«Σε ευαίσθητο σημείο οι διαβουλεύσεις για κοινό ανακοινωθέν» - Χωριστές συναντήσεις Ντάουνερ με Αναστασιάδη και Έρογλου

 Οι διαβουλεύσεις για κοινή διακήρυξη, για την οποία εργάζονται οι δύο πλευρές, βρίσκονται  σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και όσα λιγότερα λέμε για τις λεπτομέρειες, τόσο το καλύτερο, δήλωσε ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές θέλουν να αισθάνονται άνετα με την κοινή διακήρυξη, που είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Ντάουνερ, είπε πως θα μιλούσε και στον Ντερβίς Έρογλου, τον οποίο και συνάντησε στις 11:30π.μ. «Χθες μίλησα με τους δύο εκπροσώπους, όπως και με άλλα μέρη και σίγουρα θα έχουμε εντατικές συνομιλίες και το απόγευμα», ανέφερε ο κ.Ντάουνερ.

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Εθνη προτίθενται να δώσουν προτάσεις για γεφύρωση του χάσματος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτό βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και όσο λιγότερα λέμε για τις λεπτομέρειες τόσο το καλύτερο. «Είναι σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός για το τι λέει δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια κοινή διακήρυξη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν πρόκειται για παιγνίδι, είναι ένα πολύ σοβαρό καθήκον που έχει αναληφθεί εδώ. Είχαμε πολύ χρήσιμες συνομιλίες  με τις δύο πλευρές. Θα έχουμε αρκετά εντατικές συνομιλίες σήμερα και πιστεύω ότι όλα αυτά αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας και θα δούμε πού πάει».

Κληθείς να πει αν είναι αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν πριν το τέλος του έτους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «οι συνομιλίες θα αρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η κοινή διακήρυξη και προσβλέπουμε στο να αρχίσουν οι συνομιλίες και να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της κοινής διακήρυξης».

Οι δηλώσεις Ντάουνερ από τα κατεχόμενα

Ίδιο με αυτό που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ανασταστάδη, ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Ντάουνερ και μετά τη συνάντηση του με τον κ. Έρογλου.

«Σε ευαίσθητο σημείο ευρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού», είπε σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και, όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, ανάλογη συζήτηση είχε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο συνάντησε προηγουμένως.

«Νομίζω», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, «έχουμε μία πολύ καθαρή εικόνα της όλης κατάστασης και θα έχουμε συζητήσεις και με άλλους ανθρώπους στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ευρίσκονται στην εξεύρεση μιας συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι δεν μπαίνει «σε τέτοιου είδους παιχνίδια για κοντά ή πολύ κοντά είτε τέτοιου είδους πράγματα».

«Αλλά», πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να ολοκληρώσουμε αυτό το κοινό ανακοινωθέν όσο μπορούμε το συντομότερο, για αυτό και εργαζόμαστε και είμαστε αυτήν τη στιγμή σε ένα ευαίσθητο στάδιο». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"