Εκτός Κυβέρνησης το ΔΗΚΟ

Τόσο οι υπουργοί του ΔΗΚΟ, όσο και οι Δηκοϊκοί πρόεδροι των Ημικρατικών Οργανισμών αναμένεται ότι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε όπως τα μέλη των δ.σ. ημικρατικών οργανισμών που προέρχονται από το ΔΗΚΟ δεν θα αποχωρήσουν.
Η συνεδρία της Κ.Ε. ήταν μαραθώνια και κράτησε περίπου οκτώ ώρες. ΄Μετά τις ομιλίες και τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος του κόμματος προχώρησε σε δευτερολογία και ακολούθησε η ψηφοφορία.
Tα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τοποθετήθηκαν υπέρ ή κατά της πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση του Αναπληρωτή Προέδρου, Μάρκου Κυπριανού όπως τεθούν πρόσθετοι όροι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Νικόλας: Θα μας μείνουν οι υποχωρήσεις
Η συνεδρία, στην οποία συμμετέχουν 171 από τα 180 μέλη της ΚΕ, άρχισε με ομιλία του Προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέλυσε την προεκλογική συμφωνία του κόμματος με τον Νίκο Αναστασιάδη σε αντιπαραβολή με το κοινό ανακοινωθέν, ενώ δόθηκε στα μέλη της ΚΕ φυλλάδιο όπου γίνεται σύγκριση των δύο συμφωνιών.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου λέγοντας ότι στην ουσία καταργεί την προεκλογική συμφωνία του ΠτΔ με το ΔΗΚΟ.
Η συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου σημείωσε είναι Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου και όχι ένα απλό ανακοινωθέν.
Κατ’ ακρίβεια, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι η εκτενέστερη συμφωνία υψηλού επιπέδου στην ιστορία του κυπριακού και υπερισχύει όλων των υπολοίπων καθώς είναι η τελευταία. Και ακριβώς επειδή είναι συμφωνία δεν πρόκειται να αλλάξει. Οιυποχωρήσεις που δυστυχώς περιλαμβάνονται σε αυτήν, θα μας μείνουν δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι ο ΠτΔ είχε δεσμευτεί έναντι του ΔΗΚΟ μεταξύ άλλων ότι:
- Θα διασφάλιζε την από κοινού διαχείριση του εθνικού μας θέματος [Σημείο 5]
- Θα προχωρούσε στην απόσυρση των «γενναιόδωρων προσφορών» του τέως ΠτΔ [τελευταία παράγραφος, Σημείο 5]
- Το Κυπριακό κράτος πρέπει να έχει «μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια [«χαρακτηριστικά λύσης, Σημείο 6»]
- Θα διασφάλιζε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας [«χαρακτηριστικά λύσης, Σημείο 6»]
- Δεν θα επανάφερε τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική και τις αρχές του Σχεδίου Ανάν [τελευταία παράγραφος, Σημείο 6»].
- Προ της έναρξης των συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων [παράγραφος (β), Σημείο 7]
Δυστυχώς είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ οι δεσμεύσεις τους Προέδρου Αναστασιάδη δεν τηρήθηκαν.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέλυσε και τις υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε σύμφωνα με τον ίδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
- Διαχωρίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού την κυριαρχία του Κυπριακού κράτους σε «εξωτερική» και «εσωτερική» αφού συμφωνείται ότι το νέο κράτος που θα δημιουργηθεί θα έχει την κυριαρχία που προβλέπεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή την ανεξαρτησία και την ισότητα που απολαμβάνει ένα Κράτος Μέλος του ΟΗΕ. Τονίζεται ότι αυτή δεν είναι η κυριαρχία που μας ενδιαφέρει. Η κυριαρχία που μας ενδιαφέρει είναι τα δικαίωμαελέγχου επί του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας, που εκπηγάζει από τον λαό για τον λαό.
- Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού ε/κ πολιτικός αποδέχεται σε συμφωνία με τους τ/κ ότι η «κυριαρχία» του κράτους μας δεν είναι μία και «αδιαίρετη» αλλά «εκπηγάζει εξίσου» από τους τ/κ και ε/κ.
- Πέραν του ότι εξόφθαλμα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι τ/κ έχουν κυριαρχία καθώς «μισή κυριαρχία» δεν μπορεί να υπάρχει, αυτή η αναφορά παραπέμπει σε«2 λαούς» (τ/κ και ε/κ) που δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι και οι δυο ότι διαθέτουν κυριαρχία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ όλοι οι «λαοί» έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης.
- Στη συνέχεια επαναφέρει και αποδέχεται ο ΠτΔ την «εσωτερική ιθαγένεια» που για πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε στο σχέδιο Ανάν.
- Επίσης υπαναχωρεί και παραδίδει το κατάλοιπο εξουσίας στα «συνιστώντα κρατίδια» και αποδέχεται μία μόνιμη και πάγια επιδίωξη των τ/κ.
- Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη μετεξέλιξη της. Αντίθετα η συμφωνία παραπέμπει σε «παρθενογένεση» και στη δημιουργία ενός νέου κράτους που θα αποκαλείται η «Ενωμένη Κύπρος».
- Δυστυχώς, ενώ καταγράφονται βασικές υποχωρήσεις σε όλα τα σημεία του κεφαλαίου της «Διακυβέρνησης» και οι τ/κ επιτυγχάνουν σχεδόν όλες τις διαχρονικές επιδιώξεις τους, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στα ζητήματα που αφορούν τους ε/κ. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο Εδαφικό, στην Επιστροφή των προσφύγων, στην Ασφάλεια, στο Στρατό Κατοχής, στους έποικους κ.α.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι δεν μπορεί να προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι στα δήθεν «θετικά» της συμφωνίας καταγράφονται το ότι αποκλείεται η επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα. Αυτές οι αναφορές υπήρχαν και σε προηγούμενες συμφωνίες υψηλού επιπέδου και απλά επαναλαμβάνονται σημείωσε. Όμως αυτές οι αναφορές είναι «ψίχουλα» μπροστά στο τι πήραν οι τ/κ, πριν καν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις
Η τοποθέτηση του Μάρκου Κυπριανού:
Έχουμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση για ένα πολύ σημαντικό θέμα.
Είμαστε δημοκρατικό κόμμα και είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Αυτό αντιπροσωπεύει και τις διαφορετικές απόψεις της βάσης και των πολιτών. Ο καθένας από μας έχει διαφορετικό ακροατήριο και ακούει διαφορετικά μηνύματα.
Τα μέλη μας, είναι καλά να νοιώσουν ότι ακούστηκαν και συζητήθηκαν όλες οι απόψεις και στο τέλος ακόμα και αν δεν τους ικανοποιεί η κατάληξη να ξέρουν ότι αυτό έγινε μετά από συζήτηση και προβληματισμό και αφού ακούστηκαν όλες οι θέσεις.
Οι στόχοι είναι και παραμένουν οι ίδιοι για όλους μας. Οι όποιες διαφορές είναι για τους χειρισμούς και στο πως πιστεύουμε ότι θα τους πετύχουμε καλύτερα.
Η πρώτη πρόκληση είναι πως θα χειριστούμε αυτές τις διαφορές. Σαν ένα ήρεμο δημιουργικό διάλογο ή σαν άλλη μια εσωκομματική κρίση.
Σίγουρα σήμερα είναι πολύ δύσκολη απόφαση. Αλλά και στο μέλλον θα πρέπει να πάρουμε κι άλλες δύσκολες αποφάσεις. Θα έχουμε διαφορετικές απόψεις. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μετατραπούν σε δήθεν κρίσεις.
Δεν είναι κακό να γίνει συζήτηση των διαφορετικών προσεγγίσεων και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε μια σύνθεση θέσεων και μια κοινή θέση που καλύπτει όσο είναι δυνατόν όλες τις απόψεις. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε να ψηφίσουμε.
