Ουκρανία: Φόβοι για αιματοχυσία


Η πρόταση ετέθη σε ψηφοφορία και απερρίφθη δια βοής με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητούν από τους διαδηλωτές να παραμείνουν πειθαρχημένο και σε τάξη.
«Μόνο ειρηνική η διαδήλωση. Κρατάμε τη γραμμή άμυνάς μας και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ζητώ από όλους σας να διατηρήσετε την πειθαρχία και την ευθύνη σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρσένι Γιάτσενουκ.


Αρχικά μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης του Ουκρανού προέδρου με τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο του κόμματος Ουντάρ, τον Αρσένι Γιατσένιουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και τον Ολέγκ Τιάγκνιμπο του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα, είχε σχηματιστεί η εντύπωση ότι θα υπάρξει εκτόνωση της κρίσης όταν ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωνε ότι υπάρχει πλέον «μεγάλη πιθανότητα» να βρεθεί λύση που θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας στη χώρα.

Μια γεύση της κατάστασης είχε δώσει ο Βιτάλι Κλίτσκο ο οποίος αρχικά ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις «εχθροπραξίες» μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Παράλληλα, όμως, κράτησε χαμηλά τον πήχη της αισιοδοξίας για τις εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών σημειώνοντας ότι «το μόνο πράγμα που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον Γιανουκόβιτς, είναι μια υπόσχεση ότι θα απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές». Ανέφερε, δε, ότι ο πρόεδρος απέρριψε κάθε αίτημα παραίτησης του ίδιου ή της κυβέρνησης.

«Ώρες συνομιλιών δαπανήθηκαν για το τίποτα δεν υπάρχει νόημα να κάθεται κανείς σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας εξαπατήσει» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ζητώντας τους να μην υπάρξει αιματοχυσία.

«Ειλικρινά εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία και ότι δε θα σκοτωθούν άνθρωποι...  Θα επιβιώσουμε, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, το φοβάμαι αυτό», δήλωσε ο πρώην πυγμάχος που πλέον ηγείται της αντιπολίτευσης στη Ουκρανία. «Ξέρω πως η κατάσταση είναι τεταμένη, ξέρω πως οι προσδοκίες είναι υψηλές , γνωρίζω ότι πολλοί θα απογοητευτούν» κατέληξε ο Κλίτσκο.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά τη λήξη της ολιγόωρης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών κι ενώ ο Γιανουκόβιτς, ζήτησε σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να συζητηθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Κλίτσκο προειδοποίησε πως εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ο ίδιος θα ηγηθεί της «επίθεσης» του φιλοευρωπαϊκού κινήματος.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες πολίτες, που είχαν λάβει από νωρίς θέσεις απέναντι από τις διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας.

Νωρίτερα μάλιστα, ομάδα ιερέων, κρατώντας μεγάλους σταυρούς, στάθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις πόλεις δυτικά της χώρας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο κυβερνήτης της πόλης Λβιβ, στα δυτικά, εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του έπειτα από έφοδο διαδηλωτών στο γραφείο του.

Πιέσεις από την ΕΕ

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο αποδοκίμασε με τους σκληρότερους όρους την βία και καταστολή που επικρατεί στο Κίεβο καθώς και τη βία εναντίων δημοσιογράφων και εξέφρασε έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά σε ειδήσεις για αγνοούμενους.

Μάλιστα, παρότρυνε τον Πρόεδρο Γιανουκοβιτς να ξεκινήσει άμεσα διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο με την αντιπολίτευση, υπενθυμιζοντάς του πως εάν δεν εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει να εξετάζει μέτρα στις σχέσεις της με την Ουκρανία.

Επίσης τόνισε την προθυμία της ΕΕ να συμβάλλει στην προώθηση εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Για το λόγο αυτό, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θα μεταβεί στο Κίεβο την Παρασκευή.

Παρέμβαση και από την Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενέτεινε τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζητώντας του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους το βράδυ της Πέμπτης, να αποσύρει τα νομοθετήματα που περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο να ηγηθεί ενός σοβαρού διαλόγου με την αντιπολίτευση και να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, περιλαμβανομένων της ακύρωσης των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών» τονίζεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της καγκελαρίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ «εξέφρασε τους φόβους της για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο την οποία καταδίκασε με σθένος».

Η αρχηγός του γερμανικού κράτους «επέμεινε στην ευθύνη που έχει το Κράτος να προστατεύει τα δικαιώματα του να εκφράζεται κανείς ελεύθερα και να διαδηλώνει ειρηνικά» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 




























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"