Προϋπολογισμό λιτότητας ανακοίνωσε η Αυστραλία

Σκληρές περικοπές προανήγγειλε ο Αυστραλός Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, εν όψει του ετήσιου προϋπολογισμού που θα καταθέσει στις 13 Μαϊου.

Επικαλούμενος τις προτάσεις που έκανε η Επιτροπή Αξιολόγησης που εισηγείται σημαντική μείωση των δαπανών ο κ. Χόκι είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή.«Ο προϋπολογισμός αυτός θα θέσει τα θεμέλια για το μέλλον και για να γίνει ξανά πλεονασματικός» τόνισε.


Συμπλήρωσε δε πως θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, θα γίνουν σκληρές περικοπές αλλά και θα θεσπιστούν πιο αυστηρά κριτήρια στον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων αυτών που δικαιούνται συντάξεις και κρατικά επιδόματα.

Παράλληλα θα αυξηθούν και οι εισφορές για το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.
«Όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να συμβάλουν και στην κάλυψη του κόστους τους» είπε ο κ. Χόκι.
Συνολικά οι περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα ανέλθουν στα 65 δισεκατομμύρια στην προσεχή δεκαετία.

Ο Θησαυροφύλακας είπε πως οι Αυστραλοί δεν πρέπει να διερωτηθούν τι θα περιέχει ο προϋπολογισμός του Μαϊου για τον καθένα προσωπικά γιατί «θα είναι ένας προϋπολογισμός για το μέλλον όλων. Δεν θα είναι ένας προϋπολογισμός για το σήμερα αλλά για τα χρόνια που θα έρθουν» σημείωσε.
«Οι περικοπές θα αγγίξουν όλους, γιατί όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε στην εξυγίανση της οικονομίας» τόνισε.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης έκανε συνολικά 86 προτάσεις στην κυβέρνηση για την περικοπή των δαπανών.
Μια απ' αυτές αφορά τις συντάξεις γήρατος που σήμερα επιβαρύνουν με 39.5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τον προϋπολογισμό και σε λίγα χρόνια το κόστος θα εκτιναχθεί στα 70 δις.
«Πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί σήμερα οι συντάξεις γήρατος επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό περισσότερο από ότι οι δαπάνες για την άμυνα, την υγεία και την παιδεία συνολικά» είπε ο κ. Χόκι.
Εικάζεται ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια και θα θεσπίσει πιο αυστηρά κριτήρια στο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία όσων δικαιούνται σύνταξη γήρατος.
Ο κ. Χόκι προανήγγειλε επίσης και περιορισμό στις δαπάνες για τα φάρμακα που οφείλονται, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Μπιλ Σόρτεν, κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τους συνταξιούχους ήσυχους».
«Οι περικοπές πρέπει να αρχίσουν από το επίδομα μητρότητας που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε μητέρες με εισόδημα έως 150.000 δολάρια τον χρόνο» είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή που ο Θησαυροφύλακας έκανε λόγο για σκληρές περικοπές, επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι οι Αυστραλοί ολοένα και τα βγάζουν πιο δύσκολα πέρα.
Για παράδειγμα το τελευταίο τρίμηνο οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 0.1% ενώ το κόστος ζωής ανέβηκε 0.7%.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ηλικιωμένων οργανώνει συλλαλητήριο για τις συντάξεις την Τετάρτη 21 Μαΐου στα σκαλοπάτια της Βουλής της Βικτόρια με αιτήματα:
«Δίκαιη μεταχείριση και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους συνταξιούχους. Να σταματήσουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα, ηλεκτρικό, υγραέριο και δημοτικά τέλη. Να αυξηθούν οι συντάξεις και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την δημόσια υγεία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"