Αρχίζουν δουλειά οι Ομάδες Εργασίας στο Κυπριακό - Το αδιέξοδο παραμένει

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται για την επανέναρξη των συνομιλιών, παρόλο που η στάση της τουρκικής πλευράς παραμένει άτεγκτη και φρενάρει τις όποιες προοπτικές. Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τα μέλη των επτά Ομάδων Εργασίας για το Κυπριακό. Ήταν η πρώτη συνάντηση -είδε τη Δευτέρα και τη διαπραγματευτική ομάδα- και ως εκ τούτου, έγινε μια συνολική ενημέρωση, τόσο για τις εξελίξεις όσο και για τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η τουρκική πλευρά, δεν αποδέχεται ούτε παλαιότερες δεσμεύσεις της, σημειώνοντας πως επιδίωξη είναι η έναρξη συνομιλιών, οι οποίες «να έχουν κατάληξη». Γι' αυτό, όπως εξήγησε, επιμένει σε συμφωνία επί του περιεχομένου ενός κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες πολιτικής, που αφορούν τον συνομιλητή για το Κυπριακό, την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ΜΟΕ (κυρίως Αμμόχωστος) και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη συνομιλιών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τη συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων των δυο διαπραγματευτών σε Άγκυρα και Αθήνα ως επιτυχία. Έκανε δε αναφορά και στη συμφωνία για το ποδόσφαιρο μεταξύ ΚΟΠ και τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας, εντάσσοντας την εξέλιξη αυτή στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Προς τα μέλη των Ομάδων Εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως όλοι βρίσκονται στη θέση αυτή ως τεχνοκράτες και όχι ως πολιτικοί και κομματικοί (υπάρχουν και λειτουργοί του Δημοσίου που ούτως ή άλλως τοποθετήθηκαν ως εμπειρογνώμονες). Περαιτέρω, πρότεινε ονόματα που θα είναι επικεφαλής των Ομάδων, οι οποίες θα ενισχυθούν στη συνέχεια και με νέα πρόσωπα. Αυτό θα γίνει μετά την έναρξη των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, ενόψει και της καθόδου την Κυριακή στο νησί του Αλεξάντερ Ντάουνερ, άρχισε η διπλωματική κινητικότητα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε χθες τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος πραγματοποιεί πολλές επαφές τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα. Ο ίδιος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει τηλεφωνικές επαφές από την Αυστραλία όπου βρίσκεται και υποδεικνύει ότι η όλη προσπάθειά του, θα επικεντρωθεί στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Ο Ντάουνερ αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τρίτη.

Διαπραγματευτική ομάδα και ομάδες εργασίας:

Στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχουν: Παναγιώτης Δημητρίου, Τουμάζος Τσιελεπής, Πόλυς Πολυβίου, Χρήστος Κληρίδης, Μάριος Ηλιάδης, Κρις Τριανταφυλλίδης, Νίκος Αιμιλίου. Από τη Γενική Εισαγγελία οι Κώστας Κληρίδης, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Νικόλας Κυριάκου. Οι ομάδες εργασίας αποτελούνται από τους εξής:

Διακυβέρνηση: Παναγιώτης Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδης, Αντώνης Βασιλειάδης, Χρήστος Πέτρου, Κώστας Ευσταθίου, Αντώνης Στυλιανού.
Ε.Ε.: Λουκής Λουκαΐδης, Κωνσταντίνος Λυκούργος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.
Εδαφικό: Κρις Τριανταφυλλίδης, Θέμος Δημητρίου, Ανδρέας Χατζηράφτης, Κώστας Αποστολίδης.
Περιουσιακό: Αριστοφάνης Γεωργίου, Λουκής Λουκαΐδης, Κώστας Αποστολίδης, Μαίρη-Αν Σταυρινίδου.
Οικονομικά: Αυξέντης Αυξεντίου, Μάριος Θεοδοσίου, Πάνος Πασιαρδής, Συμεών Μάτσης, Σωφρόνης Κληρίδης, Αποστολίδης Κώστας
Ασφάλεια: Άριστος Δαμιανού, Λουκής Αυγουστίδης.
Ιθαγένεια, άσυλο: Αντώνης Βασιλειάδης, Ξένιος Ξενόπουλος, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κώστας Παρασκευάς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"