Γι’ αυτό και εγώ θα κάνω μια ενδιάμεση εισήγηση και πρόταση, και ελπίζω να μας προβληματίσει όλους. Πιστεύω γεφυρώνει διαφορετικές απόψεις, δείχνει μια σοβαρή εικόνα προς τα έξω και προστατεύει τις θέσεις και τα συμφέροντα τόσο του ΔΗΚΟ όσο και του τόπου γενικότερα.
Ήδη την έκανα στο ΕΓ και ακούγοντας την συζήτηση εκεί, την εμπλούτισα και προσάρμοσα με βάση τις απόψεις που ακούστηκαν.
Δυστυχώς σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο τα πράγματα δεν είναι απόλυτα, άσπρα-μαύρα. Ούτε αντιμετωπίζονται με ένα απόλυτο μένουμε ή φεύγουμε.
Έχουμε διλήμματα μπροστά μας.
Το ανακοινωθέν είναι προβληματικό.
Δεν επιτυγχάνει τον στόχο που ήταν το σαφές ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών.
Δεν έπρεπε να επιτρέπει ερμηνείες.
Ήδη έχουμε την δική μας ερμηνεία, αυτή του ΠτΔ ,αυτήν του Έρογλου, του κ. Ναμί κοκ.
Δεν μπορώ να πω ότι υιοθετώ κάθε μία από τις αναλύσεις του Προέδρου μας (του ΔΗΚΟ) αλλά ούτε και του ΠτΔ.
Έχει κάποια θετικά σημεία, κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνα αλλά σίγουρα πολλές ασάφειες που επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες. Δεν είναι όλα ρόδινα ούτε όλα μαύρα.
Όμως είναι προβληματικό.
Αλλά:
Δεδομένα μπροστά μας:
Σήμερα το ανακοινωθέν είναι γεγονός.
Οι συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει, ακόμα ένα γεγονός.
Η αποχώρηση μας ή ακόμα και η μη στήριξη των συνομιλιών δεν θα αλλάξει αυτό το δεδομένο. Οι συνομιλίες θα συνεχίσουν και χωρίς εμάς. Το ίδιο και ο ΠτΔ.
Το ΔΗΚΟ καλείται να δείξει ότι άσχετα από πολιτικό κόστος ή όφελος πολιτεύεται με κριτήριο το κοινό καλό. Ότι σταθμίζουμε όλες τις επιπτώσεις τόσο για το κόμμα αλλά ιδίως για την Κύπρο.
Περνούμε μια κρίσιμη περίοδο στην Κύπρο και πρέπει να ζυγίσουμε ψύχραιμα και όχι συναισθηματικά τις παραμέτρους.
Ποια είναι η εισήγηση μου:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Διατηρώντας τις διαφωνίες και επιφυλάξεις μας και προκειμένου να συνεχίσουμε την συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση, απευθύνουμε:
Πρόσκληση και πρόκληση προς ΠτΔ. Εφόσον υιοθετεί τους στόχους μας και ισχυρίζεται ότι τους πέτυχε - ενώ εμείς λέμε το αντίθετο - να του ζητήσουμε/απαιτήσουμε να συμφωνήσει τα πιο κάτω:
1. Να δεσμευτεί ότι η λύση θα εμπεριέχει με σαφήνεια την ερμηνεία που ζητούμε εμείς και που παρουσιάζει εκείνος ως επιτευχθείσα. Εφόσον λέει ότι την πέτυχε να την προωθήσει και να την εξασφαλίσει.
2. Ενόψει του ότι ο κ. Έρογλου ήδη έδωσε άλλη ερμηνεία να φροντίσει στις πρώτες κιόλας συναντήσεις να διευκρινιστούν τα επίμαχα σημεία ακριβώς γιατί τα αμφισβητεί ο ίδιος ο κ. Έρογλου. Αυτό νομιμοποιεί τον ΠτΔ να το πράξει. Εφόσον ο ΠτΔ ισχυρίζεται κάποια ερμηνεία για το ανακοινωθέν, που αν ευσταθεί δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί, να τον καλέσουμε να την εξασφαλίσει με σαφήνεια.
