Κυπριακό μια άλλη φορά


Χωρίς περιθώρια εξάντλησης της υπομονής και της καλής θέλησης της ε/κ πλευράς ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε χτες την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα των επαφών του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρολγου, τονίζοντας την προσήλωση της ε/κ πλευράς στη διατύπωση των βασικών αρχών λύσης του κυπριακού, αντί σε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών.


Στον απόηχο της επίσκεψης Ντάουνερ στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα και των αντιδράσεων των ε/κ κομμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ελπίζει «πως θα υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα έχουμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ».

Προσπάθειες για ανατροπή του κλίματος
Παρασκηνιακές προσπάθειες καταβάλλονται σε διάφορα επίπεδα για ανατροπή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα και να ανοίξει ο δρόμος για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν καθώς και με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στόχος των προσπαθειών είναι να υπάρξει κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και έναρξη των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε δύο σημεία η τουρκική πλευρά
Δύο σημεία αναφορικά με την κυριαρχία, πρόσθεσε η τουρκική πλευρά στην αντιπρόταση που έδωσε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ για να την μεταφέρει στην Ε/κ πλευρά.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στο πρώτο γίνεται αναφορά σε μία κυριαρχία η οποία να πηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, και στο δεύτερο ότι η μία κοινότητα δεν θα μπορεί να έχει επικυριαρχία επί της άλλης.

Η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και όσους θέλουν λύση του Κυπριακού, να στρέψουν την προσοχή τους προς την Τουρκική πλευρά που αμφισβητεί τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ και όσα κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί.

Ταυτόχρονα, έστειλε σαφές μήνυμα ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια καλής πίστης στο Κυπριακό και ότι είναι αδύνατον να αναμένει κάποιος από την Ε/κ πλευρά να εμπλακεί σε διαδικασία για ροκάνισμα του χρόνου.

Ο ΠτΔ επανέλαβε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι βασικές αρχές και να διεξαχθούν συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου και όχι συνομιλίες για όρους διάλυσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"