Γάλλος ΥΠΕΞ: Στρατιώτες θα αναπτυχθούν σύντομα


Περίπου 210.000 άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των επεισοδίων βίας των τελευταίων δύο εβδομάδων στην Μπανγκουί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.


"Για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και την ανασφάλεια, εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν το Σαββατοκύριακο με πλεούμενα τον ποταμό Ουμπανγκούι κι έφθασαν στο Ζονγκό, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρά το ότι επισήμως τα σύνορα έχουν κλείσει και διέτρεχαν τον κίνδυνο να τους πυροβολήσουν", επισήμανε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού, πάνω από 710.000 από τους συνολικά 4,6 εκατ. κατοίκους της χώρας έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους από τον Μάρτιο και 75.000 έχουν εξοριστεί για να γλιτώσουν.

Μουσουλμάνοι μαχητές ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο κι ακολούθησε χάος με εκατοντάδες νεκρούς μόνο αυτόν τον μήνα στο Μπανγκούι.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε χθες ότι στρατιώτες από ευρωπαϊκές χώρες σύντομα θα αναπτυχθούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στο πλευρό των Γάλλων και Αφρικανών στρατιωτών, παρότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το έχει επιβεβαιώσει επίσημα μέχρι στιγμής.

"Νομίζω ότι μπορώ να σας διαβεβαιώσω, λαμβάνοντας υπόψη τις επαφές που έκανε η Γαλλία, ότι σύντομα θα έχουμε στο έδαφος στρατιώτες τους οποίους θα συνεισφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας" δήλωσε ο Φαμπιούς στη γαλλική
Εθνοσυνέλευση. "Θέλω να το υπογραμμίσω διότι πρόκειται για μια από τις λίγες φορές που συμβαίνει αυτό", πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας. Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ευρωπαϊκές χώρες -χωρίς να διευκρινίσει ποιες- θα συμβάλλουν στις επιχειρήσεις, πέραν της απλής μεταφοράς στρατευμάτων: προετοιμάζονται να στείλουν δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά σαφής πληροφορία για τις χώρες που θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως επισήμανε το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η Γαλλία εξέφρασε την ελπίδα οι σύμμαχοί της να μπορέσουν να αναπτύξουν προσεχώς στρατιωτικές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν προσεχώς από τις εμπλεκόμενες χώρες", διευκρίνισε στη συνέχεια το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με μία βελγική στρατιωτική πηγή, το Βέλγιο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει 150 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για μια αποστολή "φρούρησης" του αεροδρομίου του Μπανγκουί. "Πρόκειται για στρατιώτες που θα εκτελούν μια αποστολή φρούρησης" και οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην χώρα από τα τέλη Ιανουαρίου, ανέφερε ζητώντας να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Επίσημη απόφαση δεν θα ληφθεί από τη βελγική κυβέρνηση παρά μόνο αφού το Παρίσι υποβάλει σχετικό αίτημα, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η απάντηση όμως αναμένεται ότι "θα είναι θετική" τόνισε η ίδια πηγή.

Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία διευκρίνισαν από την πλευρά τους ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αποστολής στρατευμάτων.

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Πολωνία, απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Βερολίνο έχει θέσει στην διάθεση της Γαλλίας εναέρια μέσα για την μεταφορά στρατιωτών για να βοηθήσει τη Γαλλία, η Ολλανδία μπορεί να μεταφέρει στρατιώτες, ενώ η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε έτοιμη να συμβάλλει στο πλευρό της Γαλλίας στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα κι επιπλέον να διαθέσει ένα αεροπλάνο C-130 Hercules για τη μεταφορά στρατιωτικών και εφοδίων.
Χθες, μιλώντας εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Φαμπιούς δήλωσε ότι αναμένει από πολλές ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώσουν τις προσεχείς ημέρες την υποστήριξή τους, που θα μπορούσε να έχει και στρατιωτική διάσταση, στην επέμβαση των Γάλλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, μετά τους μουσουλμάνους πρώην αντάρτες Σελεκά, ο γαλλικός στρατός πραγματοποίησε σήμερα μια νέα επιχείρηση αφοπλισμού στο Μπανγκουί, στοχοθετώντας αυτήν την φορά παραστρατιωτικές ομάδες χριστιανών, τις λεγόμενες "αντιμπαλακά", ενώ ο πρωθυπουργός Νικολά Τιαγκαγέ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για επιστροφή "στην ειρήνη και την ενότητα".

Γάλλοι στρατιώτες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση Sangaris εξετέλεσαν τα ξημερώματα μια επιχείρηση για να δημιουργηθεί μια "περίμετρος ασφαλείας" στο Μπόι-Ρέιμπ, περιοχή στα βόρεια της χώρας και προπύργιο των χριστιανών "αντιμπαλακά" ("ενάντια στις ματσέτες", στην τοπική γλώσσα Σαγκό).

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφορά προσωπικού κι ένα ελικόπτερο, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε εκεί, σύμφωνα με το στρατηγό Φρανσισκό Σοριανό, που ηγείται της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια νέα φάση του αφοπλισμού των ανταρτών και των ενόπλων ομάδων, που ξεκίνησε την 9 Δεκεμβρίου στο Μπανγκουί.

"Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Ο κόσμος απλά κοίταγε. Υπήρχαν πολλοί (Γάλλοι) στρατιώτες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ογκουστίν Νγκουά Κουζού, οικοδόμος που πήγε να εργαστεί στην πόλη. "Οι ντόπιοι υποδέχθηκαν θερμά τους στρατιώτες. Είναι καλό το ότι ήρθαν εδώ" τόνισε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ενώ ένας άλλος κάτοικος εξέφρασε την εκτίμηση ότι "είναι καλός ο αφοπλισμός και των "αντιμπαλακά" (...). Πρέπει όλος ο κόσμος να ηρεμήσει".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"