"Νέα τάξη πραγμάτων" η αδήλωτη εργασία


 Περίπου ένας στους πέντε Κύπριους και ένας στους τρεις Ελληνες παραδέχεται ότι το προηγούμενο έτος, αγόρασε αγαθά ή υπηρεσίες που ήταν προϊόν αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ειδικότερα, στο ερώτημα «έχετε πληρώσει αγαθά και υπηρεσίες με σοβαρές υποψίες ότι περιελάμβαναν αδήλωτη εργασία (χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ), κατά τους τελευταίους12 μήνες;» θετικά απαντά το 16% την Κυπρίων, το 30% των Ελλήνων και το 11% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα (30%), στην Ολλανδία (29%), στη Λετονία (28%) και στη Δανία (23%).

Στο ερώτημα εάν γνωρίζουν προσωπικά άτομα που εργάζονται χωρίς να δηλώνουν το εισόδημα ή μέρος του εισοδήματός τους, το 54% των Ελλήνων, το 39% των Κυπρίων και το 32% στο σύνολο της ΕΕ απάντησε καταφατικά. Στην Κύπρο το ποσοστό αυξήθηκε κατά 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Επιπλέον, το 37% των ερωτηθέντων στην Κύπρο θεωρεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους της προσφυγής σε αδήλωτη εργασίας είναι και η έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

Οι πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες στην Κύπρο όπου ευδοκιμεί η αδήλωτη εργασίας είναι, με τη σειρά των απαντήσεων που έδωσαν οι Κύπριοι, οι εξής: επισκευές ή ανακαίνιση σπιτιών 30%, καθαριότητα σπιτιών 10%, ιδιαίτερα μαθήματα 10%, επισκευές αυτοκινήτων (10%), κήποι (10%), σερβιτόροι (10%).

Τα προβλήματα που εντόπισε η έρευνα πρόκειται να αντιμετωπιστούν με πρόταση της Επιτροπής, που θα υποβληθεί τον Απρίλιο και θα δημιουργεί μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, η οποία θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση επιτυχών μέτρων που λαμβάνονται σε διάφορα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

-κίνητρα για την επισημοποίηση των αδήλωτων δραστηριοτήτων, όπως η διοικητική απλούστευση, τα άμεσα φορολογικά κίνητρα για τους αγοραστές, ή τα δελτία υπηρεσιών,
-μέτρα για την προώθηση υψηλότερου φορολογικού φρονήματος και την καλλιέργεια ενός πνεύματος υπεύθυνης συμπεριφοράς, π.χ. με εκστρατείες ευαισθητοποίησης,
-καλύτερο εντοπισμό και αυστηρότερες κυρώσεις.

«Η αδήλωτη εργασία όχι μόνο εκθέτει τους εργαζομένους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και μειώνει τις
αποδοχές τους, αλλά και στερεί τις κυβερνήσεις από έσοδα και υπονομεύει τα συστήματά μας κοινωνικής προστασίας», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση, Λάσλο Άντορ, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει, αφενός, να εφαρμόσουν πολιτικές για να αποθαρρύνουν την αδήλωτη εργασία ή να ενθαρρύνουν τη μετατροπή της σε κανονική απασχόληση, και, αφετέρου, να συνεργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο, η Κομισιόν θα προτείνει τη λειτουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, η οποία θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των επιθεωρήσεων εργασίας και των φορέων επιβολής της νομοθεσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"