Τρεις χιλιάδες νέα περιστατικά ετησίως


 Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου τρεις χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης και πρόσθεσε ότι ο καρκίνος στις μέρες μας έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας στις ανεπτυγμένες χώρες.


«Ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσουν με αυτήν την ασθένεια. Αποτελεί  δε, τη δεύτερη αιτία θανάτου, τόσο  πανευρωπαϊκά όσο και παγκύπρια και έχει αυξάνουσα τάση σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο. Στην επικράτεια μερικών χωρών έχει ήδη καταστεί η πρώτη αιτία, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σε χαιρετισμό του, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το 33%-40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συνεργασία με τους  ΜΚΟ και τις ιατρικές εταιρείες συμβάλλουν στην εστίαση της προσοχής του κοινού σε θέματα που προάγουν την υγεία.

Όσον αφορά τον πληθυσμιακό έλεγχο του μαστού, ο κ. Πετρίδης είπε ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες το πρόγραμμα να αναβαθμιστεί.

«Η δε συνεργατική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού από πολυθεματική ομάδα, έθεσε πλέον τις βάσεις για τη Μονάδα Μαστού, αφού ήδη μετέχουμε σε Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα που αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας. Η εξέλιξη αυτή μας οδηγεί σταθερά στον δρόμο για τη διαπίστευση. Όσον αφορά στον πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που εκκίνησε πιλοτικά στην επαρχία Λάρνακας, είμαι σε θέση να ανακοινώσω με ικανοποίηση ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα καλής ευρωπαϊκής πρακτικής από το JRC (κοινό Ερευνητικό Κέντρο της ΕΕ)», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Υγείας είπε στον τομέα της θεραπείας η Κύπρος δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το διεθνές επιστημονικό σκηνικό.

«Η εξατομικευμένη θεραπεία εφαρμόζεται εκεί που είναι δυνατόν και η καλή επικοινωνία ασθενών και γιατρού διασφαλίζει τη μέθεξή του στις αποφάσεις για τη θεραπεία του. Σας διαβεβαιώνω δε ότι παρά την οικονομική κρίση, το κράτος διαθέτει στους πάσχοντες την πιο σύγχρονη φαρμακοθεραπεία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ακτινοθεραπεία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι παρά τις δυσκολίες μετάβασης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου η συντριπτική πλειοψηφία εξυπηρετείται μέσα στο πλαίσιο του χρόνου, ως υποδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. 

«Εντός των προσεχών μηνών αναμένουμε δε και μια επιστημονική μελέτη, που, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες και τα πληθυσμιακά δεδομένα, θα μας υποδείξει και τον αριθμό των γραμμικών επιταχυντών που είναι πραγματικά χρήσιμοι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με όλους τους φορείς για την ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας που να καλύπτει όλες τις ανάγκες, «δυστυχώς το βάρος αυτής της προσφοράς το επωμίζονται ακόμα οι ΜΚΟ, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς», όπως είπε.

Ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε την αναβάθμιση του Αρχείου Καρκίνου και την ένταξη του στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας, μία ξεχωριστή δομή συλλογής δεδομένων, που αποτελεί εργαλείο παρακολούθησης των δράσεων.

«Όσον αφορά την έρευνα, είναι συγκινητική η συμβολή τόσο του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσο και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓ) που αναδεικνύουν την Κύπρο στο εξωτερικό. Ο καρκίνος προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται συνεργατικά. Τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης και έκλεισε το χαιρετισμό του, με το σύνθημα, που έγινε, όπως είπε, το σύμβολο της ευρωπαϊκής συμμαχίας ενάντια στον καρκίνο: «Αφήνω  πίσω μου τον καρκίνο, είμαι οπαδός της ζωής»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"