'Αρνητική' η προοπτική του ρωσικού κρατικού αξιόχρεου

Ο Standard & Poor`s υποβάθμισε σε "αρνητική" την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Ρωσίας λόγω των οικονομικών κινδύνων, οι οποίοι σχετίζονται με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης.Η υποβάθμιση αυτή σημαίνει ότι ο οίκος ενδέχεται να μειώσει το προσεχές διάστημα το κρατικό αξιόχρεο της Ρωσίας, το οποίο τοποθετεί σήμερα στη βαθμίδα BBB, η οποία αντιστοιχεί σε μέτρια ποιότητα επένδυσης αλλά πάντως από ένα κράτος που είναι σε θέσει να εκπληρώνει επαρκώς τις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές του.

Η υποβάθμιση της προοπτικής "αντανακλά την άποψή μας ότι εντείνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ", οι οποίες θα μπορούσαν "να μειώσουν τη ροή των επενδύσεων και να εντείνουν τη φυγή κεφαλαίων, εξασθενώντας ακόμη περισσότερο την απόδοση της ρωσικής οικονομίας, η οποία ήδη βρισκόταν σε πορεία επιδείνωσης", ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.

"Κατά την άποψή μας, η γεωπολιτική κατάσταση έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις για τη ρωσική οικονομία", ανέφερε ο S&P, ο οποίος ανέφερε ότι η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτιμά πως ανήλθε σε 60 δισεκ. δολάρια - χωρίς όμως να δίνει ένα αντίστοιχο μέγεθος για το 2013.

"Αναμένουμε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κι άλλες κυρώσεις", τόνισε ο S&P, σημειώνοντας πως αυτές θα μειώσουν περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ρωσίας. Ο αριθμός ανάπτυξης, που πέρυσι έφθασε το 1,3% του ρωσικού ΑΕΠ, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1%, "εάν οι αβεβαιότητες λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων δεν διαλυθούν σύντομα".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Σύλληψη οπαδού της ΑΕΛ για την κροτίδα