«Έκλεισε» η συμφωνία Αθήνας-τρόικας


Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη ο πρωθυπουργός μετά το μεσημέρι και ενώ έχει επιβεβαιωθεί από ελληνικές και κοινοτικές πηγές ότι «κλείδωσε» η συμφωνία με την τρόικα.


Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ.Μορς ενημέρωσε ήδη τους 27 πρέσβεις της ΕΕ ότι έκλεισε η συμφωνία με την Αθήνα. Την ύπαρξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέσα στην ημέρα, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ.

Η σχετική ανακοίνωση της τρόικας αναμένεται σήμερα το βράδυ ή αύριο, Τετάρτη. Πολύ πιθανό θεωρείται να απευθύνει μήνυμα για τη συμφωνία και ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, που στο υπουργείο Οικονομικών πήγε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μεταδίδουν Τα Νέα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς ενημέρωσε τους 27 πρέσβεις της ευρωπαϊκής ένωσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τριμερή σε έκτακτη μυστική συνάντηση  που έγινε το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.

Το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ένα άλλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για «μαξιλάρι» για το 2014, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνά τις προσδοκίες θα δοθεί για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ένα άλλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης διεξήχθη το πρωί της Τρίτης, απόντος του Πολ Τόμσεν που αναχώρησε από την Ελλάδα και αντικαταστάθηκε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Γουές Μακ Γκρού. Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και ο Γ.Στουρνάρας.

Τρία δύσκολα θέματα εμπόδισαν και την Δευτέρα τη συμφωνία: οι ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες η τρόικα επέμενε να καταργηθεί με νόμο το βέτο του υπουργού Εργασίας, οι απολύσεις στο Δημόσιο, με την τρόικα να ζητά ποσοτικό προσδιορισμό τους για το 2015 και το κοινωνικό μέρισμα, από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Παρά τις δυσκολίες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε το πρωί της Τρίτης: «Πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά. Ελπίζουμε ότι το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία... ένα staff-level agreement (κείμενο τεχνικής συμφωνίας)».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Σύλληψη οπαδού της ΑΕΛ για την κροτίδα