Όχι να αλλάξει το κείμενο (αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει) αλλά να διευκρινιστούν οι πρόνοιες του, εφόσον ο κ. Έρογλου τις αμφισβητεί. Με άλλα λόγια να συμφωνηθεί η ερμηνεία του όπως την επιδιώκουμε. Αυτό όχι σε βάθος χρόνου αλλά σαν προτεραιότητα. Αν είναι δυνατόν στην πρώτη κιόλας συνάντηση των συνομιλιών. Δεν θα επιτρέψουμε παρελκυστική τακτική (από μας εξαρτάται πόση πίστωση χρόνου θα δώσουμε). Έχουμε μάθει από τυχόν λάθη του παρελθόντος.
Αν ο ΠτΔ το δεχθεί και το πετύχει κερδίζουμε και εμείς και η πλευρά μας.
Αν δεν το δεχθεί είναι θα σαφές ότι κάναμε προσπάθεια υπεύθυνα και σοβαρά και αποχωρούμε.
Αν το δεχθεί αλλά δεν το πετύχει δεν θα έχει ο ίδιος επιλογή παρά να ακυρώσει το Ανακοινωθέν, ειδεμή και πάλι αποχωρούμε.
3. Με βάση την υφιστάμενη προεκλογική συμφωνία να ξαναδούμε το όλο θέμα της συνεργασίας ΔΗΚΟ – ΠτΔ σε όλα τα ζητήματα και να θέσουμε νέες διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες για αποτελεσματική συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην διακυβέρνηση αλλά ιδιαίτερα στην διαχείριση του Κυπριακού.
Μεταξύ άλλων
α) Να ορίσουμε εκπρόσωπο μας στις συνομιλίες, με ενεργό συμμετοχή σε αυτές και όχι μόνο με συμβουλευτικό ρόλο (λογικό να είναι αποδεκτός και από τον ΠτΔ).
β) Να θεσμοθετηθούν συναντήσεις/ενημέρωση (1) από τον κ. Μαυρογιάννη σε καθορισμένο εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ και (2) της Γραμματείας από τον ίδιο τον ΠτΔ, σε τακτές καθορισμένες συναντήσεις. Να μην δώσουμε την εντύπωση κηδεμονίας του ΠτΔ αλλά ενημέρωσης και συμβολήςεκ των προτέρων ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε ουσιαστική στήριξη. (Είμαστε συνεργαζόμενο κόμμα και είναι λογικό να έχουμε διαφορετική αν όχι προνομιακή αντιμετώπιση).
Και εδώ αν γίνει αποδεκτό θα μπορούμε να παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε θετικά τις συνομιλίες. Αν δεν γίνει τότε και πάλι θα έχουμε αποδείξει την υπευθυνότητα μας.
Με αυτήν την προσέγγιση δεν θα αλλάξουμε ούτε και θα αλλοιώσουμε τις θέσεις μας. Δεν μιλάμε για ουσία αλλά για τακτική. Πώς ακριβώς θα προωθήσουμε καλύτερα αυτές τις θέσεις.
Αν τα πιο πάνω γίνουν αποδεκτά συνεχίζουμε την συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση νοουμένου ότι θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν όχι φεύγουμε τότε από την Κυβέρνηση με πολύ περισσότερη αξιοπιστία και χωρίς να μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα κίνητρα ή τα επιχειρήματα μας. Θα έχουμε αποδείξει ότι εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες με καλή θέληση.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Δεν είναι αυτοσκοπός η παραμονή στην Κυβέρνηση.
Πραγματικότητα: Με την αποχώρηση μας δεν θα σταματήσουν οι συνομιλίες και δεν θα αλλάξει το Κοινό Ανακοινωθέν. Ούτε θα πέσει η Κυβέρνηση ούτε θα γίνουν εκλογές. Απλά εμείς δεν θα έχουμε καμιά πλέον επιρροή.
