Κασουλίδης και Ναμί προβλέπουν έναρξη των Συνομιλιών, με συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου, σε μια εβδομάδα

Για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου σε μια εβδομάδα, κάνουν αναφορά σε  δηλώσεις τους ο Ιωάννης Κασουλίδης στη «Σαμπάχ» και ο Οζντίλ Ναμί  στις  εφημερίδες «Φιλεύθερος» και ¨Πολίτης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Σαμπάχ», οι συνομιλίες  θα επαναρχίσουν σε μία βδομάδα και μια βδομάδα αργότερα οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ερτούγ θα μεταβούν σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων κομμάτων συγκάλεσε για σήμερα Δευτέρα,  στις 12.30, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό τα κόμματα θα τύχουν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο σε σχέση με την πρόοδο στο Κυπριακό και τις εξελίξεις στο κοινό ανακοινωθέν.
Στις δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, υποστηρίζει  πως φρένο στην έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος βάζουν απλώς οι...ορολογίες, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η λύση και η δημιουργία μιας Νέας Κύπρου, κατά την έκφραση του, είναι δυνατή μέχρι την Άνοιξη.
«Μια νέα Κύπρος που θα είναι μέλος της ΕΕ, θα αντικατοπτρίζει την επιτυχία μας στην περιοχή και θα είναι για πρώτη φορα πηγή έμπνευσης για τον κόσμο», είπε.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν  Μπαγίς, περί παντρεμένου ζευγαριού που μπορεί να πάρει διαζύγιο, ο Οζντίλ Ναμί, είπε ότι «στην Κύπρο έχουμε καθολικό γάμο και  το διαζύγιο απαγορεύεται».
Παρασκήνιο
Τα τελευταία 24ωρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο, το οποίο περιλαμβάνει και την ανταλλαγή εγγράφων, μεταξύ των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, με στόχο την κατάληξη σε ένα κείμενο, το οποίο θα αποτελεί, εάν τελικά συμφωνηθεί, και το έγγραφο βάσης που θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο των συνομιλιών.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν, μάλιστα, λόγο για νέα συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου, ακόμα και εντός της εβδομάδας, προς επικύρωση του κοινού ανακοινωθέντος, που συζητούν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Η αναμενόμενη κάθοδος του Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνδυασμό με την παρασκηνιακή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, φουντώνουν τις πληροφορίες, ότι ίσως υπάρξει κατάληξη ακόμα και εντός της εβδομάδας.
 Σε στάση αναμονής τα κόμματα
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του εκπροσώπου του Πρόδρομου Προδρόμου, εκφράζει την πλήρη στήριξη του στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας  μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου,  συνέστησε υπομονή μέχρι την αυριανή σύσκεψη αρχηγών κομμάτων, όταν και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε πως θα πρέπει να αναμένουμε την αυριανή επίσημη ενημέρωση. «Εχουμε άποψη, έχουμε θέσεις, τις έχουμε διατυπώσει με πολύ προσεκτικό τρόπο γιατί θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για θετική κατάληξη», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι χρειάζεται να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την προϋπόθεση ότι θα είναι ξεκαθαρισμένο το συμφωνημένο πλαίσιο.
 Ερωτηθείς αν αυτό το ξεκαθάρισμα θα πρέπει να είναι γραπτώς, είπε πως σίγουρα πρέπει να είναι γραπτώς. «Ετσι όπως έχουμε εξελιχθεί τα δεδομένα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιμείνουμε σε κάποιες βασικές αρχές, ότι δηλαδή πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στη μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, και να μην παρεισφρήσουν μέσα αναφορές οι οποίες θα είναι αρνητικές», κατέληξε.
 Γ. Ομήρου: Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο του αγωνιστή της αντίστασης Αντώνη Ανδρονίκου, στην Παρεκκλησιά, τόνισε ότι  "για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να προτείνουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία".
 Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι θα πρέπει "να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας, να απαιτήσουμε την πιο ενεργό ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση με διορισμό ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη, όπως συμβαίνει σήμερα, να επιδιώξουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".
 "Καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούρια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεωκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση", είπε.
 Πρόσθεσε ότι "επείγει ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών".
ΕΥΡΩΚΟ: Σε δηλώσεις του μετά το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι σε αυτό το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, τα αυτονόητα δεν πρέπει απλώς να εννοούνται αλλά να είναι καταγεγραμμένα, όπως ότι η λύση πρέπει να προνοεί ένα κράτος, στο οποίο θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 Γ. Λιλλήκας: Για το ενδεχόμενο να ασκηθούν έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη δική μας πλευρά αν αποδεχθεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ένα κοινό ανακοινωθέν με εποικοδομητικές ασάφειες, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Σε δηλώσεις του,  επίσης μετά το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι βαδίζουμε προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τις προκλήσεις της Τουρκίας και κάτω από τις πιέσεις κάποιων ξένων Πρεσβειών και ξένων κέντρων αποφάσεων και μέσα από ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο όχι μόνο δεν θα διασαφηνίζει τις βάσεις, το πλαίσιο και τις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά θα περιλαμβάνει εποικοδομητικές ασάφειες.
 «Πολύ φοβούμαστε ότι με αδιευκρίνιστες τις αρχές του Κυπριακού και με δεδομένους και ξεκάθαρους όμως τους στόχους της Τουρκίας, ένα ανακοινωθέν που θα περιέχει όλα για όλους, για να ικανοποιεί όλα τα γούστα, θα οδηγήσει σε συνομιλίες οι οποίες δεν μπορούν παρά να αποδώσουν ένα συνταγματικό έκτρωμα παρόμοιο με το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ακόμα και σήμερα επικαλείται σε συνέντευξη του ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος», είπε.
Επιφυλάξεις ως προς τα τεκταινόμενα εξέφρασε και ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"