Βενιζέλος: Είχα προειδοποιήσει για Μπαλτάκο


Αυτό που συνέβη με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο είναι «ακραίο και αδιανόητο» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διακαναλική συνέντευξή του, τονίζοντας όμως ότι παράλληλα υπάρχει η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, η οποία αποδεικνύει «ότι η ΧΑ είναι μία εγκληματική συμμορία εν λειτουργία και εν δράσει».


Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τη στάση του κ. Μπαλτάκου στο θέμα της Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε ότι χαίρεται που ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε καθαρά «άρα ανέλαβε την ευθύνη παρακολούθησης και πολιτικής οριοθέτησης όλων των στελεχών».
Ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια που είχε ενδεχομένως μπλοκάρει ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης δεν είχε καμία δυνατότητα και καμία αρμοδιότητα να μπλοκάρει οτιδήποτε.
«Ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε δυνατότητα να επηρεάσει το νομοθετικό έργο. Οι παρεμβάσεις του ήταν διαδικαστικές. Δεν μπορούσε να υπαγορεύει πολιτικές» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι «Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς (με τον κ. Σαμαρά)».
«Θα πάμε και στη Βουλή να δούμε ποιος έχει πολιτικές ευθύνες» πρόσθεσε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κόμματα που υιοθετούν την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.
Πολιτικές οι εκκρεμότητες Παπανδρέου
Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε και για τη δήλωσή του για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι «έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες» με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αυτές (οι εκκρεμότητες) είναι «προφανώς πολιτικές». Ο πρώτος που έχει ιστορικό ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, είναι ο κ. Παπανδρέου, είπε.
Σε ερώτηση εάν αιφνιδιάστηκε, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν αιφνιδιάζομαι με τίποτα πλέον». Το ΠΑΣΟΚ -πρόσθεσε- είναι δημοκρατικό κόμμα, οι βουλευτές μας ψήφισαν με βάση την απόφαση που έλαβαν συλλογικά, τιμώ τη στάση των βουλευτών μας.
«Θέμα εκλογών δεν υπάρχει»
Αναφερόμενος στα σενάρια για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει την ιδέα του «δημοψηφίσματος», αλλά η στρατηγική της εφόδου, όπως είπε, απέτυχε από τα αποδυτήρια.
«Υπάρχει το συνδυαστικό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Στις τοπικές εκλογές η παράταξή μας έχει μία υπεροχή και στις ευρωεκλογές έχουμε την εικόνα που βλέπετε. Πού είναι το πρόβλημα κυβερνησιμότητας;» αναρωτήθηκε.
«Θέμα εκλογών δεν υπάρχει. Δεν το θέλει ο κόσμος και αυτό φαίνεται» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, έκανε μία επιλογή του 2010 και ανέλαβε όλο το κόστος. Πιστεύω -συμπλήρωσε- ότι αν ανέβει η χώρα, θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ. «Η στροφή γίνεται, αλλά δεν έχει συντελεστεί. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Οι έλληνες πολίτες ας κάνουν μία επιλογή, θα τη σεβαστούμε απολύτως» δήλωσε.
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει στη χώρα ένα «πρόβλημα δημοκρατίας, αντιπροσωπευτικότητας, νομιμοποίησης» όταν έχεις –όπως δήλωσε- ένα κόμμα σαν τη Χρυσλη Αυγή, όταν έχεις κόμματα που υποστηρίζουν συνωμοσιολογικές θεωρίες, όταν έχεις κόμματα που φλερτάρουν με άνεση με ακροδεξιές ιδέες και πολίτες αποστασιοποιημένους.
Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
Στην εναρκτήρια εισήγησή του νωρίτερα, ο Ευ.Βενιζέλος θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «μπροστά στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης» έδωσε ο Ευ.Βενιζέλος στην εναρκτήρια εισήγηση στην εφ' όλης της ύλης διακαναλική συνέντευξή του.
«Μπροστά μας ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως «το λένε όλοι οι ξένοι«, κάτι που διαπίστωσε, όπως είπε, και ο ίδιος, στις τελευταίες συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πιστοποιείται από όλους, και από τον απολύτως αρμόδιο τεχνοκράτη Κλάους Ρέγκλινγκ», αναφερόμενος στη συνέντευξη του επικεφαλής του ESM. Η χώρα, σημείωσε, ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές.

