Μήνυμα Προέδρου με παύση Αρχηγού


Σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και το εσωτερικό, θέλησε να στείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τα έκτροπα που προκάλεσαν μέλη του ΕΛΑΜ στη Λεμεσό.


Έπαυσε αμέσως τον Αρχηγό της Αστυνομίας και διακήρυξε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φασιστικές συμπεριφορές με το πρόσχημα του πατριωτισμού.

Ζήτησε επίσης προσαγωγή των υπόπτων ενώπιον της Δικαιοσύνης και κατέστησε υπεύθυνο τον Ιωνά Νικολάου να παρακολουθεί προσωπικά τις ανακρίσεις. Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε τα επεισόδια τα οποία έτυχαν εκμετάλλευσης από μερίδα του τουρκικού Τύπου.

Χθες συνελήφθη ένα μέλος του ΕΛΑΜ και καταζητείται δεύτερο, ενώ κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθερα άλλα τρία άτομα.

Ένας εξ αυτών είναι μέλος της Συμμαχίας Πολιτών. 

Τρία άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια στη Λεμεσό

 
Τρία άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης", κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα το Κυπριακό με ομιλητή τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, για την πιο πάνω υπόθεση συνελήφθησαν χθες με δικαστικό ένταλμα και τέθηκαν υπό κράτηση τρία πρόσωπα, ηλικίας 25, 30 και 39 ετών για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Iωνάς: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί παυθέντος Αρχηγού Αστυνομίας
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου χαρακτήρισε ετεροχρονισμένους, ανυπόστατους και κακοήθεις τους ισχυρισμούς που προέβαλε σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου ο παυθείς Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, παρατηρώντας ότι στο μόνο σημείο που είχε δίκαιο κ. Παπαγεωργίου είναι ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη αντοχή για να επιτελεί τα καθήκοντα του Αρχηγού της Αστυνομίας.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία γυρίζει σελίδα και εισέρχεται στη νέα εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

Απαντώντας στον τέως Αρχηγό Αστυνομίας,  ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η  τακτική  της εξόδου με πυροβολισμούς είναι παλιομοδίτικη και απαξιωμένη.

Οι ισχυρισμοί που σήμερα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μετά την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι  ετεροχρονισμένοι και ανυπόστατο,ι ανέφερε ο κ. Νικολάου προσθέτοντας ότι δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι για τον ουσιαστικό λόγο της παύσης του, τα χθεσινά θλιβερά και ζημιογόνα για τον τόπο γεγονότα στην Λεμεσό, δεν είχε τίποτα να πει ο κ. Παπαγεωργίου

Συνεχίζοντας ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το πρώτο ερώτημα που αναφύεται στο μυαλό των πολιτών είναι γιατί ο κ. Παπαγεωργίου αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις αβάσιμες καταγγελίες σήμερα, μετά την παύση του και όχι κατά τον καιρό που ισχυρίζεται ότι συνέβαιναν;

Περαιτέρω ο Υπουργός Δικαιοσύνης διερωτήθηκε εάν ο κ. Παπαγεωργίου θα προέβαινε στις καταγγελίες εάν παρέμενε στην καρέκλα του Αρχηγού της Αστυνομίας;

«Στο μόνο που θα συμφωνήσω μαζί του, είναι στο ότι ο κ. Παπαγεωργίου δεν είχε την απαιτούμενη αντοχή στην πίεση που κουβαλά μαζί της η θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας», πρόσθεσε  

Ο κ. Νικολάου ανέφερε στην συνέχεια πως αποτελεί γεγονός ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το Υπουργείο, άσκησε το νόμιμο δικαίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να εποπτεύει την αστυνομία και να δίδει οδηγίες για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Πρόσθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται από πότε το να εκτελεί ένας Ανώτατος Αξιωματικός της Αστυνομίας τα καθήκοντα του, αποτελεί αφόρητη πίεση ή υπόσκαψη.

Παρά το ανυπόστατο των ισχυρισμών του κ. Παπαγεωργίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί με τις ετεροχρονισμένες καταγγελίες του.