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα προχωρούν μόνοι τους για το Κυπριακό. Μπορεί να πει κάποιος τότε ότι δεν θα έχουμε ούτε και ευθύνη.
Αν όμως αποτύχουν οι συνομιλίες να είμαστε βέβαιοι ότι θα ρίξουν και σ’ εμάς ευθύνη και θα μας κατηγορήσουν ότι σε μια κρίσιμη στιγμή προτιμήσαμε να αποφύγουμε το όποιο πολιτικό κόστος παρά να συμβάλλουμε σε σωστούς χειρισμούς.
Ενώ μπορούμε να συνεχίσουμε υπό προϋποθέσεις κι αν αποχωρήσουμε αργότερα θα είναι και πιο πειστικό και αποτελεσματικό.
Το ζητούμενο είναι πως θα μπορούμε να επηρεάζουμε περισσότερο τις εξελίξεις χωρίς βέβαια να αποσύρουμε τις διαφωνίες μας και τις επιφυλάξεις μας, πως θα προωθούμε τις θέσεις μας, να διαφυλάξουμε όσο γίνεται ότι οι συνομιλίες (που θα συνεχίσουν άσχετα από το τι θα κάνουμε εμείς) θα κινούνται στις σωστές βάσεις και παραμέτρους.
Τι θέλουμε; Να διαμαρτυρόμαστε απ’ έξω χωρίς αποτέλεσμα ή να καθορίζουμε πολιτική; Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες.
Μηνύματα βάσης: ανησυχεί. Ακόμα και αυτοί που συμφωνούν μαζί μας για το ανακοινωθέν νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια να είμαστε εμείς εκεί. Λένε ότι εφόσον οι συνομιλίες άρχισαν πρέπει να πετύχουν.
Πολλοί μας βρίσκουν δίκαιο στα όσα λέμε, και μετά προσθέτουν ένα «αλλά». Ότι δεν έχουμε επιλογή παρά τις συνομιλίες και ότι μια και άρχισαν πρέπει να πετύχουν. Ότι πρέπει να τις στηρίξουμε και να τις «ελέγχουμε». Βέβαια κάποιος θα πει ότι μπορούμε να το κάνουμε και εκτός Κυβέρνησης όπως έκανε το ΑΚΕΛ. Ποιο όμως θα είναι το όφελος ή το πλεονέκτημα σ’ αυτήν την περίπτωση; Δεν το βλέπω.
Θέλουν να μας δουν να στηρίζουμε τις συνομιλίες. Την υπευθυνότητα που λέμε ότι θα δείξουμε για την οικονομία άσχετα από πολιτικό κόστος (και παρόλο που εμείς προειδοποιούσαμε και δεν μας άκουγαν), ότι πρέπει να την δείξουμε και στο εθνικό θέμα και τις συνομιλίες.
Δυστυχώς σήμερα η εικόνα του ΔΗΚΟ άδικα βέβαια είναι ότι: «Δεν θέλει λύση. Δεν θέλει συνομιλίες. Έκανε επάγγελμα το Κυπριακό και δεν το θέλει να λυθεί. Προωθεί φιλοδοξίες. Ήταν προαποφασισμένο και έψαχνε αφορμή».
Ακόμα μέσα στο χάος της οικονομικής κρίσης και ενώ ο κόσμος περιμένει να ανασάνει φοβάται την αστάθεια. Φοβάται την αλλαγή και δεν θέλει πολιτική κρίση. Μας εμπιστεύεται και μας θέλει εκεί.
Κάποια στιγμή σήμερα θα πάρουμε την απόφαση μας.
Τελειώνοντας θέλω να κάνω δύο εκκλήσεις:
Πρώτον να προβληματιστούμε σοβαρά με την εισήγηση μου που ειλικρινά πιστεύω θα συγκεράσει όλες τις απόψεις και μας επιτρέπει χωρίς να αλλάξουμε οτιδήποτε από τις θέσεις και στόχους μας να συνεχίσουμε εποικοδομητικά στη διαχείριση του τόπου μας. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην διατήρηση της ενότητας στο ΔΗΚΟ όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και βάσης. Θα ήταν καλά να την αντιμετωπίζαμε πρώτα αυτήν.
