Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη Συρία

Αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας θα συναντηθούν σήμερα με το μεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι για να συνεχίσουν την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» έπειτα από διακοπή μιας εβδομάδας.
Ο Μπραχίμι πρόκειται να έχει αρχικά χωριστές συνομιλίες με καθεμιά αντιπροσωπεία, με στόχο να βρεθούν όλοι αύριο, Τρίτη, στο ίδιο τραπέζι.

Έπειτα από την επίπονη πρώτη σύνοδο της διάσκεψης, ο βετεράνος διπλωμάτης είχε παραδεχθεί ότι τα αποτελέσματα είναι φτωχά, καθώς το κύριο κεκτημένο είναι το γεγονός ότι οι εμπόλεμοι, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια σύγκρουσης, μίλησαν μέσω του ιδίου και δέχθηκαν να συνεχίσουν να ομιλούν.

Ο Μπραχίμι υποσχέθηκε ένα περισσότερο δομημένο διάλογο για τη δεύτερη σύνοδο, η οποία αρχίζει σήμερα και πρόκειται κατ' αρχήν να διαρκέσει ως την Παρασκευή, με τους συμμετέχοντες να αποφασίζουν τότε για τη συνέχεια που θα δώσουν στις συνομιλίες τους.

Το μοναδικό μέχρι στιγμής συγκεκριμένο σημείο στο διάλογο αυτό είναι το γεγονός ότι ο ΟΗΕ προσπάθησε να αποσπάσει την υιοθέτηση ενός «ανθρωπιστικού μέτρου εμπιστοσύνης», μιας συμφωνίας ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνησης, ώστε ο παγκόσμιος οργανισμός να βοηθήσει τον πληθυσμό της παλιάς πόλης της Χομς, η οποία πολιορκείται από το 2012.

Το μέτρο αυτό δεν συγκεκριμενοποιήθηκε στο τέλος της πρώτης συνόδου, όμως τελικά το Σαββατοκύριακο ο ΟΗΕ απομάκρυνε περισσότερους από 600 αμάχους από τις πολιορκημένες συνοικίες.

Μια ομάδα του ΟΗΕ και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου πραγματοποίησαν χθες την επιχείρηση αυτή χάρη σε μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε την Παρασκευή, αλλά η οποία είχε ήδη παραβιασθεί το Σάββατο. Μαχητές δήλωσαν χθες το βράδυ ότι η εκεχειρία παρατάθηκε για 72 ώρες και ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχισθεί σήμερα.

Ο ΟΗΕ και η Ερυθρά Ημισέληνος ανέλαβαν να παράσχουν βοήθεια σε 2.500 αμάχους που έχουν παγιδευθεί και βρίσκονται εδώ και μήνες αντιμέτωποι με την πείνα. Την Παρασκευή, 83 άμαχοι είχαν απομακρυνθεί παρά τα πυρά.

Το Σάββατο η επιχείρηση διαταράχθηκε από πυροβολισμούς και βλήματα εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου που μετέφερε βοήθεια στην Παλιά Χομς. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πέντε κάτοικοι και περίπου είκοσι τραυματίσθηκαν, ενώ το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων αποχώρησε σώο και ασφαλές.

Συνεχίζεται η βία στη Συρία

Αλλού στη Συρία, η βία στοίχισε κατά το τελευταίο 24ωρο τη ζωή σε άλλους σχεδόν 300 ανθρώπους, αμάχους και μαχητές των δύο πλευρών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 25 άνδρες που εκτελέσθηκαν από τους ισλαμιστές που κατέλαβαν ένα χωριό αλαουιτών, το Μαάν, στην κεντρική επαρχία Χαμά, στο πλαίσιο μιας επίθεσης για να αποκοπούν οι οδοί ανεφοδιασμού από τη Δαμασκό προς τη βόρεια Συρία. Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε πως οι ισλαμιστές σκότωσαν 25 ανθρώπους στο Μάαν, κυρίως μέλη της πολιτοφυλακής Εθνική Αμυντική Δύναμη που υποστηρίζει τον Άσαντ. Ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά και κατηγόρησε τους μαχητές ότι διέπραξαν μια σφαγή την παραμονή της επανάληψης στη Γενεύη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Εξάλλου μια γυναίκα και δύο άνδρες πέθαναν από την πείνα στον παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιαρμούκ στη Δαμασκό, ο οποίος βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία από τον Ιούνιο του 2013.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Χαλέπι, κυβερνητικά ελικόπτερα συνέχισαν να βομβαρδίζουν τις ζώνες των ανταρτών με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά, μια πρακτική η οποία καταγγέλλεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι επιδρομές αυτές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπους, κυρίως στη συνοικία Χαϊνταρίγια, ανακοίνωσε χθες η αντιπολίτευση.

Για να προετοιμάσουν τη νέα σύνοδο της Γενεύης, οι δύο συνανάδοχοι της διάσκεψης, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι οποίες κατέβαλαν πολλές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για να συγκεντρώσουν τους εμπόλεμους γύρω από το ίδιο τραπέζι, επικοινώνησαν πάλι το Σάββατο. Οι υπουργοί τους επί των Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι, είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"