Kυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ


Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει την επιβολή μιας σειράς οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, που θα απομονώσουν τη Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς, ανέφερε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους, λίγο πριν συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι HΠΑ διαθέτουν ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που η ένταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί ενώ αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία σε αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Όπως ανακοίνωσε αργότερα το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν κάθε συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο. «Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. 
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ενώ το Πεντάγωνο έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις.
Όπως ξεκαθαρίζει το Πεντάγωνο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στάση στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Ορισμένα μέσα ενημέρωσης κάνουν εικασίες για πιθανές κινήσεις των πλοίων στην περιοχή. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση μας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου πρόσθεσε ότι μονάδες του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν ασκήσεις ρουτίνας στην περιοχή.
Η Μόσχα διαψεύδει τα περί τελεσιγράφου 
Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του. 
Η Κριμαία «ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος» 
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων με θύμα την χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται στο φύλλο της το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη.
«Οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν διαπράξει μια αδικαιολόγητη επίθεση στο εθνικό μας έδαφος, χωρίς κανένα λόγο, (όμως) η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στην εφημερίδα με τους περισσότερους αναγνώστες στην Ευρώπη.
Στη συνέντευξή του στη Bild, ο Γιατσενιούκ μιλά για τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τη βοήθεια του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης.
Συνάντηση Αστον - Λαβρόφ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί σήμερα στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
«Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ σημαντικός» υπογράμμισε η Κάθριν Άστον κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου μετά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"