Και η δεύτερη έκκληση:
Όποια και να είναι η απόφαση να δουλέψουμε όλοι μαζί για την διατήρηση της ενότητας και συνοχής στο Κόμμα μας. Θα έχει πολλούς που θα διαφωνήσουν ανάλογα με το πώς βλέπουν ότι πρέπει να είναι η απόφαση μας. Είναι φυσικό. Είναι μια δύσκολη απόφαση. Όσο και να επιδιώκουμε τον ίδιο στόχο βλέπουμε διαφορετικά τον τρόπο υλοποίησης του.
Αυτή η ευθύνη για ενότητα είναι πρώτα στους ώμους της ηγεσίας. Και εννοώ όλους μας. Γραμματεία, Ε.Γ. και Κ.Ε.
Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Θέλουν να δουν αν θα διασπασθούμε ή αν μπορούμε όχι μόνο να ανεχόμαστε διαφορετικές απόψεις αλλά και να τις αξιοποιούμε.
Να μην πέσουμε στην παγίδα των διαχωρισμών και των χαρακτηρισμών σε προδότες και πατριώτες κοκ. Σε απορριπτικούς και ενδοτικούς. Σε αφορισμούς και εξοστρακισμούς. Ποιος στηρίζει τις αρχές του ΔΗΚΟ και ποιός όχι. Αν το κάνουμε αυτό θα διχάσουμε το κόμμα. Θα μείνει το μισό.
Δεν νομίζει να το θέλει κανένας αυτό.
Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα.
Υπερ της παραμονής ο Λακκοτρύπης:
Υπέρ της παραμονής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνησης τάχθηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο κύριος Λακκοτρύπης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και το ΔΗΚΟ πρέπει να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.
Δικαίωμα ψήφου:
Δικαίωμα ψήφου έχουν 181 άτομα:
120 αιρετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής
39 ex officio του Εκτελεστικού Γραφείου
Οι 6 Δήμαρχοι, που προέρχονται από τις τάξεις του ΔΗΚΟ
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αθηνών
Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος της ομάδας μελετών
6 μέλη της Γραμματείας ΓΟΔΗΚ
9 μέλη της Γραμματείας ΝΕΔΗΚ (τρία από τα οποία είναι και μέλη της ΚΕ)
39 ex officio του Εκτελεστικού Γραφείου
Οι 6 Δήμαρχοι, που προέρχονται από τις τάξεις του ΔΗΚΟ
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αθηνών
Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος της ομάδας μελετών
6 μέλη της Γραμματείας ΓΟΔΗΚ
9 μέλη της Γραμματείας ΝΕΔΗΚ (τρία από τα οποία είναι και μέλη της ΚΕ)
Κατά της παραμονής η Αντιγόνη:
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, λόγω της παρουσίας της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν παρίσταται στην συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.
Σε επιστολή που απέστειλε τάσσεται εναντίον της παραμονής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση.
«Έχουμε ενώπιον μας ένα Κοινό Ανακοινωθέν, στη βάση του οποίου ξεκίνησαν ήδη οι συνομιλίες στο Κυπριακό που περιλαμβάνει ασάφειες και κενά, όχι μόνο επικίνδυνα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας, αλλά που οπλίζουν την τουρκική προπαγάνδα και αδιαλλαξία. Προχωρεί σε διαπραγματεύσεις, αγνοώντας τις θέσεις μας», αναφέρει.
Χρ. Ερωτοκρίτου: Δύο προτάσεις στην ΚΕ του ΔΗΚΟ
Πεπεισμένη ότι η επόμενη μέρα της κρίσιμης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΔΗΚΟ θα βρει το ΔΗΚΟ ενωμένο, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίου.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως στη σύνοδο θα τεθούν δύο προτάσεις, η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση, και μια πρόταση του Αναπληρωτή Προέδρου όπως τεθούν πρόσθετοι όροι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι έγινε αποδεχτή η μυστική ψηφοφορία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου