ΠτΔ: Παρήλθε ο κίνδυνος πλήρους χρεοκοπίας


Ο κίνδυνος της πλήρους χρεοκοπίας τον οποίο αντιμετώπιζε η Κύπρος έχει παρέλθει, η οικονομία εισήλθε σε πορεία διόρθωσης και το τραπεζικό σύστημα σε πορεία σταθεροποίησης, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Η Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος, κάνει «ό,τι επιβάλλεται να γίνει, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο, που οργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Εταιρεία Financial Media Way, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακόμα ότι με οδηγό το εθνικό συμφέρον, η Κύπρος μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστής του φυσικού αερίου όλης της Ανατολικής Μεσογείου, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού.

«Μετά από δώδεκα μηνών σκληρής δοκιμασίας, εφαρμογής μέτρων και αυστηρής τήρησης των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι των δανειστών της, όχι μόνον παρήλθε ο κίνδυνος της πλήρους χρεοκοπίας τον οποίο αντιμετωπίζαμε άμεσα, αλλά η οικονομία εισήλθε σε πορεία διόρθωσης και το τραπεζικό σύστημα σε πορεία σταθεροποίησης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος έχει «καταγράψει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές» και ότι ύστερα από τρία χρόνια διαδοχικών υποβαθμίσεων, είχαμε τον Νοέμβριο την πρώτη αναβάθμιση της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης, που επαναλήφθηκε από άλλους δυο οίκους.

Υπενθύμισε ακόμα ότι και η πρόσφατη τρίτη στη σειρά αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος «είναι ιδιαιτέρως θετική και ενθαρρυντική».

«Είναι φανερό ότι η Κύπρος μπήκε στο δρόμο της παλινόρθωσης της οικονομίας της, γεγονός που δεν διαφεύγει της προσοχής και της εκτίμησης των διεθνών πιστωτών μας, αλλά και του διεθνούς Τύπου» επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η Κυβέρνηση πιστεύει, είπε, ότι «η ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με τη σωστή πολιτική και δράσεις θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που σήμερα βασανίζουν την Κύπρο και τους πολίτες».

«Η ύπαρξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας, καθώς και οι ευρύτεροι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί για την καθιέρωσή της σε διαμετακομιστικό κόμβο ενεργειακών προϊόντων, αναμένουμε να καταστήσουν την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναγνωρίζεται, όπως σημείωσε, από σημαντικές δυνάμεις του κόσμου.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος χαιρέτισε «το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μόλις της περασμένης Παρασκευής, αποτυπώνεται θέση η οποία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας έτσι και τη στρατηγική σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου» και επεσήμανε με ικανοποίηση την αναφορά στην Κύπρο σε έγγραφο της ΕΕ για την ενεργειακή διπλωματία, στο οποίο επεξηγείται η σημασία της Κύπρου ως νέου παροχέα υδρογονανθράκων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ στο σύνολό της.

Στην κορυφή των ενεργειακών μας προτεραιοτήτων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκονται η κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και η προώθηση ενός νέου διαδρόμου φυσικού αερίου από την νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της Κύπρου, οι οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, έχουν αναβαθμίσει το διεθνές ενδιαφέρον και συγκέντρωσαν τη διεθνή προσοχή στην Κύπρο και την περιοχή μας» είπε ο Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Η ενέργεια δεν είναι στοιχείο σύγκρουσης και ανταγωνισμού, ανέφερε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο είναι το μέσο για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.

«Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστής του φυσικού αερίου όλης της ευρύτερης περιοχής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει με  τολμηρές κινήσεις και αποφασιστικά βήματα, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, παρά μόνο με οδηγό το εθνικό συμφέρον» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «οι υδρογονάνθρακες μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας και οι δύο κοινότητες θα έχουν δικαίωμα στο φυσικό πλούτο της χώρας».

Είμαι αισιόδοξος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι η Κύπρος θα βρει το δρόμο της σύντομα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Σε αυτό το περιβάλλον η ενέργεια θα παίξει έναν πολύ σημαντικό βοηθητικό ρόλο».

Σύντομα, είπε, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και ειδικά το φυσικό αέριο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Κυβέρνηση προχωρεί ταχύτατα στη διαδικασία της αναζήτησης ενδιάμεσης λύσης για φθηνότερο καύσιμο με τρόπον ώστε η επιτυχία της διαδικασίας να είναι διασφαλισμένη και να έχουμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, το 2016. 

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση προωθεί, είπε, την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού αναπτύσσοντας και ενισχύοντας με νομοθετικά και άλλα κίνητρα την ανάπτυξη αιολικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, ηλιακών συστημάτων, φωτοβολταϊκών συστημάτων και την αξιοποίηση βιομάζας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"