Περιγράφοντας τους κατά το ΠΑΣΟΚ βασικούς πυλώνες για την επόμενη ημέρα, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης είναι η πολιτική σταθερότητα, στην οποία κεντρική είναι «η έννοια της υπευθυνότητας, ο λόγος μας να είναι αληθινός και όχι δημαγωγικός, όπως ήταν πριν από την κρίση».

Ως κεντρικό σε αυτό το σημείο ανέφερε το ρόλο«του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ελιάς, το νέο σχήμα που συσπειρώνει την παράταξη». «Έχουμε 42 νέα φρέσκα πρόσωπα που στρατεύονται στην υπόθεση της Ελιάς και των ευρωεκλογών, μένουν αλληλέγγυοι στην κεντροαριστερά της ευθύνης» είπε αργότερα σε άλλο σημείο.

Ως δεύτερο πυλώνα ανέφερε το δημοσιονομικό, λέγοντας πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επηρεάζει έμμεσα τη ζωή κάθε ελληνικής οικογένειας, ενώ τόνισε ότι μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα έρχεται η βιωσιμότητα του χρέους.

«Βλέπετε ότι ετοιμαζόμαστε για μια σταδιακή, προστατευμένη επάνοδο στις αγορές», τόνισε. «Οι αγορές είναι πιο έξυπνες από την πολιτική και αντιδρούν πιο γρήγορα» στην αλλαγή κλίματος, υποστήριξε.

Επαναλαμβάνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο με μεγάλη περίοδο χάριτος και στην συντριπτική του πλειονότητα βρίσκεται εκτός αγοράς, στα χέρια θεσμών. Το να υπάρξει μία έκδοση με σχετικά υψηλότερο επιτόκιο «δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό απλώνεται και χάνεται».

Ως τρίτο πυλώνα ανέφερε την ανάπτυξη, λέγοντας πως «δεν έχουμε περάσει την κρίση, αλλά είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο, περνάμε την στροφή». Η αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων είναι κεντρική, είπε, μέρος της οποίας, είναι, χάρη και στο «περιθώριο» από τα οικονομικά στοιχεία, και μία «πιο λογική φορολογική νομοθεσία».

Τέταρτος πυλώνας είναι ο κοινωνικός, είπε, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει «κάνει πολλή δουλειά για μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας». Τονίζοντας τη σημασία που έχει «να μην υπάρχει άνθρωπος χωρίς ασφάλιση», ανέφερε ότι «προχωράμε πειραματικά στο εγγυημένο εισόδημα διαβίωσης, το ασφαλιστικό σύστημα εξυγιαίνεται μακροπρόθεσμα».

Ως πέμπτο πυλώνα ανέφερε τον θεσμικό, λέγοντας πως για «να έχουμε ένα κανονικό κράτος χρειάζονται δημόσιες υπηρεσίες χωρίς ανασφάλεια». «Η κινητικότητα χωρίς απολύσεις είναι κάτι καλό, γιατί αξιοποιούνται οι δυνατότητες του κάθε υπαλλήλου» είπε.

Ως έκτο πυλώνα ανέφερε τον διεθνή και ευρωπαϊκό ρόλο της Ελλάδας. «Η ελληνική προεδρία πηγαίνει εντυπωσιακά καλά» είπε, λέγοντας πως, πέραν των οικονομικών ζητημάτων, η «εικόνα αξιοπιστίας μάς δίνει κεφάλαιο στα εθνικά μας θέματα», αναφέροντας ιδιαίτερα το Κυπριακό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Μπάιντεν: Παίχτης-κλειδί η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο

Περιφερειακός ηγέτης η Κύπρος με τη λύση