"Αξίζει σεβασμός σε όσα κατάφεραν οι Κύπριοι"


 Ως δοκιμαστικό για την τραπεζική ένωση χρησίμευσε η Κύπρος παραδέχθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ και τόνισε ότι αξίζει σεβασμός για όσα έχουν πετύχει οι Κύπριοι.
Ανέφερε δε, ότι η Γερμανία και η Κύπρος έχουν μια προφανή σχέση, ένα Τείχος.

“Στο Βερολίνο, το Τείχος έπεσε, αλλά η Κύπρος παραμένει και σήμερα διαιρεμένη”, δήλωσε ο κ. Κάμπετερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα "Κόνραντ Αντενάουερ" στο Βερολίνο, με ομιλητές τον ίδιο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, αλλά πρόσθεσε ότι “υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ενδείξεις ότι, σύντομα στην Ευρώπη, θα μπορούσαμε να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την επανένωση σε μια διαιρεμένη χώρα”.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Κύπρο, ο Γερμανός Υφυπουργός δήλωσε ότι “με τις πρόσφατες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση, δημιουργήσαμε εξ αρχής νέα τάξη πραγμάτων” και παραδέχθηκε ότι “η Κύπρος υπήρξε, κατά κάποιον τρόπο, ένας `πιλότος`” για αυτό.
Οι Κύπριοι δεν ήθελαν βεβαίως να είναι `πιλότος` σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, συνέχισε, αλλά, “σήμερα στην Κύπρο και στη Γερμανία, είμαστε της άποψης ότι ένα τραπεζικό σύστημα πρέπει να σταθεροποιείται πρώτα το ίδιο από μόνο του, από  τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές και όχι από τους φορολογούμενους”.
Τόνισε, πάντως, ότι η Κύπρος έχει καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες και αναγνώρισε ότι οι προσαρμογές είναι επώδυνες για τον κυπριακό λαό.
“Παραμένουν όμως απαραίτητες”, διευκρίνισε και επισήμανε ότι “όταν οι προσαρμογές είναι δύσκολες,  θα πρέπει και εμείς στη Γερμανία να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι  στις χώρες που κάνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που θα μπορούσαμε να πετύχουμε στη Γερμανία συναινετικά”.
Εξάλλου, ο Κύπριος Υπουργός, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφέρθηκε κυρίως στη γεωστρατηγική θέση της χώρας του και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το φυσικό αέριο που  εντοπίστηκε στην ΑΟΖ της.
“Η ευθύνη μας είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος της χώρας μας” τόνισε ο κ. Κασουλίδης και επισήμανε ότι η Κύπρος, μια χώρα  ειρήνης και σταθερότητας, η οποία εφαρμόζει διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, επιθυμεί να αποτελεί το καταφύγιο για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης- Ασίας- Αφρικής και αποτελεί σύνδεσμο εκατομμυρίων ανθρώπων.
“Η γεωγραφική μας θέση ενισχύει την ευθύνη μας”, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης και μίλησε για κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος από τις σύγχρονες ασύμμετρες απειλές.
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι όραμά του αποτελεί να αναδειχθεί στο στοιχείο που θα ενώσει τους  ανθρώπους, όπως συνέβη κάποτε με τον άνθρακα και το ατσάλι.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ως θετικό  το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν πλέον να μιλούν απευθείας με την Τουρκία για το ζήτημα και τόνισε ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου δημιουργεί  νέα δεδομένα.
Υπογράμμισε δε κατ` επανάληψη, ότι το φυσικό αέριο ανήκει σε  όλους τους Κυπρίους, όχι μόνο στους Ελληνοκυπρίους, αλλά διευκρίνισε ότι  οποιαδήποτε συνεργασία περνά από τη λύση του Κυπριακού, από την οποία -όπως  είπε- όλοι έχουν να κερδίσουν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με τη θέση της Λευκωσίας στο θέμα της  Κριμαίας, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ταυτότητα με τις απόψεις του Βερολίνου, για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και  για διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο  την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε την ανάγκη αυτές να μην  τιμωρήσουν εκείνους που θα τις επιβάλουν.
“Δεν είμαστε διατεθειμένοι να  καταβάλουμε τίμημα, υψηλότερο από άλλα κράτη- μέλη” είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"