Πλάνο εν μέσω διαμαρτυριών


Την ώρα που η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία επεξεργασίας του πλάνου που απαιτεί η τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις, άρχισαν τα όργανα των διαμαρτυριών. Χθες πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας στην Αρχή Λιμένων και τη cyta, ενώ σήμερα παίρνει σειρά η Αρχή Ηλεκτρισμού.


Το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται συνέχιση του διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να ξεπουλήσει τους ημικρατικούς, ενώ ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ υποδεικνύει ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αναδιοργάνωση των οργανισμών αυτών. Εναλλακτικές προτάσεις αναζητεί και το συγκυβερνών ΔΗΚΟ.

Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα στην ΑΗΚ
Σε μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα, μεταξύ 0900-1000, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, ως πρώτο μέτρο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, Στέλιο Στυλιανού, οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ,  ΣΕΠΑΗΚ και  ΣΥΒΑΗΚ, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πείσουν τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος χειρίζεται τα θέματα του μνημονίου,  πως πιθανή ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, τους πολίτες και γενικότερα την κοινωνία.

«Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως το θέμα, παρόλη τη σοβαρότητα του, αντιμετωπίζεται επιφανειακά υπό την κάλυψη ενός πέπλου μυστικότητας, χωρίς στην ουσία να υπάρχει τεκμηρίωση ότι πιθανή ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ θα είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Αντιθέτως, είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα συμβάλει ποσώς, έστω και κατ’ ελάχιστο, στη βελτίωση της τραγικής κατάστασης που βιώνει ο τόπος» αναφέρουν.

Καλούν το Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ να προβεί σε παραστάσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό, ούτως ώστε, όταν θα συζητηθεί το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, να εισηγηθεί επιτακτικά την εξαίρεση της ΑΗΚ από οποιαδήποτε προσπάθεια αποκρατικοποίησής της. Στην επιστολή τους προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν απαθείς σε τέτοιας μορφής αρνητικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες κατά τη στάση εργασίας δεν αναμένεται να επηρεαστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα εξαιρεθεί το προσωπικό βάρδιας, το προσωπικό που επιλαμβάνεται βλαβών, το προσωπικό που εργάζεται στα Τηλεφωνικά Κέντρα Αναφοράς Βλαβών, το προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, οι επί καθήκοντι Λειτουργοί Ελέγχου Συστήματος, το προσωπικό το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την παραλαβή μαζούτ, θυρωροί, φρουροί,  τηλεφωνητές.
Επίσης διευκρινίζεται ότι οι οικείοι Διευθυντές Περιφερειών και Σταθμών μπορούν σε περίπτωση βλάβης να χρησιμοποιήσουν προσωπικό που θα συμμετέχει στα μέτρα.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Μπάιντεν: Παίχτης-κλειδί η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο

Περιφερειακός ηγέτης η Κύπρος με τη λύση