«Ιστορική φράση Άκη: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

Αμετανόητος εμφανίστηκε την Τρίτη ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και δωροδοκία από τα εξοπλιστικά πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. Όχι μόνο εξακολουθεί να δηλώνει ότι έπεσε θύμα ψευδομαρτύρων (σ.σ. εννοώντας τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα) αλλά έφτασε στο σημείο να απευθύνει νουθεσίες προς την ελληνική κυβέρνηση «να σκιστεί να προχωρήσει τις διαδικασίες» για την επιστροφή στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου των χρημάτων που έχουν μπλοκαριστεί στην Ελβετία. Το ηθικό «δίδαγμά» του  πάντως δεν άντεξε παρά λίγες ώρες καθώς πριν «αλέκτωρ φωνήσαι τρις» ο Νίκος Ζήγρας «γκρέμισε» την προτροπή του εξαδέλφου του λέγοντας προς τους Ελβετούς εισαγγελείς: «δε γνωρίζετε ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης σας για να εμποδίσει το άνοιγμα το λογαριασμών και ότι αυτός ο Υπουργός στη συνέχεια, παραιτήθηκε ή τον παραιτήσατε;» 


Από την κριτική του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν ξέφυγε ούτε ο Αντώνης Κάντας και τα όσα εκείνος κατέθεσε στους ανακριτές με τον πρώην υπουργό να αναφέρει: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας διακεκριμένος εκπρόσωπος της Αεροπορίας που διετέλεσε σε κρίσιμα πόστα μπορεί να λέει αυτά τα πράγματα. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, πέφτω από τα σύννεφα, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του».

Στην κατάθεσή του ο Τσοχατόπουλος αρνήθηκε ότι είχε λογαριασμούς στην Ελβετία ή ότι άλλα πρόσωπα διαχειρίστηκαν δικούς του λογαριασμούς και ανέφερε ότι ο μόνος λογαριασμός που διατηρεί είναι αυτός στην τράπεζα UBS που είναι στο όνομα της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη και στον οποίο όπως φέρεται να είπε έχουν κατατεθεί νόμιμα χρήματα.

Το «καρφί» του Νίκου Ζήγρα

Μια ημέρα νωρίτερα από τον πρώην υπουργό Άμυνας είχε καταθέσει στους στο κλιμάκιο των Ελβετών που ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η εισαγγελία της Ελβετία για τις τυχόν ευθύνες των τραπεζιτών της σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο μεταμεληθείς Νίκος Ζήγρας που καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη άλλα του χορηγήθηκε αναστολή. Στην κατάθεσή του ο Ζήγρας επιτέθηκε εκ νέου στον εξάδελφό του καθώς υποστήριξε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί το όνομά του για να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακόμη ότι επιχείρησε να δωροδοκήσει τον Ελβετό υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να μην προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών. Επιπλέον, ο Ν. Ζήγρας ανέφερε ότι η Ελβετία είναι η χώρα αποδέκτης όλου του μαύρου χρήματος από την Ελλάδα και ότι οι ελβετικές τράπεζες διατηρούσαν «παραμάγαζα στην Αθήνα από κοινού με Έλληνες «χρηματιστές» και λάμβαναν βαλίτσες με χρήματα σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων των Αθηνών από Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κτλ».

Ειδικότερα, ο Νίκος Ζήγρας ενώπιον του κλιμακίου των Ελβετών και παρουσία των Ελλήνων ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλου, ανέφερε: «Το Ελβετικό κράτος είναι αποδέκτης όλου του μαύρου χρήματος από την Ελλάδα, είναι το κράτος που ξεπλένει τα μαύρα χρήματα ανεξαρτήτου προέλευσης. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά και το διαφημίζατε για πολλά χρόνια, στις επισκέψεις των Ελβετών τραπεζιτών στην Ελλάδα. Για να προσελκύσετε τα Ελληνικά μαύρα χρήματα, χρησιμοποιήσατε το private banking των τραπεζών σας, το οποίο φροντίσατε να επανδρώσετε με στελέχη που είχαν δεσμούς με την Ελλάδα. Οι ένοχοι για το ξέπλυμα του ελληνικού μαύρου χρήματος βρίσκονται στην Ελβετία και τους γνωρίζετε πολύ καλά. Είστε η χώρα – πλυντήριο και προσπαθείτε να κλείσετε τα μάτια σας κάνοντας πως δε γνωρίζετε. Το ίδιο το private banking των Ελβετικών τραπεζών για να προσελκύσει πελάτες, ίδρυε υπεράκτιες εταιρείες για να χάνονται τα ίχνη των χρημάτων».

Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλο, επισήμανε ακόμη στους Ελβετούς δικαστές ότι η τράπεζα «Morgan Stanley» τον σύστησε στην εταιρεία «Καμινάδα» «για να συστήσω υπεράκτιες εταιρείες για να ξεπλένονται χρήματα». Όπως μάλιστα είπε: «φρόντιζε να δίνονται δάνεια ισόποσα των μιζών για να δημιουργούνται ψεύτικα πόθεν έσχες».

Παραμάγαζα στην Αθήνα

Επιπλέον, κατά τον Νίκο Ζήγρα οι ελβετικές τράπεζες διατηρούσαν «παραμάγαζα στην Αθήνα από κοινού με Έλληνες «χρηματιστές» και λάμβαναν βαλίτσες με χρήματα σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων των Αθηνών από Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κτλ».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Άκη Τσοχατζόπουλο, υποστήριξε: «Ή μήπως δε γνωρίζετε πως ο Αθανάσιος Απόστολος Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιώντας το όνομά μου αλληλογραφούσε με ελβετικά δικηγορικά γραφεία για να βάλει φραγμό στο άνοιγμα των λογαριασμών μου; Ή μήπως δε γνωρίζετε ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης σας για να εμποδίσει το άνοιγμα το λογαριασμών και ότι αυτός ο Υπουργός στη συνέχεια, παραιτήθηκε ή τον παραιτήσατε; Τι ψάχνετε λοιπόν εδώ; Γιατί μου ζητάτε να σας προσκομίσω τα δικαιολογητικά των συναλλαγών που πραγματοποιούσα; Ψάξατε στα αρχεία των τραπεζών σας που ξέπλεναν όλα τα μαύρα χρήματα, χωρίς να ενδιαφερθούν ποτέ για την προέλευση των χρημάτων; Υπήρξε ποτέ κανένας έλεγχος από το Κράτος σας για το πώς ένας έλληνας ξυλέμπορος, χωρίς κανένα τιμολόγιο, με φορολογικές δηλώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ, διακινούσε δεκάδες εκατομμύρια στις τράπεζες σας εξαργυρώνοντας επιταγές από εμπόρους όπλων;».

Ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου τόνισε ακόμη στους Ελβετούς ότι ο ίδιος έχει ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και το ελβετικό κράτος οφείλει να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα τα «κλεμμένα». Είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δήλωσα εμπράκτως τη μεταμέλειά μου για τη συμμετοχή μου στην εγκληματική οργάνωση του Α. Α. Τσοχατζόπουλου και ζήτησα συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό. Το Ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλπτοντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Ελληνικό λαό. Το Ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;