Τροχοπέδη τρόικας στην αναστολή διώξεων κατά οφειλετών -Σχέδιο της Κυβέρνησης για αγορά πρώτης κατοικίας


Μετ' εμποδίων η προσπάθεια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να θέσει προϋποθέσεις, για αναστολή ποινικών διώξεων νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς το κράτος. Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση, για το θέμα υπάρχουν αντιδράσεις από την ίδια την Τρόικα, η οποία όχι μόνο αρνείται την αναστολή διώξεων, αλλά ζητά την επιβολή ποινικών διώξεων ακόμα και στην περίπτωση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, όπου μέχρι στιγμής οι διώξεις ήταν αστικές.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, ο διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Ππούφος, επισήμανε πως κάθε χρόνο ασκούνται 10 χιλ.-12 χιλ. αστικές διώξεις από το ΤΕΠ, για τις οποίες στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται πρόνοια για ποινικοποίηση.

Εκπρόσωπος του ΦΠΑ σημείωσε πως αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του ΦΠΑ και η μη υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος των κοινωνικών ασφαλίσεων, αναφέρθηκε πως ο γενικός εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για να ανασταλούν οι ποινικές διώξεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία κατά κατηγορία, ώστε να γνωρίζει λεπτομέρειες για όσες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μερική αναστολή διώξεων.
O Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, χωρίς να ευθύνονται και σύρονται στα δικαστήρια και εξευτελίζονται για οφειλές τους προς το κράτος.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Ευαγόρου, δε θεωρεί ότι είναι αδύνατον να γίνουν εσωτερικές ρυθμίσεις, παρά τις αντιδράσεις της Τρόικας, σημειώνοντας ότι διαπιστώνεται διαφορετική αντιμετώπιση των πολιτών από τις διαφορετικές υπηρεσίες του κράτους.

Ως τέτοια διαφορά, ο κ. Ευαγόρου υπέδειξε τη ρύθμιση που έγινε για καταβολή υποχρεώσεων προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την ίδια ώρα που στο ΦΠΑ και στο ΤΕΠ δεν έγιναν τέτοιες.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε να υπάρξει η στοιχειώδης κοινωνική προστασία προς τους πολίτες που οφείλουν ποσά προς το κράτος και δε μπορούν να ανταποκριθούν επειδή περιήλθαν σε τέτοια κατάσταση λόγω απώλειας εργασίας ή επιχείρησης.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν δεν πρέπει να επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή


 To κράτος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία

Σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της βουλής για το εν λόγω σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πρόνοια σύμφωνα με την οποία το κράτος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους.

Το σχέδιο αφορά την αγορά κατοικίας μέχρι 200 χιλιάδες και αφορά τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Η βάση του σχεδίου έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο οικονομικών.

Η εκπρόσωπος του ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ούτε και το κόστος για προστασία της πρώτης κατοικίας αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το σχέδιο.

Κατά την συζήτηση για την αναδιάρθρωση των δανείων η δήλωση του εκπροσώπου του εφόρου συνεργατισμού Παύλου Λουκαίδη ότι έχουν γίνει αρκετές αναδιαρθρώσεις δανείων με μειώσεις των δόσεων αλλά και των επιτοκίων , προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του συνδέσμου προστασίας δανειοληπτών τραπεζών  Κώστα Μελά ο οποίος ανέφερε ότι ο σύνδεσμος έχει εκατοντάδες καταγγελίες περιπτώσεων όπου ασκήθηκαν πιέσεις σε δανειολήπτες να πουλήσουν τα σπίτια τους στα συνεργατικά, με την δέσμευση να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα με ένα μικρό αντίτιμο να συνεχίσουν να διαμένουν στα σπίτια τους .

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης ανέφερε ότι με τη μνημονιακή υποχρέωση, η εκποίηση περιουσιών δεν πρόκειται να αρχίσει πριν την πάροδο 2 ετών από την 1/1/2015.  Αναμένουμε είπε να δούμε ποιες οικίες θα προστατευθούν και με ποια κριτήρια. Είναι σημαντικό είπε ο κύριος Μαππουρίδης  να διασφαλίζονται οι δανειολήπτες είτε με επέκταση δόσεων είτε εξαγορά κάποιας έκτασης από το κράτος και την καταβολή ενοικίου από τον ιδιοκτήτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"