Θέλει 86 συναντήσεις Χριστόφια – Ερογλου το 2012 ο Μπαν Κι Μουν

Έκθεσή του του για τη χρηματοδότηση των ειδικών πολιτικών επιχειρήσεων

Αυξημένο αριθμό συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών και των αντιπροσώπων του, αλλά και μεγαλύτερο αριθμό συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, τον επόμενο χρόνο, αναμένει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με βάση την έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση με θέμα τη χρηματοδότηση των ειδικών πολιτικών επιχειρήσεων του διεθνούς οργανισμού. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα ξοδεύει περίπου τον ίδιο χρόνο με πέρυσι στην Κύπρο.

Στο σχετικό κεφάλαιο για το Κυπριακό τίθεται ως στόχος να πραγματοποιηθούν 60 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών (από 36 το 2010 και τις αναμενόμενες 55 το 2011), 86 συναντήσεις των αντιπροσώπων των ηγετών, «οι οποίες στοχεύουν στην διαπίστωση περιοχών σύγκλισης» (από 42 το 2010 και αναμενόμενες 70 φέτος). Για τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές οι αριθμοί είναι 155 για το 2012, για το 2010 είναι 65 και 150 για το 2011. Μεγαλύτερος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το 2012 (25, έναντι 12 το 2010 και 18 το 2012) ενώ μείωση αναμένεται στον αριθμό των εγγράφων που θα διακινηθούν, «τα οποία θα δεικνύουν κίνηση στην κατεύθυνση της σύγκλισης μεταξύ των πλευρών, εντός της πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στην έκθεση ο Γενικός Γραμματέας κάνει μία μικρή ιστορική αναδρομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας μετά το 2004 και κυρίως από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το Σεπτέμβριο του 2008.

«Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έγιναν από τους ηγέτες προς τον Γενικό Γραμματέα, στις 7 Ιουλίου 2011, στη Γενεύη, προσδοκάται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστούν, αλλά θα απαιτηθεί ξανά η διευκόλυνση από μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κι ότι οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποί τους θα αυξήσουν τη συχνότητα των συναντήσεών τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

«Επιπρόσθετα, προσδοκάται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία και το γραφείο του Ειδικού Συμβούλου. Το γραφείο θα καλείται αυξημένα να υποστηρίζει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο να διευκολύνει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εμπλέκει περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες προς υποστήριξη της διαδικασίας».

Η έκθεση επαναλαμβάνει πως στη συνάντηση του Ιουλίου στη Γενεύη με το ΓΓ, οι ηγέτες «συμφώνησαν να αυξήσουν το μομέντουμ των διαπραγματεύσεων και να επιταχύνουν την πρόοδό τους, με σκοπό να επιτύχουν μία αμοιβαίως αποδεκτή και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό. Ως τέτοια, αναμένεται πως οι δραστηριότητες του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου να αυξηθούν, με σκοπό τη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών».

Αναφέρει, επίσης, την ανάγκη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος να αυξήσει την εμπλοκή των περιφερειακών και διεθνών παικτών στα ουσιώδη θέματα προς υποστήριξη της διαδικασίας.

«Θα απαιτείται να ταξιδεύει σε πρωτεύουσες της περιοχής και ιδιαίτερα των εγγυητριών δυνάμεων», επισημαίνει και αφού διευκρινίζει ότι ο κ. Ντάουνερ αμείβεται μόνον όταν χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες του, εκτιμά ότι θα ξοδέψει στην Κύπρο περίπου τον ίδιο χρόνο με πέρυσι.

Τέλος, αναφέρει την δέσμευση του Γενικού Γραμματέα προς τους ηγέτες στη Γενεύη, τον Ιανουάριο του 2011, να θέσει στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων άλλες προγραμμάτων και οντοτήτων του οργανισμού, όποτε είναι αναγκαίοι και πως οι ηγέτες το καλωσόρισαν.

Τέλος, ζητά από τη Γενική Συνέλευση να του εγκρίνει για το 2012, κονδύλια ύψους 3.861.900 δολαρίων, ήτοι 387.400 δολ. περισσότερα από πέρυσι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!