Προς σύγκρουση με ΕΕ η Ελβετία


Η Ελβετία πρόκειται να λάβει πολύ σύντομα μέτρα για να μειώσει την εισροή μεταναστών στη χώρα, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη με πρωτοβουλία ενός ακροδεξιού κόμματος και στο οποίο το "ναι" κέρδισε με οριακή πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα αυτό "αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία", σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας αυτής στο σύνολο των σχέσεων" των κρατών μελών της με τη Βέρνη, προειδοποίησε ταυτόχρονα. Για "σημείο καμπής" έκανε λόγο η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, που προέβλεψε ότι "η αλλαγή του συστήματος θα έχει μεγάλες συνέπειες για την Ελβετία", μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βέρνη.
Η πρόταση που έθεσε σε δημοψήφισμα το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) υποστηρίχθηκε από το 50,3% των εκλογέων και πάνω από τα μισά καντόνια της ομοσπονδίας. Το αποτέλεσμα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί "την πλήρη αναμόρφωση της πολιτικής της Ελβετίας όσον αφορά την μετανάστευση", είπε ο ηγέτης του SVP Τόνι Μπρούνερ.
"Είναι σαφές ότι η μετανάστευση θα πρέπει να περιοριστεί σε μεγάλη κλίμακα", πρόσθεσε, χαιρετίζοντας την "ενάργεια" των ψηφοφόρων. Η πρωτοβουλία του SVP αντανακλά τα αισθήματα μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που θεωρεί ότι οι μετανάστες -περίπου 80.000 εγκαθίστανται στη χώρα κάθε χρόνο- επιβαρύνουν τις δημόσιες υποδομές της Ελβετίας, όπως και την αγορά στέγης και εργασίας.
Ο ρυθμός της μετανάστευσης (20%) προς την Ελβετία είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και οι ενώσεις των επιχειρηματιών, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχαν προειδοποιήσει ότι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Ελβετίας- ΕΕ για το μεταναστευτικό θα ωθήσει τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν το σύνολο των διμερών σχέσεων.
Ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει μια λύση που είναι αποδεκτή για την ΕΕ. "Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο τώρα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διευθετήσουμε αυτή την κατάσταση;", διερωτήθηκε. Σχεδόν η μία στις τρεις θέσεις εργασίας στην Ελβετία εξαρτάται άμεσα από το διμερές εμπόριο με την ΕΕ, όπου κατευθύνεται επίσης το ένα τρίτο των ελβετικών εξαγωγών. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των μεταναστών προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ. "Μπήκαμε σε μια δύσκολη θέση με αυτή την απόφαση", σχολίασε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Κριστιάν Λεβρά.
Ο ηγέτης του SVP Μπρούνερ υποστήριξε ότι "στην ΕΕ, τα πράγματα δεν θα πάνε τόσο άσχημα όσο φαίνεται στην Ελβετία". Προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τη συζήτηση για τη μετανάστευση και τις υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας που παρέχονται στους μετανάστες, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Βρετανία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. "Αυτή είναι μια προτροπή για όλη την Ευρώπη", είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"