Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία


Συντονισμένα καταδικάζουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση τις ρωσικές κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας, προχωρώντας σε στοχευμένες κυρώσεις και προειδοποιώντας με περαιτέρω μέτρα εάν η Ρωσία επιμείνει. Για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου κατηγόρησε τη Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα από το Λευκό Οίκο, την ώρα που στις Βρυξέλλες οι «28» χαρακτήριζαν επίσης «παράνομο» το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία.


«Έγκλημα κατά του κράτους οργανωμένο από τη Ρωσία» καταγγέλλει σε διάγγελμά του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, λέγοντας ότι η ουκρανική Βουλή θα κινήσει διαδικασίες για τη διάλυση της τοπικής Βουλής της Κριμαίας και την ακύρωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έχει επισπευστεί για την 16η Μαρτίου.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η τοπική Βουλή της Κριμαίας κόβει όλους τους δεσμούς με την Ουκρανία, δημιουργεί το δικό της στρατό και εθνικοποιεί τις κρατικές εταιρείες. «Το διάταγμα βάσει του οποίου η Κριμαία είναι ρωσική ισχύει ήδη» λέει ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές, και πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το δημοψήφισμα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του ουκρανικού Συντάγματος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον της Κριμαίας πρέπει να περιλαμβάνει την ουκρανική Βουλή.

Κατήγγειλε εκ νέου ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Κριμαία, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει στις βάσεις τους τα στρατεύματα στην περιοχή και να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών.

«Το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί» σημείωσε.

Υπάρχει τρόπος επίλυσης της κρίσης διά της διπλωματίας υπογράμμισε ο Ομπάμα, όμως διεμήνυσε πως «εάν αυτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου συνεχιστεί, η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους θα παραμείνει ισχυρή».

Εξήρε την ενωμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι της ουκρανικής κρίσης και προειδοποίησε με περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πέραν των περιορισμών που ανακοινώθηκαν στη χορήγηση βίζας σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους που ευθύνονται άμεσα ή εμπλέκονται στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Ο Τζον Κέρι, μιλώντας από τη Ρώμη, είπε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας μία απόφαση για την Κριμαία ή για οποιαδήποτε άλλη περιοχή θα απαιτούσε ένα δημοψήφισμα σε ολόκληρη την Ουκρανία. «Επομένως το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα αποτελούσε παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας» είπε.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι η Ρωσία «έχει την ευκαιρία για αποκλιμάκωση της έντασης» και πρόσθεσε ότι παρέδωσε τον Λαβρόφ μία λίστα σημείων, για να τα παραδώσει στον Πούτιν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα προόδου «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, εν τω μεταξύ, οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους ενός δισ. δολαρίων υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων. Επίκειται η έγκριση της Γερουσίας και η υπογραφή Ομπάμα για τη βοήθεια προς το Κίεβο.

Στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» κατήγγειλαν επίσης ως παράνομο το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, ζητώντας την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους, την άφιξη διεθνών παρατηρητών και την άμεση έναρξη πολιτικού διαλόγου προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ ανακοίνωσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία (για τη βίζα και τη διμερή συνεργασία) και προειδοποίησε με πρόσθετες κλιμακωτές κυρώσεις -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και σε επόμενη φάση οικονομικές κυρώσεις- εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί άμεσα σε αποκλιμάκωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε τη Ρωσία για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως η ΕΕ θα κινηθεί «σύντομα» προς πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε διάλογο με τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία ή προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλο τη γειτονική της χώρας, θα υπάρξουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Μόσχα».

Σε ανάλογη γραμμή, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε παράνομη την επικείμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία μετά την ψήφο της Βουλής υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία που ήλθε να δυναμιτίσει περαιτέρω την κρίση. Και υπογράμμισε επίσης με πρόσθετες κυρώσεις εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσέλθει σε διάλογο.

«Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Προειδοποίηση για κυρώσεις «σε οικονομικούς τομείς» ήλθε ταυτόχρονα από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Αν η Ρωσία [...] λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς» σημείωσε ο Ολάντ.

Ταυτόχρονα, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν διαμήνυσε εκ νέου προς το Κρεμλίνο πως η Συμμαχία στηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Με φόντο τις κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις στις βάσεις τους και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν οι φιλορωσικές Αρχές στην Κριμαία είναι «παράνομο», ένα «έγκλημα» ηθικός αυτουργός του οποίου είναι «ο ρωσικός στρατός».

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η ουκρανική Βουλή θα αρχίσει διαδικασίες για την διάλυση της τοπικής Βουλής της Κριμαίας και την ακύρωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Δεν πρόκειται για ένα δημοψήφισμα, είναι μια φάρσα, μια απάτη κι ένα έγκλημα εναντίον του κράτους [της Ουκρανίας] το οποίο οργανώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, μιλώντας μπροστά στη σημαία της χώρας.

Δεν πρέπει να επηρεαστούν οι σχέσεις μας από την Ουκρανία 
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα τη δεύτερη σε διάστημα έξι ημερών, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"