Ικανοποίηση από την εκταμίευση του ενός δισ.

Με ανοικτή τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Για την κυβέρνηση είναι θετική εξέλιξη ότι χθες αποφασίστηκε από το Euroworking Group κατόπιν εντολής των υπουργών Οικονομικών η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από τον περασμένο Ιούλιο. Η απόφαση ήταν ουσιαστικά πολιτική και πάντως αποδέχθηκε την ρύθμιση στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους η Ελληνική κυβέρνηση για τα ΕΑΣ με εκκαθάριση εν λειτουργεία και διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξέλιξη αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη για την ουσιαστική διαπραγμάτευση που κάνει με την Τρόικα.

Ωστόσο τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην επόμενη αξιολόγηση από την οποία εξαρτάται η δόση των 3,9 δισ. ευρώ μένουν ουσιαστικά ανοικτά. Η Τρόικα θεωρεί ότι η μονομερής νομοθέτηση από την κυβέρνηση του προϋπολογισμού όπως και των πλειστηριασμών και των άλλων θεμάτων που έχουν επιπτώσεις και επηρεάζουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλάζει το συνολικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό αν η Τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο και θα εξαρτηθεί από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θα γίνουν και θα προσδιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο της προσέγγισης.

Η κυβέρνηση θα προτιμούσε η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί και οι νομοθετικές ρυθμίσεις να έχουν την έγκριση της Τρόικας ώστε να μην βαρύνεται με δικά της θέματα κατά την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ όπως άλλωστε ήταν και η παραίνεση της κυρίας Μέρκελ προς τις δύο πλευρές.

Ωστόσο οι ρυθμίσεις που ζητούσε η Τρόικα πολύ απλά δεν θα παιρνούσαν από την ελληνική βουλή.

Άλλωστε ακόμη κι έτσι τα νομοθετήματα για την φορολόγηση ακινήτων και για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών συναντούν ισχυρές αντιδράσεις από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Υπάρχει και η ερμηνεία -κυρίως από την αντιπολίτευση- ότι η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει τα περισσότερα από όσα ζητούσε η Τρόικα και η διαφωνία είναι προσχηματική για να περάσουν πιο εύκολα από την ελληνική βουλή. Η κυβέρνηση εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια και είναι ενδεικτικό ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Σάββατο.

Υπάρχει πάντως ο κίνδυνος εφόσον η διαφορά με την Τρόικα είναι πραγματική η κυβέρνηση να εμπλακεί στη νέα χρονιά σε μία ατέρμονη διαπραγμάτευση και να αναγκαστεί να πάρει συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες τον Απρίλιο όταν θα επιβεβαιωθεί από την Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα και θα ανοίξει η συζήτηση για την συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ιδανικό για την κυβέρνηση θα είναι να πάρει την υπόσχεση της διευθέτησης του χρέους χωρίς νέο μνημόνιο και να λειτουργήσει αυτό σαν επιχείρημα προς την κοινωνία στις Ευρωεκλογές.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!