Αναμένονται αποφάσεις για τις κεντρικές φυλακές


Τα πρόσφατα περιστατικά στις Κεντρικές Φυλακές διερευνώνται και επίκεινται αποφάσεις, περιλαμβανομένου και του καταλογισμού ευθυνών, εφαρμόζοντας της διατάξεις του Νόμου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.  “Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι αποφάσεις θα δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης”, σημείωσε ο κ. Νικολάου, αναφέροντας ότι η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές προκαλεί την ανησυχία όλων και πρώτα απ’ όλα της κυβέρνησης.


Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν με αφορμή τη νέα απόπειρα αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στις κεντρικές φυλακές. Να θέσει τέρμα στη ζωή του εοπιχείρησε 20χρονος κρατούμενος ο οποίος κρατείται στην πτέρυγα 9.

Πρόκειται για ελληνοκύπριο ο οποίος εκτύει ποινή τετραετούς φυλάκισης για διαρρήξεις και κλοπές. Ο 20χρονος έγινε αντιληπτός απο τους συγκρατούμενους του, οι οποίοι έσπευσαν να τον αποτρέψουν. Ο νεαρός ωστόσο είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του και τελικά επανήλθε με ηλεκτροσοκ.
Σημειώνεται ότι μετά την καταδίκη του ο 20χρονος είχε εκφράσει πρόθεση να αυτοκτονήσει και υποτίθεται τελούσε υπό επιτήρηση.

Τρυφωνίδης: Φταίμε κι εμείς, φταίνε κι οι άλλοι

Ευθύνες για τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές έχει μεν το προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών, όμως ευθύνες και φέρουν άλλοι, δηλώνει ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι οι καταδικασθέντες με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα θα έπρεπε να μεταφέρονται στο ψυχιατρείο και όχι στις φυλακές.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το τι θα ακολουθήσει τα τελευταία περιστατικά στις Φυλακές, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ετοιμάζει έκθεση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία θα εισηγείται επίσης στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως από αύριο τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δεσμοφύλακες, που είχαν υπό την ευθύνη τους τη φύλαξη του νεαρού κατάδικου που αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή του.

Είπε ακόμα ότι έχει ήδη απομακρύνει τους δεσμοφύλακες αυτούς με υποχρεωτική άδεια, ενώ ανέφερε πως από την επικοινωνία που είχε το πρωί με την κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στην οποία νοσηλεύεται ο νεαρός, η υγεία του εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε επίσης ότι ολοκλήρωσε και διαβίβασε στον Υπουργό Δικαιοσύνης από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, την έκθεση για το περιστατικό του βιασμού νεαρού κρατούμενου από κατάδικους.

Αναφερόμενος στο περιστατικό της απόπειρας αυτοκτονίας χθες, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών είπε ότι «είδαμε αρκετές φορές το νεαρό, ο οποίος ζητούσε συγνώμη και έλεγε δεν θα ξανακάνω, ζήτησε να δουλεύει μαζί με τον αδελφό του, ο οποίος κρατείται σε άλλη πτέρυγα και, παρόλο ότι απαγορεύεται, ικανοποιήσαμε το αίτημα του και πάλι έκανε την απόπειρα».

Δήλωσε ότι το προσωπικό φέρει ευθύνη, καθώς όφειλε να ελέγχει τους νεαρούς και μπορούσε να το πράξει, αφού οι νεαροί στην πτέρυγα ήταν μόνο δέκα άτομα.

Καθημερινά λαμβάνονται μέτρα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για διαμόρφωση ειδικών χώρων για αυτές τις περιπτώσεις, που ωστόσο απαιτούν οικονομικούς πόρους και για αυτό, όπως είπε, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πότε θα είναι έτοιμοι.

Ερωτηθείς εάν στη φυλακή βρίσκονται άνθρωποι για αδυναμία καταβολής οφειλόμενων χρεών, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως κατά μέσο όρο κρατούνται στις φυλακές 8 με 10 πρόσωπα για αυτούς του λόγους. Ωστόσο, διευκρίνισε, δεν παραμένουν στις φυλακές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς γίνονται συνεχώς διευθετήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους απονέμεται αναστολή ποινής, νοουμένου ότι συμφωνούν διευθετήσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες δεν σχετίζονταν με την οικονομική πίεση, αλλά αφορούν πρόσωπα που βρίσκονται στις φυλακές για άλλα αδικήματα.

Στην ερώτηση κατά πόσο τα Δικαστήρια ενημερώνουν τις Φυλακές όταν ένας καταδικασθείς επικαλεστεί στα ελαφρυντικά για μετριασμό της ποινής του ψυχολογικούς λόγους, ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η απάντηση που λαμβάνουν οι κατάδικοι που επικαλούνται ιατρικά – ψυχολογικά προβλήματα είναι ότι «θα πάτε στις φυλακές και θα μεριμνήσουν οι φυλακές».

Διερωτήθηκε δε γιατί «αυτά τα ζητήματα δεν τα βλέπουν, η Γενική Εισαγγελία, τα Δικαστήρια και οδηγούν τον κόσμο στη φυλακή με σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων και μετά λένε ότι ευθύνονται η Διεύθυνση των φυλακών και οι δεσμοφύλακες».

Προσθέτοντας ότι στις φυλακές κρατούνται 700 άτομα, διερωτήθηκε πώς θα πρέπει να ενεργήσει εάν οι μισοί από τους κρατούμενους έχουν ψυχολογικά προβλήματα και εάν οι φυλακές θα γίνουν «το σούπερ ιατρικό κέντρο της Ευρώπης».

Ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι εάν οι κατάδικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα θα πρέπει να οδηγούνται στο ψυχιατρείο και ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις κρατουμένων από τη στιγμή που θα οδηγηθούν στις Κεντρικές Φυλακές το προσωπικό των φυλακών κάνει διαδρομές Αγιος Δομέτιος – Λατσιά (Κεντρικές Φυλακές – Γενικό Νοσοκομείο).

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος εντός των φυλακών, στον οποίο να κρατούνται, όπου θα τους παρέχεται 24ωρη ιατρική κάλυψη από νοσηλευτές, ιατρούς, ψυχιάτρους και ψυχολόγους.

Πρόσθεσε πως οι συνήθεις οδηγίες των ψυχιάτρων και ψυχολόγων είναι «δεν έχει πρόβλημα, απλώς προσέχετε τον» και ανέφερε ότι «ναι, αποτελεί γεγονός ότι έχω πρόβλημα με τις ιατρικές υπηρεσίες και το συζητούμε συνέχεια».

Ανέφερε επίσης ότι ο Διευθυντής των Φυλακών “δεν μπορεί να κάνει και τον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο και τον κοινωνιολόγο και στους νεαρούς και στις γυναίκες, και στους βαρυποινίτες και στους ελαφροποινίτες και στην ανοικτή φυλακή».

Σε άλλες χώρες «υπάρχουν πέντε χωριστές φυλακές η κάθε μία με το Διευθυντή της και το ιατρικό της κέντρο, ενώ στην Κύπρο υπάρχει μια φυλακή, που στην ουσία είναι πέντε, με έναν Διευθυντή», συνέχισε και καταλήγοντας είπε «πως υπάρχουν ευθύνες στο προσωπικό και τη Διεύθυνση των Φυλακών, αλλά υπάρχουν περισσότερες ευθύνες σε άλλους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"