Στο Eurogroup χωρίς συμφωνία ο Στουρνάρας


Πολιτικό «γαϊτανάκι»  στήνουν από σήμερα ελληνική κυβέρνηση, ΔΝΤ και ευρωπαίοι εταίροι, που θα καταλήξει τις προσεχείς ημέρες, εβδομάδες ή μήνες σε αποφάσεις για δόσεις, μέτρα και σφαίρες επιρροής και εξουσίας, στις τράπεζες και στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Τον πολιτικό γύρο διαπραγμάτευσης για τα «καυτά» μέτωπα που παραμένουν ανοικτά, εγαινιάζει από τις Βρυξέλλες ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας.

Αν και μεταβαίνει χωρίς συμφωνία στα χέρια του τη Δευτέρα στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσβλέπει σε μια θετική δήλωση προόδου από την Τρόικα  στο συμβούλιο με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη.

Παρά τις διαφωνίες με το ΔΝΤ, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο πριν οι ελεγκτές επιστρέψουν ξανά την Τετάρτη στην
Αθήνα για την τελική αναμέτρηση.

Και ως πρόεδρος του Ecofin όμως, ο κύριος Στουρνάρας θα βρίσκεται μέχρι την Τρίτη σε ανοιχτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης που θα απασχολήσει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Το θέμα λαμβάνει νέες διαστάσεις, στο σκηνικό σύγκρουσης που έχει στήσει το ΔΝΤ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες. Εκεί θα ποσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει.


Το «κόλπο» με τις Τράπεζες

Καταλύτης για τις διαπραγματεύσεις αυτές θεωρούνται οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κύριος Στουρνάρας επέλεξε να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην θεωρείται προαπαιτούμενο για την δόση η συμφωνία της Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στον τρέχοντα έλεγχο. Θέλει «να αγοράσει χρόνο» έτσι μέχρι το φθινόπωρο τουλάχιστον που θα ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή πάντως μετά τις εκλογές του Μαΐου.


«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις


Επιπλέον, αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Τρόικα, η εικόνα που θα δοθεί στο Eurogroup θα δείχνει ότι σύντομα κυβέρνηση και δανειστές θα έχουν λόγους για να «πανηγυρίζουν» για την πρόοδο που συντελείται  στην Ελλάδα, για να το προβάλουν και στην προεκλογική για την Ευρώπη περίοδο.

Στο Eurogroup σήμερα η Ελλάδα θα «λανσαριστεί» ως χώρα-πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για περίπου 300 διαρθρωτικές αλλαγές  σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Αυτό θα συνδυάζεται με επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το αναμενόμενο, μείωση των spread στα επιτόκια αλλά και πιθανή έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου.


Διαρκώς νέες πιέσεις

Οι δανειστές χρησιμοποιούν όμως τα δικά τους όπλα. Πηγή ανέφερε στο protothema.gr ότι από τις Βρυξέλλες τίθενται και νέες απαιτήσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, στο «και ένα» της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν, εναλλακτικά ή επιπρόσθετα με τα υπόλοιπα μέτρα που εκκρεμούν  προς επίλυση, να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα «λοκ-άουτ» για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των απεργιών. Θεωρούν ότι πρέπει κάθε παλαιά ή νέα επιχείρηση να έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία της και να μην πληρώνει το προσωπικό, σε περίπτωση που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην παραγωγή και αδυνατεί να εκτελέσει παραγγελίες λόγω απεργιών, έστω και αν ένα μέρος των εργαζομένων δεν συμμετέχει  στις κινητοποιήσεις.

Στο τραπέζι πέφτει και η αλλαγή στο καθεστώς προκήρυξης των απεργιών, η κατάργηση των τριετιών ενώ η Τρόικα ζητά επέκταση της προσωρινής απασχόληση και ενίσχυση των ιδιωτικών γραφείων εργασίας στο δημόσιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"