Χρεώνουν στη Ρωσία, έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»


Με τους Ευρωπαίους, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία της Α. Μέρκελ με τον Βλ. Πούτιν, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να κατηγορεί μεν τη Ρωσία, αλλά να προσθέτει ότι «έχει ακόμη την ευκαιρία να τιμήσει τη συμφωνία της Γενεύης».

«Ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεχάσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως η Ρωσία θέλει ήδη να ξεκινήσει τον Τρίτο.

Μια στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη». Αυτά δήλωσε χθες ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός του Κιέβου, Αρσένι Γιάτσενιουκ, στη ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας ακόμη πιο δραματικό τόνο στα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία.

Εκεί, δηλαδή, όπου εξελίσσεται ένα πολεμικό «θέατρο», με τις κυβερνητικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι έχουν περάσει στη δεύτερη φάση της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», περικυκλώνοντας το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι αυτονομιστές και τους Ρώσους να απαντούν με ευρείας έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια μόλις ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα των δύο χωρών.

Κανείς δεν θέλει πόλεμο
Στην πραγματικότητα, βεβαίως, κανείς δεν επιδιώκει τον πόλεμο -ο καθένας για τους δικούς του λόγους: η Ε.Ε. επειδή δεν θέλει να τα «σπάσει» με τη Μόσχα και να υποστεί το συνακόλουθο οικονομικό πλήγμα, οι ΗΠΑ επειδή δεν θα διακινδυνεύσουν μια νέα περιπέτεια εκεί που είναι πολύ δύσκολο να βγουν νικητές, το Κρεμλίνο επειδή προτιμά να ελέγξει τις περιοχές που το ενδιαφέρουν χωρίς πολύ ντόρο και αναίμακτα και το Κίεβο επειδή γνωρίζει ότι πιθανότατα θα έχει την τύχη των Γεωργιανών το 2008, όταν σε ελάχιστα 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις είχαν φτάσει στα πρόθυρα της Τιφλίδας...
Πρακτικά, οι επιλογές που διαγράφονται στον ορίζοντα είναι τρεις: Είτε οι μεγάλες δυνάμεις θα επιβάλουν ένα συμβιβασμό, διαμελίζοντας ουσιαστικά την Ουκρανία -αυτό το προτιμούν οι Ρώσοι και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Είτε ο Πούτιν να δώσει την εντολή στρατιωτικής εισβολής, καταλαμβάνοντας με τη βία όσα θεωρεί ότι του ανήκουν -κάτι που επιδιώκουν οι Αμερικανοί, με στόχο να προκαλέσουν νέο γύρο κυρώσεων και ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας και Ε.Ε.
Είτε, τέλος, να οδηγηθούμε σε ένα μακρόχρονο και αιματηρό εμφύλιο τύπου Συρίας επί ευρωπαϊκού εδάφους -σενάριο που μοιάζουν να προκρίνουν τα διάφορα ακραία στοιχεία που έχουν τεράστια επιρροή στο Κίεβο, αδιαφορώντας για τις γενικότερες συνέπειες. Σύντομα, θα ξέρουμε προς τα πού φυσάει ο άνεμος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποβάθμιση από S&P
Ο αμερικανικός οίκος S&P υποβάθμισε χθες την αξιολόγηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να απέχει πλέον μόλις μία βαθμίδα από το καθεστώς του «σκουπιδιού», με βάση την ορολογία των αγορών. «Η γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική εκροή ξένων και εγχώριων κεφαλαίων από τη ρωσική οικονομία και, έτσι, να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις ήδη αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Σχεδόν ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχωρούσε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς το σε 7,5%. Στόχος είναι να στηριχθεί το ρούβλι (χθες η ισοτιμία του ήταν στα 35,88 έναντι του δολαρίου), αλλά και να ανακοπεί η εκροή κεφαλαίων, που τους τρεις πρώτους μήνες του έτους έχει φτάσει τα 63,7 δισ. δολάρια.

ΓΕΩΡΓΙΑ-ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Η κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις;
Αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας επισκέφθηκαν τη Μολδαβία και τη Γεωργία -δύο ακόμη χώρες με περιοχές όπου υπάρχουν ισχυρές φιλορωσικές αποσχιστικές τάσεις. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Λοράν Φαμπιούς διαβεβαίωσαν τις ηγεσίες τους ότι το σύμφωνο συνεργασίας με την Ε.Ε. θα υπογραφεί νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, δηλαδή τον Ιούνιο. Οι αναλυτές δίνουν δύο ερμηνείες γι' αυτό: Η μία είναι ότι η Δύση επιχειρεί να πολλαπλασιάσει τα μέτωπα, ελπίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα μπορέσει να τα διαχειριστεί και θα υποπέσει σε λάθη στη «σκακιέρα». Η άλλη εκτιμά ότι η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει κλιμάκωση της έντασης και, γι' αυτό βιάζεται να φτάσει σε μια συμφωνία χωρίς να προκαλέσει τους Ρώσους -άλλωστε, οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να ελπίζουν σε σύντομη ένταξη στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ
Η Μόσχα και η μάχη της προπαγάνδας
«Σε αντίθεση με το Κίεβο και τους συμμάχους του, το Κρεμλίνο κυριαρχεί στον πόλεμο της προπαγάνδας», ισχυρίζεται ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στο Ντόνετσκ, σημειώνοντας ότι πρακτικά είναι ο ίδιος ο Πούτιν και οι στενοί του συνεργάτες που έχουν πάρει πάνω τους αυτό το κρίσιμο κεφάλαιο -ο ρόλος του οποίου, το επόμενο διάστημα, θα αυξηθεί δραματικά...

Ποιοι Ευρωπαίοι δεν θέλουν κυρώσεις
  • Γερμανία- Επιχειρήσεις: Αλλά και πολιτικοί είναι απρόθυμοι να κηρύξουν οικονομικό «πόλεμο» στη Ρωσία
  • Τσεχία-Σλοβακία: Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν ότι «δεν πρέπει να καταστούν όμηροι της ουκρανικής κρίσης»
  • Βουλγαρία: Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να προχωρήσει η κατασκευή του South Stream
  • Ιταλία: Η ΕΝΙ έχει στρατηγική συνεργασία με την Gazprom και η κυβέρνηση Ρέντσι δεν θέλει επιπλέον προβλήματα
  • Ελλάδα-Κύπρος: Φοβούνται τις επιπτώσεις σε τουρισμό και χρηματοπιστωτικό σύστημα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"