Έκανε και στη συναυλία τα παράπονα του ο πρόεδρος Χριστόφιας

«Δεν μπορεί να αμφισβητείται ο Πρόεδρος και να δέχεται συνεχώς πυρά, λες κι’ αυτός είναι ο αντίπαλος και όχι η κατοχή»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι, παρά τις τουρκικές απειλές και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, ο αγώνας για το Κυπριακό θα συνεχισθεί μέχρι τη λύση, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθεί και θα εντατικοποιηθεί η προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

Υποδεικνύοντας ότι ''η ενότητα είναι συλλογική ευθύνη, που πρέπει επιτέλους όλοι να αναλάβουμε'', υπογράμμισε πως ''δεν μπορεί την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το εσωτερικό μέτωπο να είναι κατακερματισμένο και να αμφισβητείται ο Πρόεδρος''.

«Δεν είναι δυνατό να δέχεται ο Πρόεδρος συνεχώς πυρά, λες κι αυτός είναι ο αντίπαλος και όχι η κατοχή και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς», επεσήμανε.

Σε χαιρετισμό του στη συναυλία «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος» που πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτισμού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό και για επανένωση της Κύπρου, οι συνθήκες δεν είναι καλές, καθώς η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την προκλητικότητά και την επιθετικότητά της και απειλεί απροκάλυπτα την Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για εντοπισμό υδρογονανθράκων, σημειώνοντας πως «η τουρκική πλευρά είναι δυστυχώς αρνητική και στις συνομιλίες».

«Η μη εποικοδομητική συμπεριφορά της γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών περιορίζει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού», συνέχισε, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση».

«Θέλω να επαναλάβω κατηγορηματικά και με σαφήνεια ότι με την κατοχή και τη διχοτόμηση δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα επιδιώκοντας να αρθούν όλα τα εμπόδια και να φτάσουμε στη λύση», τόνισε, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την αρνητικότητα της Τουρκίας με τη συνέχιση της έντονης κινητοποίησης μας διεθνώς. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αρχές, αλλά και να είμαστε ρεαλιστές στο διαπραγματευτικό τραπέζι».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως κάνουμε με τις έρευνες για φυσικό αέριο», και πρόσθεσε ότι θα «συνεχίσουμε εντατικά να προετοιμαζόμαστε για την ευρωπαϊκή προεδρία της Κύπρου. Για να αναδείξουμε τις δυνατότητες και το ρόλο της χώρας μας ως ένα ισότιμο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, μπορεί να συμβάλει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακολούθως ότι η αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας επιβάλλει ενότητα στη δράση, σύνεση, συναίνεση και αλληλοκατανόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό μέτωπο.

Διευκρινίζοντας ότι ενότητα δεν σημαίνει ομοφωνία και συμφωνία επί όλων των θεμάτων και ότι διαφωνίες είναι υπαρκτές, είναι θεμιτές, σημείωσε πως δεν μπορεί, όμως, να κυριαρχεί η ισοπεδωτική και καταστροφική κριτική που μηδενίζει τα πάντα και που προσπαθεί να δημιουργήσει την άδικη εντύπωση ότι τίποτα θετικό δεν γίνεται στη χώρα.

«Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κύπρου δίνει τη μάχη εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, και του ελληνισμού γενικότερα, για τη λύτρωση από το μίασμα της κατοχής», συνέχισε, αναφέροντας πως «η μη στήριξη του Προέδρου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες για υλοποίηση του στόχου της λύσης και στέλλει λανθασμένα μηνύματα στο διεθνή χώρο».

Όπως επίσης ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η ενότητα προϋποθέτει τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, το σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών, σεβασμό και υπεράσπιση των θεσμών.

«Πρέπει επιτέλους όλοι να συναισθανθούμε την ευθύνη που έχουμε έναντι της χώρας και των πολιτών και να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν, αυτά που μπορούν να μας οδηγήσουν μπροστά και όχι αυτά που μας οδηγούν σε συνθήκες του διχαστικού παρελθόντος και να αναδείξουμε αυτά που καλλιεργούν την αισιοδοξία και όχι αυτά που οδηγούν την κοινωνία στη μιζέρια και την απογοήτευση», επεσήμανε.

«Η συνέχιση της αντιπαράθεσης και της εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης ενισχύει την αποστροφή των πολιτών από την πολιτική και το πολιτικό σύστημα, τους απομακρύνει από τα κοινά αφήνοντας ένα κενό που τελικά συμπληρώνεται με το λαϊκισμό και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι εποχές που ζούμε είναι εξαιρετικά δύσκολες, εντός και εκτός Κύπρου.

Παρακολουθούμε, συνέχισε, με πραγματική αγωνία το γίγνεσθαι στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, με τους εργαζόμενους στους δρόμους για να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους τα οποία παρασύρει και καταστρέφει η λαίλαπα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

«Στην Κύπρο καταβάλλουμε έντονες και συνεχείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε συσσωρευμένα για δεκαετίες προβλήματα στην οικονομία, τα οποία με ιδιαίτερη οξύτητα ανέδειξε η κρίση, με όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο τρόπο, με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με σύνεση και συναίνεση», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

«Εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια αλλά φιλοδοξούμε να τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

«Τούτες τις δύσκολες ώρες οι κομματικές σκοπιμότητες και οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί όχι μόνο καμιά θέση δεν έχουν, αλλά ζημιώνουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας», είπε και αφού ανέφερε πως η συναυλία που πραγματοποιείται αναδεικνύει την ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας του λαού και των οργανωμένων συνόλων, κατέληξε παρακινώντας «να φύγει στεντόρειο το μήνυμα όπως το λέει ο ποιητής, και ας φθάσει σε κάθε γωνιά της Κύπρου: ‘Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο’».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"