Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης


Με συνάντηση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων με μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο ολοκληρώθηκε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στο Λονδίνο.
Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε αρχικά τους βουλευτές για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου μετά τις «καταστροφικές συνέπειες» των αποφάσεων του Eurogroup για το τραπεζικό σύστημα και για την οικονομία γενικότερα. «Δώδεκα μήνες μετά αμφισβητούμε έντονα την αποτελεσματικότητα της στείρας λιτότητας χωρίς μέτρα εξισορρόπησης και ολιστικές πολιτικές που θα προωθούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Eurogroup και της τρόικας «μνημειωδώς ανάλγητη» και συμπλήρωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ερευνήσει το ρόλο, την εντολή και τη λειτουργία της τρόικα σε σχέση με τις χώρες υπό πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο κ. Ομήρου επισήμανε επίσης την καχυποψία των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της Ένωσης και τόνισε τη σημασία του ρόλου των κοινοβουλίων της Ευρώπης στην ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έκανε λόγο για κρίσιμο σημείο, λέγοντας ότι απομένει να δούμε αν η Τουρκία θα εγκαταλείψει την παραδοσιακή αδιάλλακτη στάση της. Τόνισε ότι στόχος είναι μια λύση που θα διασφαλίζει μία μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ελευθερώνει τη χώρα από τα στρατεύματα κατοχής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως η Κύπρος δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο επιμένει πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε επίσης στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της ως σημαντικό πρώτο βήμα που θα αποδείκνυε την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, καθώς και στο άνοιγμα του λιμανιού της, μαζί με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Ο Γιαννάκης Ομήρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας και ότι δημιουργούν ευκαιρίες συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη και συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη. Κατήγγειλε δε τις απειλές της Τουρκίας κατά της αξιοποίησης των φυσικών πόρων από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τον βρετανικό ρόλο στο Κυπριακό, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής για το ενεργό ενδιαφέρον τους, επισήμανε ότι η τήρηση ίσων αποστάσεων δε συνεπάγεται πάντοτε αντικειμενικότητα, κάνοντας λόγο για ζητήματα που φαίνονται απλά, αλλά είναι πιο σύνθετα.
Ο κ. Ομήρου κλήθηκε στη συνέχεια από τους βουλευτές να απαντήσει σε ερωτήσεις μεταξύ άλλων περί της οικονομίας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και της άποψής του για την ΕΕ και το μέλλον της.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου τόνισε πως ήταν σημαντική η ευκαιρία να ενημερώσει το σύνολο του πολιτικού φάσματος της βρετανικής Βουλής, καθώς η επιτροπή απαρτίζεται από βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Πρέπει να πω ότι υπήρξε κατανόηση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της μίας μόνης κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας, να τερματίζει την κατοχή και τις εγγυήσεις, να προνοεί την απομάκρυνση των εποίκων και να εφαρμόζεται με τη λύση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι είχε επίσης την ευκαιρία να καταγγείλει τις τουρκικές απειλές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, ενώ παράλληλα υπέδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη έχει αυξημένες υποχρεώσεις να εργαστεί για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. «Ήταν ένας ζωντανός διάλογος, ο οποίος νομίζω ότι έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ομήρου.
Από την πλευρά του ο διοργανωτής της συνάντησης, Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο, Μάθιου Όφορντ, δήλωσε ότι το βασικό μήνυμα της συνάντησης ήταν ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι Βρετανοί βουλευτές στην αναζήτηση λύσης για την Κύπρο, «για μια επανενωμένη Κύπρο για όλους». Όπως σχολίασε ο Συντηρητικός βουλευτής του βορείου Λονδίνου, «η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική, καθώς ακούσαμε τι συμβαίνει στο νησί και είδαμε τη στήριξη από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και είμαι πολύ ικανοποιημένος που αθροιστικά μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο με την κυβέρνησή μας».
Ερωτηθείς για τα θέματα που οι Βρετανοί βουλευτές έθεσαν στον κ. Ομήρου, ο Μάθιου Όφορντ ανέφερε ότι πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση ήταν αυτή των κκ. Γκέιλ και Μηλ περί των πιθανών επιπτώσεων που θα έχει στην Κύπρο η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νησί δε θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση απλά και μόνο λόγω των ενεργειών μίας άλλης κυβέρνησης σε ένα άλλο σημείο του κόσμου», είπε ο κ. Όφορντ.
Εκτός από τον κ. Όφορντ παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Ρότζερ Γκέιλ, σερ Άλαν Μηλ, Άντι Λοβ, Ντέιβιντ Μπάροους, Νικ ντε Μπουά, Τζιμ Ντόμπιν και Ντέιβιντ Κρόσμπι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"