Χωριστή κυριαρχία μέσω επικυριαρχίας


Μέσα από διάφορα παιχνίδια λέξεων, τα οποία όμως μονίμως παραπέμπουν στην πάγια θέση για χωριστή κυριαρχία, η τουρκική πλευρά καθιστά ανέφικτη τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την τουρκική αντιπρόταση. Από τα όσα όμως φθάνουν προφορικά στο προεδρικό, είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να καταγράψει στο ανακοινωθέν ότι το κάθε κρατίδιο δεν θα έχει επικυριαρχία επί του άλλου, θέλοντας να υποδείξει για ακόμα μια φορά ότι το κάθε κρατίδιο έχει τη δική του κυριαρχία. Αντιλαμβανόμενη την τουρκική προσπάθεια, η ελληνοκυπριακή πλευρά διαμηνύει ότι απορρίπτει τη συγκεκριμένη αναφορά και εμμένει στο κείμενο που είχε διαμορφώσει την Παρασκευή ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Διάβημα για τη συνάντηση Ντάουνερ–Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα
Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη συνάντηση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν οδηγιών του Κυπρίου προέδρου, έκανε αυστηρό διάβημα προς την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπαντεχάιμ διά του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, πρέσβη Τάσου Τζιωνή.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για τη διενέργεια ανάλογου διαβήματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Με τα διαβήματά της προς τον ΟΗΕ η κυπριακή κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εκφράζει -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση- την «έντονη απογοήτευση και τη βαθύτατη δυσαρέσκειά» της για τη συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τη 14η Δεκεμβρίου στα Κατεχόμενα, και μάλιστα στην αποκαλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως στα διαβήματα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται «η σοβαρότητα της εκ μέρους του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550 του 1984, που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «η ενέργεια Ντάουνερ έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού» και ότι, «ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Κυπρίου Προέδρου».

Ακόμη, ενημερώνονται οι αποδέκτες των διαβημάτων ότι «η ενέργεια Ντάουνερ και οι συνέπειες της επί των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"