχει παρεξηγήσει ο κύριος Καζαμίας. Είναι σαν αυτή η Κυβέρνηση να ανέλαβε πριν ένα μήνα. Μαθήματα από αυτή την κυβέρνηση δεν δεχόμαστε. Όταν παραδέχεσαι πως έγιναν λάθη δεν ζητάς τα ρέστα από την αντιπολίτευση. Με βάση τις υφιστάμενες νομοθεσίες για το ΦΠΑ και τις παροχές ο προϋπολογισμός είναι με έλλειμμα 4.8% και προϋπολογισμούς δεν κάνουμε με υποθέσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, μιλούσε για απόλυτα ρεαλιστικό προϋπολογισμό. «Είναι επηρεασμένος από τη διεθνή κρίση αλλά δείχνει μια κατάσταση διαχειρίσιμη. Είναι σε μεγάλο βαθμό, εναρμονισμένος με τους στόχους και δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά και τα δημοσιονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Ευαγόρου. 

Σε λανθασμένη κατεύθυνση χαρακτήρισαν τον Προϋπολογισμό, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης
«Ο Προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά να τη διαιωνίσει», τόνισε από πλευράς του ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για συγκράτηση των δαπανών και ενίσχυση της ανάπτυξης», υπέδειξε ο Νίκος Νικολαΐδης, εκ μέρους της ΕΔΕΚ.  

«Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα πολύ πιεσμένο προϋπολογισμό, γιατί υπήρξε αδράνεια και μεγάλα λάθη και παραλείψεις για τρία χρόνια, τα οποία μεγιστοποιούν τον κίνδυνο για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

«Είναι εντελώς γυμνός από μέτρα πράσινης ανάπτυξης. Εμείς περιμέναμε έναν προϋπολογισμό κηπουρό και όχι ξυλοκόπο», τόνισε ο Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους των Οικολόγων. 
Κατά την ανάλυση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε 425 εκατομμύρια ανείσπρακτων φόρων, γεγονός που αποτελεί όπως είπε μεγάλο πονοκέφαλο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"