Αναφερόμενος στα όσα δήλωσε για την υπόθεση  της Δρομολοξιάς και τον ισχυρισμό ότι  παρενέβη στην αστυνομική έρευνα για την υπόθεση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε αντίθεση με τον κ. Παπαγεωργίου, είχε από τότε δημοσιοποιήσει το παράπονο του ότι δεν τύγχανε ενημέρωσης για την πορεία της υπόθεσης από την ηγεσία της αστυνομίας – ούτε καν για την έκδοση των ενταλμάτων.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό του κ. Παπαγεωργίου, ότι ο Υπουργός παρενέβη σε μια υπόθεση στην Πάφο και ότι δήθεν έδωσε οδηγίες να σταματήσει η διερεύνησή της, ο Υπουργός ανέφερε πως ο κ. Παπαγεωργίου φαίνεται έχει ξεχάσει ότι ο ίδιος έγραψε στον συγκεκριμένο φάκελο τις οδηγίες να τερματιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

«Με έκπληξη και θλίψη άκουσα τον κ. Παπαγεωργίου να εκτοξεύει ισχυρισμούς και κατά πρώην συνεργάτη του και νυν δικού μου συνεργάτη»,  συνέχισε αναφέροντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι απλώς ανυπόστατοι, αλλά είναι και κακοήθεις.

«Θα ανέμενα από τον κ. Παπαγεωργίου περισσότερο σεβασμό στα μέλη της Αστυνομίας, της οποίας μέχρι σήμερα το μεσημέρι προΐστατο» πρόσθεσε και ανέφερε ότι δεν θα υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των κακόβουλων καταγγελιών, οι οποίες διερευνήθηκαν χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε εναντίον του μέλους της Αστυνομίας.

Είπε ακόμα πως οι προαναφερόμενες καταγγελίες ενδέχεται να συνιστούν λίβελο επί του οποίου να κληθεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Απαντώντας επίσης στις αναφορές Παπαγεωργίου για τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για τροποποιήσεις νόμων, ο κ. Νικολάου είπε πως ο τέως Αρχηγός  γνωρίζει πολύ καλά ότι έτυχαν μελέτης, βελτιώθηκαν και υποβλήθηκαν για νομοτεχνική επεξεργασία στη Γενική Εισαγγελία και όσων η νομοτεχνική επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί, έχουν πάρει το δρόμο της κατάθεσης τους στη Βουλή.

«Ο κ. Παπαγεωργίου εκφράζει τέλος παράπονο διότι είχα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των διαρρήξεων που έχει καταστεί καθημερινό φαινόμενο», συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «είναι αλήθεια ότι κατ’ επανάληψη ζήτησε να ενταθούν τα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι ο κάθε πολίτης γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά ο κ. Παπαγεωργίου, αντί να ακούσει την αγωνία της κοινωνίας, επιλέγει να παρουσιάσει αμφιλεγόμενα στοιχεία και στατιστικές για να μας πείσει ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται.

«Θεωρώ αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό να μπω κι εγώ στη λογική να εκτοξεύσω καταγγελίες κατά του κ. Παπαγεωργίου. Δεν εξυπηρετεί. Του εύχομαι κάθε καλό», συνέχισε.

Ανέφερε ακόμα ότι «από αύριο η Αστυνομία γυρίζει σελίδα. Μπαίνει σε μια νέα εποχή. Στην εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Από αύριο αρχίζει η πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την Αστυνομία. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της ολιγωρίας και της αδράνειας. Στην εμπέδωση αυτής της νέας φιλοσοφίας θα σταθούμε συμπαραστάτες και αρωγοί.».

Ερωτηθείς εάν οι ενέργειες της Κυβέρνησης θα εξαντληθούν στην παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας, ή εάν θα ακολουθήσουν παύσεις και άλλων αξιωματικών της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωρά με την υλοποίηση ενός προγράμματος το οποίο στοχεύει να καταστήσει την Αστυνομία πιο επιχειρησιακή και πιο αποτελεσματική.

Νοιαζόμαστε για την πραγματική ασφάλεια του πολίτη, συνέχισε τονίζοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα μας και αυτή θα είναι η προσπάθεια μας.

Κληθείς να σχολιάσει θέσεις της αντιπολίτευσης με τις οποίες αποδίδουν και πολιτικές ευθύνες στο χθεσινό περιστατικό ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι δήλωσε και χθες, δηλαδή πως ουδεμία ενημέρωση είχε από την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς, όσο και για τα επεισόδια.

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι όταν ενημερώθηκε τα επεισόδια ήταν ήδη δε εξέλιξη και ότι παρενέβη τη δεδομένη στιγμή ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ζητώντας μάλιστα να γίνουν συλλήψεις όλων των προσώπων που εμπλέκονταν στα αποτρόπαια επεισόδια που συνέβησαν στη Λεμεσό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"