Κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα

Υπό τη σκιά των τουρκικών υπαναχωρήσεων, αλλά και της εντεινόμενης αντιπαράθεσης Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης. – Το ΔΗΚΟ επιμένει σε αναβολή της συνάντησης της Νέας Υόρκης.
Υπό τη σκιά των τουρκικών υπαναχωρήσεων σε όλα τα βασικά ζητήματα στο κυπριακό συνέρχεται σήμερα το απόγευμα  το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενόψει και της τριμερούς της Νέας Υόρκης στις 30 και 31 Οκτωβρίου με τον Μπαν Κι Μουν.
Το ΔΗΚΟ, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Φώτης Φωτίου,  θά θέσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου την πρόταση του για αναβολή της συνάντησης της Νέας Υόρκης.
Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι, εφόσον ο Πρόεδρος μεταβεί τελικά στη Νέα Υόρκη, τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο Β’.

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις οποίες έκανε μια απογοητευτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εντατικοποιημένων απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις εκτιμήσεις και τις διαπιστώσεις του ΔΗΚΟ, στη βάση των οποίων έκανε και την εισήγηση προς τον Πρόεδρο Χριστόφια να ζητήσει από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών αναβολή της συνάντησης της Νέας Υόρκης», είπε ο κ. Φωτίου.

Συμπλήρωσε ότι διαπιστώνεται μια πιο ρεαλιστική τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί της πορείας και της προόδου των απευθείας διαπραγματεύσεων, ανέφερε όμως ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια «δεν μας καθησυχάζουν», αλλά «αντίθετα, μας ανησυχούν ακόμα περισσότερο».

Είπε ότι επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι δεν έχει επιτευχθεί καμιά ουσιαστική πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά αντιθέτως τις θέσεις των δυο πλευρών εξακολουθεί να χωρίζει χάσμα.

Ανέφερε ότι κατά την σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να υπάρξει ένας συλλογικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της τουρκικής στάσης και των μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στη συνέχεια της διαδικασίας.

«Ο προβληματισμός για αναβολή της συνάντησης της Νέας Υόρκης πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Εθνικό Συμβούλιο» είπε ο κ. Φωτίου.

Να τερματισθεί η συσκότιση 

Ως την ''τελευταία ευκαιρία'' του Προέδρου Χριστόφια, ''να διαλύσει το σκοτάδι στο οποίο κρατά για μήνες τώρα τις πολιτικές δυνάμεις, γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό'', θεωρεί ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι ''ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το μόνο που έχει κάνει τους προηγούμενους μήνες ήταν να θολώνει ακόμη περισσότερο τα νερά'' και πως ''η απαράδεκτη και ύποπτη συσκότιση που επιβλήθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια, γύρω από τη διαχείριση του Κυπριακού, τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να τερματιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο, εξηγώντας καθαρά και ειλικρινά, σε ποιες υποχωρήσεις προέβη και τι πιθανολογείται να συμφωνήσει ως συγκλίσεις στη Νέα Υόρκη''.

Επανέλαβε επίσης την ανησυχία του ΕΥΡΩΚΟ ότι ''με τα σημερινά δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στη Νέα Υόρκη για να εγκλωβιστεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας'' και υπενθύμισε τη θέση του κόμματος του πως ''ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι σε θέση να διαχειρίζεται το Κυπριακό, λόγω της πολιτικής κρίσης που εξακολουθεί να υφέρπει, που εξακολουθεί να τον αφορά και που του έχει στερήσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"