Στο Εθνικό οι προτάσεις των ιδιοκτητών


Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου που συνεδριάζει αύριο αναμένεται να τεθούν οι προτάσεις των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών για αναχαίτιση, μεταξύ άλλων, του φαινομένου προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών σχεδόν ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών της με τα πολιτικά κόμματα με συνάντηση το απόγευμα με το ΔΗΣΥ και έγινε επίσης αργότερα δεκτή και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Εξάλλου αύριο έχει διευθετηθεί συνάντηση για το θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Ομάδας, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τα κόμματα ότι οι προτάσεις τους θα τεθούν στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο. Ανακοίνωσαν εξάλλου ότι σήμερα απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση μαζί του ώστε να τον ενημερώσουν για το περιεχόμενο της πρότασής τους και το αποτέλεσμα των επαφών με τα κόμματα.
Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστόφορου ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών είναι οι πλέον αδικημένοι της εισβολής και κατοχής, γιατί εδώ και σαράντα χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι δεν εισέπραξαν ούτε ένα σεντ από την απώλεια χρήσης της γης τους και αγωνίζονται για να επιστρέψουν ώστε να αξιοποιήσουν και πάλι τις περιουσίες τους.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η πολιτεία και οι διεθνείς οργανισμοί όφειλαν να προσδώσουν αξία και υπόσταση στις περιουσίες που απώλεσαν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι και δεν απολαμβάνουν κανενός απολύτως δικαιώματος.
«Πιστεύω ήρθε η ώρα η πολιτεία να εγκύψει όχι μόνο εκ των έσω αλλά και εκ των έξω, να βρει τρόπους να στηρίξει και να υποστηρίξει την προσπάθεια να σταθούν όρθιοι εδώ στις ελεύθερες περιοχές για να συνεχίσουν να αγωνίζονται και το κυριότερο να μην οδηγούνται στο ξεπούλημα της γης τους στις κατεχόμενες περιοχές», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η γη μάς ανήκει και με πόνο ψυχής την βλέπουμε να ξεπουλιέται στη λεγόμενη επιτροπή στα κατεχόμενα, την οποία και χαρακτήρισε «πρακτορείο ξεπουλήματος ε/κ περιουσιών».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τη συνεδρίαση του Εθνικού "θα δοθούν τέτοιες λύσεις που να δημιουργούν ως πρώτο βήμα το υπόβαθρο για να διαφυλαχθούν αυτές οι περιουσίες".
«Για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα και από τις δύο πλευρές, αφενός μεν γιατί αυτοί οι άνθρωποι για σαράντα χρόνια αφέθηκαν στο έλεος του Θεού χωρίς καμία στήριξη και αφετέρου γιατί το ξεπούλημα των περιουσιών δημιουργεί πέραν από τις κοινωνικές και οικονομικές, και εθνικές προεκτάσεις», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος καθηκόντως ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό και μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και μέσα από την εκπεφρασμένη βούληση από όλους «ελπίζω ότι θα βρεθούν εκείνα τα μέτρα που θα αναχαιτίζουν το ξεπούλημα περιουσιών στα κατεχόμενα».
Ο Γεώργιος Ματθαίου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων ανέφερε ότι το θέμα της τουρκοποίησης, όπως είπε, της Κύπρου είναι ολοφάνερο, και εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης.
«Ζητούμε να υπάρξει άμεση απόδοση απώλειας εισοδημάτων από την Κυβέρνηση και την πολιτεία γενικά και αν αυτό γίνει είναι δυνατό να σταματήσει αυτή η ροή προς την επιτροπή αποζημιώσεων», ανέφερε.
Ο Παναγιώτης Παναγίδης, εκ μέρους της Ομάδας, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Λευτέρη Χριστόφορου τέθηκε η αναγκαιότητα της αναγνώρισης από τη Δημοκρατία του δικαιώματος της απώλειας χρήσης, «θέση με την οποία ο κ. Χριστοφόρου συμφωνεί».
Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε το περιεχόμενο της πρότασης για την αναχαίτιση της ροής προσφυγών στην «επιτροπή» των κατεχομένων, η οποία συνίσταται στην παροχή εγγυημένων οικονομικών εργαλείων από την πλευρά της πολιτείας αναφορικά με την απώλεια χρήσης στους πρόσφυγες δικαιούχους που να είναι άμεσα και να χαρακτηρίζονται από τη χρησιμότητά τους για να μπορούν οι πρόσφυγες να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος , τις τράπεζες και άλλους φορείς.
«Αποτελούν δε τα συγκεκριμένα εργαλεία και ένα τρόπο και μέσο σύνδεσης των περιουσιών με τους ιδιοκτήτες και τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και εγγυάται ότι θα παραμείνουν σε ελληνικά χέρια στο διηνεκές», ανέφερε ο κ. Παναγίδης.
Συνέχισε λέγοντας ότι από τις μέχρι τώρα επαφές με τα κόμματα φαίνεται ότι η πρότασή τους αντιμετωπίζεται θετικά και εξέφρασε την ελπίδα στο ίδιο μήκος κύματος να είναι και η αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"