Δύση προειδοποιεί Κρεμλίνο


Εν μέσω συγκρούσεων και αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία, το ΝΑΤΟ διαμηνύει προς τη Μόσχα πως στηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων» της Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Κρεμλίνο πως στρατιωτική δράση στην Ουκρανία θα ήταν «τεράστιο σφάλμα».
Διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδίδεται την ίδια στιγμή σε βάρος του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται έως και σήμερα, αλλά κατά πληροφορίες της γενικής εισαγγελίας εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα.


Σε διπλωματικό επίπεδο, στο Κίεβο μεταβαίνουν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας προκειμένου να έχουν συνάντηση με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ σκοπεύουν να επισκεφτούν επίσης το Ντόνετσκ, στην ανατολική ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ουκρανία.

Επίσης την Πέμπτη συναντώνται στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με επίκεντρο την ουκρανική κρίση. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή συνάντηση Στάινμαγερ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως της σχεδιαζόμενης οικονομικής βοήθειας.

Το ΝΑΤΟ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Μια Ουκρανία «κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή, προσανατολισμένη πλήρως προς τη δημοκρατία και την έννομη τάξη, αποτελεί κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κατόπιν συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

«Οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχές αυτές αποτελούν «βασικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την [ευρωπαϊκή] ήπειρο στο σύνολό της» υπογραμμίζουν οι υπουργοί, οι οποίοι δηλώνουν επισημαίνουν ότι παρακολουθούν «από πολύ κοντά» την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πολιτικός διάλογος βασισμένος «στις δημοκρατικές αξίες, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ώστε να ανταποκρίνεται «στις δημοκρατικές επιδιώξεις του συνόλου του ουκρανικού λαού».

Κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε διαβεβαιώσει ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να στηρίζει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς εδώ και περίπου 15 χρόνια και επισήμανε ότι «επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει το μέλλον της χώρας του».

ΗΠΑ: Ρωσική στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «τεράστιο σφάλμα»

Ο Λευκός Οίκος την ίδια στιγμή απάντησε στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία καλώντας τους «εξωτερικούς παράγοντες» στην περιοχή να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Καλούμε εξωτερικούς παράγοντες στην περιοχή να σεβαστούν την ουκρανική εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, να σταματήσουν προκλητική ρητορική και ενέργειες, να υποστηρίζουν δημοκρατικά εγκαθιδρυμένο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να στηρίξουν την ενότητα και την ειρήνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο ίδιος σημείωσε πως «η Ουάσινγκτον θέλει να υπενθυμίσει σε όλες τις κυβερνήσεις την πολιτική τους δέσμευση για διαφάνεια σχετικά με τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες».

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι διεμήνυσε προς τη Μόσχα πως θα ήταν «τεράστιο, βαρύ σφάλμα» η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Γιανουκόβιτς

Η Ουκρανία ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται από τις νέες αρχές με την κατηγορία «των μαζικών ανθρωποκτονιών» για τους θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα Όλεγκ Μαγκνίτσκι.

Όσο για τα ίχνη του καθαιρεθέντος προέδρου, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μικόλα Γκολόμτσα δήλωσε πως παραμένει στη χώρα. «Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία» ανέφερε ο Γκολόμτσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα την Τετάρτη είχαν κυκλοφορήσει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης που ήθελαν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να έχει διαφύγει στο Άγιον Όρος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"