Θετική ψήφος Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


Η Κύπρος ήταν μεταξύ των 100 χωρών που υπερψήφισαν χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα που επαναβεβαιώνει «τη δέσμευση στην κυριαρχία, πολιτική ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».


Ως γνωστόν από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, μόλις 11 το καταψήφισαν, 58 απείχαν κι οι υπόλοιπες δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Λαμβάνοντας το λόγο για να εξηγήσει την ψήφο της Κύπρου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, αφού είπε ότι συντάσσεται με τη δήλωση της Ε.Ε. καθώς και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου, ανέφερε ότι «η Κύπρος τονίζει τη σημασία της τήρησης των θεμελιωδών αρχών του σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας».

«Πιστεύουμε», είπε, ότι «μια πολιτική λύση βασισμένη στον πλήρη σεβασμό των αρχών και υποχρεώσεων υπό το διεθνές δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους, είναι δυνατή και πρέπει να προωθηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Τόνισε ότι η λύση στην κρίση πρέπει να βρεθεί μέσω διαλόγου, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε αυτοσυγκράτηση και συναινετική προσέγγιση, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία της αποπυροδότησης της κατάστασης μέσω διπλωματικών μέσων.

Αναφερόμενος στις στενές σχέσεις της Κύπρου και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, ενθάρρυνε τις ουκρανικές Αρχές «να απευθυνθούν σε όλες τις περιφέρειες και ομάδες πληθυσμού και να διασφαλίσουν την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων του λαού που ανήκει σε διαφορετικές εθνότητες. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αντιπρόσωπος όλων των Ουκρανών πολιτών και των οραμάτων τους».

Ενθάρρυνε επίσης τις ουκρανικές Αρχές να διερευνήσουν όλες τις πράξεις βίας.

Καταλήγοντας ενθάρρυνε τη Ρωσία να δεσμευτεί σε διπλωματική λύση και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"