Η οικονομία σε ύφεση και το 2015


 Σε ύφεση θα παραμείνει η κυπριακή οικονομία και το 2015, υποστηρίζει στην τριμηνιαία της οικονομική επισκόπηση η Ελληνική Τράπεζα.
Ειδικότερα, στην επισκόπησή της, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής εκτιμά πως η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 5,4% το 2014 έναντι 4,8% της πρόβλεψης των δανειστών μας και με ρυθμό 1,0% το 2015 έναντι της εκτίμησης της Τρόικα για ανάπτυξη 0,9%.

Συναφώς, το δημόσιο χρέος από 114% του ΑΕΠ το 2013 θα ανέλθει στο 122% του ΑΕΠ το 2014 και στο 126% του 2015, υιοθετώντας το βασικό σενάριο της Τρόικα.
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, βάσει των εκτιμήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, θα υποχωρήσει στο 5,0% του ΑΕΠ το 2014 και θα επιταχυνθεί στο 6,5% το 2015.
Σε σχέση με τον πληθωρισμό, η Ελληνική εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 0,1% το 2014 έναντι 0,4% της πρόβλεψης της Τρόικας και στο 1,2% το 2015 έναντι 1,4% των δανειστών. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στο 22% το 2014, έναντι 19,2% της εκτίμησης των δανειστών μας και θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και το 2015.
Για το 2013, η Ελληνική Τράπεζα σημειώνει πως η ηπιότερη από την αναμενόμενη ύφεση που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013 οφείλεται κυρίως στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης που παρουσίασε ο τομέας του τουρισμού.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δυσχεραίνει την κατάσταση
Αν και η Ελληνική αναγνωρίζει πως μέχρι και σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που καθορίζονται από τη συμφωνία με τους δανειστές, παρατηρεί ωστόσο πως “η έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς το τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποτελεί τη `ραχοκοκαλιά` της πραγματικής οικονομίας, υπονομεύει το ρόλο που επιτελεί στη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης”.
Για τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, η Ελληνική επισημαίνει πως “η άμεση άρση των περιορισμών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αλλά αποτελεί μονόδρομο για να εισέλθει η Κύπρος σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης”.
“Η παρατεταμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση και οδηγεί την οικονομία σε αδιέξοδο”, προσθέτει.
Η Ελληνική χαρακτηρίζει το κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης δανείων ως ένα σημαντικό πυλώνα στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως και τη συνεργασία δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αναφέρεται και στο περιβόητο θέμα των εκποιήσεων, σημειώνοντας πως οι εξασφαλίσεις δίνονται “ως αντιστάθμισμα έναντι του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, έτσι ώστε οι οφειλές των πιστούχων να μπορούν να αποπληρωθούν σε περίπτωση που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους” και ως εκ τούτου “στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων των δανείων, οι παρεχόμενες εξασφαλίσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες πρέπει να είναι συνάρτηση της εκτιμώμενης φερεγγυότητας των πελατών τους”.
“Η κρίση που ταλανίζει την Κύπρο αποτελεί ευκαιρία για τη διόρθωση των δομικών στρεβλώσεων που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση αυτή και τη δημιουργία ενός αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας αλλά και των ξένων επενδυτών”, καταλήγει η επισκόπηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα